oblaci nad Dunavom

Nema tog brkatog „Kapetana na rečnu lađu“, pa makar imala par metara i sklepanu kabinu, a da ne poštuje vodu i njena iskušenja. Koje se to „Harpije“ motaju u snu našeg rečnog vuka ? Dal „Ela“ - goropadna, da li „Kelena“-tamna ili „Okipeta“ – brzoleta?

“Davljenje plovila” je jedna od poznatih „Harpija“ naših lađara. Voda nađe čudne puteve, a i one spojene sudove bi naš „rečni vuk“ nekom olupao o glavu. Zamisli dođeš na „vez“, a tamo viri „katarka“ iz vode.


Više o ovome pročitajte i komentarišite na FORUMU

Zima nosi svoje „Harpije“. Voda sada menja oblik, ledi i lomi sve pred sobom. Od motora, preko cevi, brodske kanalizacije, pa do česmi. „Harpija“ zime je jedna od strašnijih i priziva „Harpiju“ davljenja.

A da ne govorimo o „Plinskoj Harpiji“ – onoj što može noću da uguši kapetana što je hteo da se ogreje jeftinom plinskom grejalicom ili pak uradi ono čuveno „BUM“ kad pališ cigaru pored plinskog rešoa.  Plinska priziva „Harpiju“ požara i dima.

Ima tu i onih sitnih „Harpija“ što nas samo podsećaju da “lađa” na vezu u marini odavno nema struje ili pak da će akumulatori “izdati” baš sutra kad se spremamo na isplovljavanje.

Ali da nije sve u „Harpijama“ i da imam nečeg i u „Bonton“-u govori „lađarsko pravilo“ da se nikada nepozvan ne penješ na tuđe plovilo i ne šetaš njime. Da ne govorimo o pozjamljivanju celog plovila ili pak njegovog dela.

Sve ove muke našeg „Kapetana“ pokušao je da reši jedan preduzetnički projekat zvani “SMART Ship”, koji je rezultat ljubavi prema beogradskim rekama i dugogodišnji boravak na reci tvoraca projekta.

„SMART Ship“ je jedna mala gomilica elektronike, čuvenog kineskog porekla i prepoznatljive cene. Autori tvrde da je kvalitet njhova briga i da oni garantuju funkcionalnost.   Za nepun sat vremena, oni vam ugrade ovu elektroniku u vašu lađu, pazeći da vam ne oštete enterijer. Vidljivi delovi te opreme su bežični te nema „razvlačenja“ žica po našem divnom „mahagoniju od čamovine“.

Sa druge strane, vaša lađa sa ovom elektronikom može da „urliče i zavija“,  „bljeska i blješti“ kao i da tiho, neprimetno javlja SMS porukama da nešto nije u redu. Može ako imate probleme sa vidom da vas pozove i telefonom.

No ako se to dešava u mrkloj noći i „kapetan“ nema nameru da izleće iz toplog kreveta, tvorci projekta su predvideli njihov centar koji preuzima stvar u svoje ruke.  Normalno, taj centar takođe radi po prepoznatljivim kineskim cenama koje uključuju i brigu o ispravnosti kineske opreme.

Kada „Kapetanu“  eventualno pozli, on dobija sa ovom elektronikom i privezak za ključeve koji kada aktivira gore navedeni centar tačno zna o čemu se radi i preduzima mere.

Poslednje ažurirano ( subota, 28 mart 2015 15:22 )