Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

24.05.2012, 03:38:25

Autor Tema: Plovidba Dunavom, uzvodno od Zemuna  (Pročitano 2149 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Aka

• Administrator
  • Morski vuk
  • Pol: Muškarac
    • nautički.info - Nautički portal, forum, nautika, informacije, saveti, iskustva, putopisi
Plovidba Dunavom, uzvodno od Zemuna
« poslato: 12.08.2009, 00:40:46 »
Na ovu temu su me potsetile silne priče koje sam čuo u prethodnih par dana, o nasukavanju i udarcima u podvodne građevine - "napere".

Verovatno već znate ali nije loše skrenuti pažnju da ih na Dunavu ima puno u celom toku od Zemuna do Bezdana. Svakako, prva preporuka je koristiti neku od karti, ako nemate GPS navigaciju. Na sajtu Plovputa imate dobre karte Dunava i Tise koje možete besplatno downloadovati ovde:
http://www.plovput.rs/odeljenje_ris_enc.htm

Takođe, tu imate i mogućnost da skinete besplatan program za pregledanje tih karti. Savetujem vam da pre plovidbe svakako sebi označite kilometarske oznake kritičnih deonica i napera.

Ako ni to niste u mogućnosti, držite se plovnog puta, pogotovo se čuvajte desne obale u okolini Slankamena. Veoma pažljivo zalazite među te ade, između svake dve postoji po neki naper. Na nižem vodostaju, većina napera je vidljiva, ali na srednjem i visokom nisu. Jedini reper vam je "ključanje" vode na samom naperu i neuobičajeno mirna voda pre napera:

Mnogi naperi su već potpuno zasuti i obrasli vegetacijom. Ima ih upravnih i podužnih u odnosu na rečni tok.

Van mreže Barba

• Mali od palube
  • *
Odg: Plovidba Dunavom, uzvodno od Zemuna
« Odgovor #1 poslato: 18.08.2009, 05:48:55 »
Pozdrav, opet ja.
Planiram da za desetak dana posetim Titel, pa pripremam plan plovidbe. Ipak smo mi tek poceli da se odvajamo od potega Beljarice - Ada, pa ne zamerite ako je pitanje glupo. Interesuje me da li u Titelu ima neki pogodan vez i da li se placa. Vezali bi se na par sati, koliko da obidjemo varosicu i negde prezalogajimo, a da ne moramo da plivamo nazad. Ako imate preporuku i za restoran sa dobrom klopom za ok pare, ekstra. Da li znate pogodno mesto za vez preko noci.

Pozz

Van mreže Aka

• Administrator
  • Morski vuk
    • nautički.info - Nautički portal, forum, nautika, informacije, saveti, iskustva, putopisi
« Odgovor #2 poslato: 18.08.2009, 07:42:22 »
Ma, slobodno pitaj, nikad nije glupo. Dakle, u Titelu imaš malo iznad gradske plaže nekoliko prilično profi urađenih pontona za koje se možeš slobodno privezati. Trenutno se ne naplaćuju i ima mesta uvek.

Odatle kad izađeš na nasip ideš nizvodno i imaš nekih 150m do prve kafanice (Čarda Alas). Tu imaš i kontejner za đubre. Lep ambijent, klopa prosečna po cenama malo ispod proseka. Obrati pažnju, njihova voda iz česme ima malo specifičan miris, tako da te možda pića tipa kafe ili espressa malo iznenade čudnim ukusom.

Ako produžiš tim putem dalje, stižeš do pumpe koja je još nekih 100-150m dalje od čarde. Ako tu skreneš desno, malo dalje nailaziš na crkvu i tu u ulici levo posle 50ak metara imaš jednu malu prodavnicu. Ako nastaviš dalje pored crkve, ka centru, imaš sa desne strane pekaru i malo veću, prilično dobro snabdevenu prodavnicu, preko puta gradskog trga sa fontanom.

Van mreže Spritzer

• Tek uplovio
« Odgovor #3 poslato: 20.11.2010, 16:25:02 »
... kad smo vec kod tih Plovput-ovih karti..., zna li neko za dobar (=free!) ENC viewer za Mac OSX?! I za Android..?
Newer test the depth of the water with both feet!

Van mreže Spritzer

• Tek uplovio
« Odgovor #4 poslato: 20.11.2010, 16:35:39 »
... ili bar neki 7CB to S-57 file format convertor!
Newer test the depth of the water with both feet!

Van mreže mossi

• Skipper
  • AP - 323A
« Odgovor #5 poslato: 26.11.2010, 19:10:31 »
Ehhhh ENC za Android pa još da je radi sa GPS-om!  :045:

Za koji dan HTC Desire. hihihi

Van mreže Tomislav

• Mornar
« Odgovor #6 poslato: 18.02.2011, 21:59:48 »
secam se svog prvog susreta sa podvodnom gradjevinom... prvi brodic, jedna od prvih voznji, akvarius frenin, kod futoga onaj rukavac... ja ulazim tuda vidim mirna voda meni se svidja  :011: kad sam ja prisao vidim voda nesto kljuca, i kako sam tad primetio da je povrsina kljucanja poveca, odlucim da se okrenem, ko zna sta ima dalje... kasnije kada sam pregledao karte i video di sam bio, mal me slog nije strefio  :005:
akvarijus bi se pocepao na tu gomilu kamenja ko wc papir
Tu je nekad, kažu knjige, bilo more

Van mreže Aka

• Administrator
  • Morski vuk
« Odgovor #7 poslato: 18.02.2011, 22:04:03 »
... kad smo vec kod tih Plovput-ovih karti..., zna li neko za dobar (=free!) ENC viewer za Mac OSX?! I za Android..?

Izvini, sad videh ovo pitanje...

OpenCPN ima release-candidate za Mac-a http://opencpn.org/download

Možda vredi probati....