Dobar odabir mesta za sidrenje je ključni momenat bezbednog sidrenja. Dalji tekst se odnosi na sidrenje za noćenje (kod dnevnog nije mnogo bitno).
Kada mi se neko mesto dopadne, pre obaranja sidra, volim da proverim sledeće stvari:
- Dubinu
- Brzinu matice
- Pravac trenutnog vetra
- Sastav dna (na sonaru se lepo vidi vrsta dna - pesak, mulj, kamen) kao i eventualne panjeve i oborena debla
- I naravno, vremensku prognozu

Jako je korisno znati sa koje strane može doći nevreme, a prognoze nisu uvek pouzdane. Kada nisam siguran, volim da pitam lokalne ribare iz kog pravca preti nevreme, to je najsigurnije.
E, onda u zavisnosti od svih prethodnih podataka biram prvo mesto gde ću obalom i šumom biti zaštićen od eventualne nepogode. Potom se trudim da dubina ne bude mnogo veća od 5 metara, kao i da na dnu nema balvana i panjeva. Ako je dno muljevito, računam sa malo duže ispuštenim lancem, jer je verovatnoća da sidro prorinuje na takvom dnu veća.
Već sam rekao da nikada ne ispuštam lanca manje od petostruke dubine. Ako se sidrim,na recimo 5 metara dubine, to je 25m lanca. Toliko lanca daje mogućnost da lazni krug bude u poluprečniku od oko 5m
Ako mi konfiguracija terena ne dozvoljava da pobegnem od matice, onda puštam lanca i za 7-8 dubina. U principu, više volim da se sidrim na mestu gde ima nekog rečnog toka nego gde voda praktično stoji. Tok uvek drži lanac donekle zategnut i smanjuje lazni krug.
Prilazim obali koja me štiti od oluje na otprilike dvostruki poluprečnik (naravno, ako dubina dozvoljava) i počinjem sidrenje... o tome u drugoj temi.