Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

24.05.2012, 03:44:43

Autor Tema: PRVA POMOĆ pri teškim povredama  (Pročitano 1037 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Modesty

• Mornar
  • Pol: Žena
PRVA POMOĆ pri teškim povredama
« poslato: 22.09.2009, 23:47:21 »
Što se tiče prve pomoći,
mogu da dam svoj skromni doprinos na temu:
Šta uraditi kada vam prijatelju (sa kojim ste na brodu) sidreni lanac otkine prst, nalazite se u teškoj vukojebini kod Mljeta, a svi osim tebe "gadljivi" na krv (i niko prethodno nije proverio da li postoji paket prve pomoći na brodu, i ako postoji u kakvom je stanju)....

E, pa snalaziš se kako znaš & umeš: cepaj majcu za zavoj, pa stegni jako, pa veslaj dingijem do obale, pa trči ostrvom dok ne nađeš nekog da te vozi u ambulantu, govori sve jezike koje znaš da namoliš italijanskog turistu da te vozi do ambulante, pa nosi&teši povređenog, pa iz ambulante u bolnicu.....pa "trepći" na doktore da te prime, .....pa kad na kraju sve ipak prođe, lupi par "šamara" onima koji su "gadljivi"....

NARAVOUČENIJE: UVEK PROVERITI BRODSKU PRVU POMOĆ NA SVOM ILI CHARTER BRODU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tu lekciju sam dooooobro naučila i ove godine na jedrenje krenula dooooobro opremljena.....za sve osim za ujed zmije...

N.B. Ne kreći u inostranstvo na jedrenje bez SPECIJALNOG zdravstvenog osiguranja!!!! Obično zdravstveno ne važi, jer se jedrenje, moš misliti, broji u rizične sportove

Van mreže mushu

• Global Moderator
  • Morski vuk
  • Pol: Muškarac
Odg: PRVA POMOĆ pri teškim povredama
« Odgovor #1 poslato: 22.09.2009, 23:55:29 »
Znaci nikako ne spaljivati ranu da se zatvore krvni sudovi :032: Traume sa velikim krvarenjem su zaista problem, treba povredjenom davati vode pomalo nikako odjednom i po mogucstvu ako je ruka ili noga u pitanju, transportovati sa povredjenim delom podignutim da bude najvislja tacka, smanjuje krvarenje.
 A kako pomoci kod povreda trbusne duplje, to je tek mrak?

Van mreže Modesty

• Mornar
  • Pol: Žena
« Odgovor #2 poslato: 23.09.2009, 00:15:30 »
Šta crna da spaljujem?
Ja ponela odstranjene delove u nadi da će mu ih prišiti 

Van mreže mushu

• Global Moderator
  • Morski vuk
« Odgovor #3 poslato: 23.09.2009, 00:36:48 »
Ma to samo ako imaju mikro hirurga, al dobro je da je prst. Cuti....

Van mreže iverko

• Skipper
« Odgovor #4 poslato: 18.07.2011, 15:14:37 »
Dobro, ovo je bio primer teške povrede, da ne kažem najteže. Možda je od ovakve povrede teže unutrašnje krvavljenje, davljenje i da ne nabrajam.
No, ima i drugih teških povreda osim ovakvih, pa recimo lomova, uganuća, nategnuća, koja u principu nisu fatalna, ali mogu i te kako zakomplikovati život na brodu, posebno ako se na njemu nalazi samo vlasnik ili pak ako su lica koja su sa njim zaista u nemogućnosti da upravljaju čamcem.
Sada iz ličnog iskustva: juče sam uspeo da istegnem levi butni mišić i verovatno izbacim kuk iz ležišta, i da nije samnom bila moja ćerka (mornar) i moja žena lekar (doduše samo kao moralna podrška i procenitelj urgentnosti stanja), ostao bih negde na vodi. Naravno, lekove (protiv bolova) nisam imao, pa sam pomislio da bih mogao da pozovem onu hitnu pomoć na vodi, al me bio blam, ipak oni imaju ozbiljnije zadatke. A da sam bio sam, morao bih da ih pozovem.  By the way, koji je njihov broj mobilnog (za akvatorij Beograda). U stvari znam da radi i 094, pa onda objašnjenje, ali mislim da imaju i direktan? Ako ima takav broj, možda bi bio koristan za sve Forumaše.
E, sad tu jedan savet: na vodi treba raditi sve bar 3 puta sporije nego u običnom životu; naučiću ja i to.