Dragi Forumaši,
Danas oko 6 dođem na Stenku, da se malo provozam čamcem. Na nivou III (C) prsta (pristana) oko naših čamaca velika mrlja mazuta (kao katran), na površini vode, kanapima, čamcima i što je možda najgore patkama okolo. Da

,

,

,

,

, i nema tih reči ni sličica koje bi mogle opisati taj užas. Nije to da je neko prosuo litar dva, 10 litara, to je reč o stotinama litara. Kolko sam se iznervirao, nisam čak ni mogao da slikam. Sve usrano. Ajde moj čamac metalni, pa nema mnogo veze, ali oni plastični

. Motori zamazani, nemoguće očistiti. Ma šta da vam pričam, jednostavno katastrofa. Prosipanje benzina i nafte, dečija igra je za ovo što sam video. Pitam okolo, ko je prosuo, niko ne zna ali kazu od juče; preključe sam bio i nije bilo toga.
Sad ja pitam, da li neko ima informaciju o tome, šta se preduzelo i šta je nama kojima je sve to nalepljeno na korito, motore i kanape, raditi? Kako očistiti; u stvari imam ideju ali nije baš ekološka: zaleteti se čamcem u pesak, mulj, trljati motor peskom ili blatom, ali nebih da budem isti kao i oni koji su ovo izazvali. Pratim i hrvatske sajtove o incidentima na moru, prvo što kažu: toliko i toliko poginulih, povređenih, a zatim koliko je onečišćenje mora. Koliko je onečišćenje čukaričkog rukavca sada? Pričaju o mulju da uljima, teškim metalima, čak i radioaktivnim čudima, i da Jevropa neda da čistimo to puštanjem u Savu i Dunav, a šta ćemo sad sa ovim?
Ako neko nešto zna o ovome naka napiše, da bar, ako možemo samo da posmatramo, imamo neku informaciju o tome?Moda nam (mi) bude lakše, ali sumnjam.
Pozdrav,
Jovan Stanković