Vreme danas
.:: Greška ::.
Opis greške:

Error number 7: Tag mismatch while retrieving Daily Forecasts

Olimpova putešestvija

U ovom odeljku prenosimo doživljaje i avanture sa reka, tokom plovidbe kanuom. Zahvaljujemo se našem dragom prijatelju Olimpu na ovim ekskluzivnim fotografijama i redovima. Uživajte u čitanju.


Autor: Olimp
Reka Bosna
Rijetko možemo ploveći doseći izvor rijeke. Da bi do njega došli moramo dugo hodati, savlađivati strmine, izlagati se fizičim naporima, ali i ponekad doživjeti ga i kao izletište dosegavši ga u laganoj, ugodnoj šetnji. Svaki izvor je lijep na svoj način. Što se manje uplitao čovjek u njegov izgled, to je ljepši. Neki izvori su pod zaštitom države i ništa se na njemu i oko njega ne smije mijenjati, a neki na žalost bivaju "ugnjetavani" ljudskom glupošću i nemarom.

Posjetio sam jedan izvor koji bi trebalo čuvati "kao zjenicu oka svoga", ali na žalost ne čuva se baš tako. To je izvor ili kako mu je ime, Vrelo Bosne, odnosno početak rijeke Bosne. Smjestio se na kraju sarajevske kotline, kod mjesta Ilidža, u samom podnožju planine Igman na 500 metara nadmorske visine..

Opširnije...

 

Autor: Olimp
Kamniška Bistrica
Kamniška Bistrica je riječica dužine 20-tak kilometara. Južno od mjesta Kamnik u Sloveniji, ulijeva se u rijeku Savu. Podaci kao podaci ne govore o onome o čemu vam ja želim govoriti. Želim vas "daviti" kolijevkom jedne rijeke. Za ovu kolijevku rijeke, mišljenja sam, da je vrlo zanimljiva. Možda, mnogi od vas neće ovdje doći, ali barem će vidjeti ponešta zanimljivo...

Opširnije...

 

Autor: Olimp
Mlinovi na Muri
Na rijeci Muri nekada je bilo puno mlinova na vodeni pogon (vodenica kako ih zovu u drugim djelovima zemlje).

Danas su izumrli i ima ih samo nekoliko koje su turističke zajednice Austrije, Slovenije i Hrvatske revitalizirale i očuvaju ih u nekadašnjem stanju ispravne. Predstaviti ću vam nekoliko tih mlinova (vodenica).

Opširnije...

 

Autor: Olimp
Reka Odra

Malo vas će biti na ovoj rijeci. Izvire nedaleko Zagreba i nakon šezdesetak kilometara vrludanja rubom Turopoljske šume ili tokom kroz šumu, utiče u rijeku Kupu kod Siska.

Kanuom i rječnim čamcem se može ploviti oko četrdesetak kilometara po rijeci.

Bogata je riječnom ribom, naseljena dabrovima, a nerjetko se na rijeci zateknu srne i divlje svinje.

Najvažnije je da u tih četrdesetak kilometara od ušća prema izvoru ne prolazi ni kroz jedno naselje što joj daje posebnu čar. Blizina Zagreba nije uticala na posjećenost rijeke, jer malo zagrepčana pohodi  njene obale.

Opširnije...