Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

23.05.2012, 22:19:59

Autor Tema: Zima i vanbrodski motor  (Pročitano 746 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže iverko

• Skipper
  • Pol: Muškarac
Zima i vanbrodski motor
« poslato: 24.10.2010, 19:09:08 »
Sava od Obrenovca nizvodno dugi niz godina ne-ledi, pa sam motore ostavljao na čamcu. Sad sam u marini gde mislim da je moguća pojava leda.  :suicide:
Kako da pripremim vanbrodski motor za zimu, a da ga ne skidam sa čamca?

Van mreže Gremlin

• Morski vuk
Odg: Zima i vanbrodski motor
« Odgovor #1 poslato: 24.10.2010, 19:40:00 »
Sava od Obrenovca nizvodno dugi niz godina ne-ledi, pa sam motore ostavljao na čamcu. Sad sam u marini gde mislim da je moguća pojava leda.  :suicide:
Kako da pripremim vanbrodski motor za zimu, a da ga ne skidam sa čamca?

Najjednostavnije tako sto ces da dignes cizmu iz vode, da sva voda iscuri. Ako bude neki lep dan, uvek mozes da je spustis u vodu za voznju, pa da je posle ponovo podignes.

Van mreže Zoran Marinković

• Morski vuk
« Odgovor #2 poslato: 24.10.2010, 20:18:46 »
 :038:

Nisam stručnjak za vanbrodske motore,samo imam jedno pitanje :

- Kada se samo podigne čizma iz vode, da li sigurno izađe sva voda iz svih kanala. Ako ostane neka količina negde u kanalima ,

ili nedaj Bože u bloku ili glavi, niska temperatura i led iznutra mogu da naprave veći haos nego ako led okuje čizmu.

Kada motor stoji vertikalno na stalku onda pretpostavljam da sva voda izađe. Šta preporučuju stručnjaci ....???? :032: :032:
Deda  Zoran

Van mreže mushu

• Global Moderator
  • Morski vuk
« Odgovor #3 poslato: 24.10.2010, 20:28:04 »
Strucnjaci kazu ako ga neces koristiti skinuti i konzervirati postupak je jednostavan ako imas odredjene tecnosti kod 4T a kod 2T  mozes se to odraditi manje vise sam. Iskreno ja i to prepustim majstoru jer mi jako bitno da mi motor besprekorno radi i da bude pouzdan.

Van mreže iverko

• Skipper
« Odgovor #4 poslato: 24.10.2010, 20:44:45 »
Najbolje rešenje bi bilo skidanje i konzervacija.
Ali, motor težak preko 60 kg, na komandama, dodatno učvršćen prohromskim šrafovima, poduhvat je skinuti ga i posle montirati na vodi  :suicide: Posebno kad si slabašan, bolešljiv, kao i svi okolo tebe.
Skidao ga serviser sa flašencugom montiranim na A nosač na splavu (nisam imao srca da gledam).
Dakle, mislim i na 4T i na 2T motore (više na one prve).
Logično je ali: da li je dovoljno samo podizanje motora iz vode?

Van mreže zoki novus

• Morski vuk
  • vidi petre sarance
« Odgovor #5 poslato: 24.10.2010, 21:30:33 »
zadnjih deset godina nisam skidao motore zbog zime i leda
neki pot sam ih podizao a neki put su i zaledili :)
i uvek su radili besprekorno zato su i napravljeni :54:

Van mreže Gremlin

• Morski vuk
« Odgovor #6 poslato: 24.10.2010, 22:42:45 »
Najbolje rešenje bi bilo skidanje i konzervacija.
Ali, motor težak preko 60 kg, na komandama, dodatno učvršćen prohromskim šrafovima, poduhvat je skinuti ga i posle montirati na vodi  :suicide: Posebno kad si slabašan, bolešljiv, kao i svi okolo tebe.
Skidao ga serviser sa flašencugom montiranim na A nosač na splavu (nisam imao srca da gledam).
Dakle, mislim i na 4T i na 2T motore (više na one prve).
Logično je ali: da li je dovoljno samo podizanje motora iz vode?

To niko pametan ne radi, a ti kako hoces. Meni Honda 15 stalno zimuje na "Dunas-u" i nikad joj nista nije falilo.

:drinks:

Van mreže Aka

• Administrator
  • Morski vuk
    • nautički.info - Nautički portal, forum, nautika, informacije, saveti, iskustva, putopisi
« Odgovor #7 poslato: 24.10.2010, 22:53:09 »
Takođe.

Honda 4T od 8 i 15 konja, T10, Yamaha 25 Enduro, Mercury 2T... nikada nisu čuli za "konzerviranje".

Jedini problem sam imao sa Hondom 8, kada mi je pukao semering na osovini. Naravno, to je posledica vode koja se pojavila u ulju pred kraj sezone, a koje nisam bio svestan. Da je motor bio u vodi, to se ne bi desilo, ali bio je podignut i voda je zamrzla i izbila semering.

Generalno, moj stav, ali potpuno amaterski, je da je motoru bolje u vodi. Mislim da mu svako dizanje i sušenje ostavi po jedan tanak sloj kamenca koji vremenom sužava kanale.

U zimskom periodu, čak i ako zamrzne zaostala voda u čizmi, zamrznuće i okolo tako da će spoljnji i unutrašnji pritisak od leda biti izjednačeni.

Verujem da su mnogi protiv ovoga, ali ja to radim prethodnih 10 godina i nikada nisam imao problem (osim kada sam motor taj jedan put ostavio podignut).

Van mreže mushu

• Global Moderator
  • Morski vuk
« Odgovor #8 poslato: 25.10.2010, 09:16:28 »
Ociglednos epristupi razlikuju, svakako neces pogresiti ako postupis po uputstvu za rukovanje. Sve ostale nase "nacine" sigurnoo nijedan masinac niti ozbiljan majstor ne bi preporucio.

Van mreže pumpi

• Skipper
  • Dunavski upijac vina
« Odgovor #9 poslato: 25.10.2010, 20:37:08 »
U principu motori se ne vade  iz vode ,samo nije preporucljivo da se ide po camcu kada voda zaledi jer onda cizma trpi opterecenje kada se brod ljulja :drinks:
U vinu lezi istina