0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
Tema je odlicna, iako vecina nas uglavnom bira neko lepo mesto za pecanje pa se uvezemo sa 2-3 konopca i ne mislimo. Sto se samog sidrenja tice, ja bi dodao da TEZINA sidra i lanca igra vrlo vaznu ulogu kod ozbiljnijih oluja. Licno sam gledao kada je "Aka" (dok je bila kod prvog vlasnika) lagano "otplovila" za vreme jedne ozbiljne oluje na Hajduckoj Vodenici. Brod je imao Danforth sidro od ispod 20 kg za koje je vlasnik bio ubedjen da ce drzati brod, ali je posle ovoga sidro zamenjenom odogovarajucim tezim HALL sidrom.Cesto koristim i kombinaciju sidrenje/vezivanje, obicno kod Ostruznickog mosta, tako sto prvo pridjem stubu i zavezem zadnji vez za stub mosta (postoje neki ankeri), podjem uzvodno, bacim sidro, otpusim lanac koliko treba da pridjem stubu na poziciju za pecanje, onda dotegnem sidro i zadnji vez i gotovo. Doziveo sam par puta oluju i nije bilo problema.
Sasvim si u pravu što se tiče težine. Ona je podjednako bitna kao i vrsta sidra, i ne samo kod oluja, već uvek. Danforth sidro je verovatno najuniverzalnije sidro pogodno za skoro sve podloge, ali isto tako ima manu što je u glavnom lagano. Bivši vlasnik nije stavio olovna otežanja na krake Danforth-a Za brodiće oko 10m mislim da je najbolji izbor.Ovo drugo što kažeš, mislim da mnogo grešiš što se tako sidriš. U slučaju jakog bočnog vetra, velika verovatnoća je da se sidro otkači pošto krma ne može jer je fiksirana vezom za stub. Tada brod dolazi pod neki ugao u odnosu na rečni tok tako da sada i reka počinje bočno da nosi brod a sidro je već napustilo svoje mesto i počelo da rinuje... Ja ne bih mirno spavao tako usidren.A, da, nije reka, to se dešava na Savi