Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

23.05.2012, 22:08:39

Autor Tema: Prva pomoć kod ujeda zmije  (Pročitano 1762 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže mushu

• Global Moderator
  • Morski vuk
  • Pol: Muškarac
Prva pomoć kod ujeda zmije
« poslato: 19.09.2009, 20:24:59 »
Otrovnice su obicno sitnije od vodenih ali i glava im je znacajnije naglasena u odnosu na telo. Silom prilika o tome ponesto znam, mada ne daj Boze ujeda, to je vec problem, jer procedura je malo zaj....a,prvi treba podvezati iznad ujeda i dobro stegnuti sa stapom po principu uvrtanja podveza voditi racuna i poveremeno  otpustati kako ipak krv malo procirkulisala u suprotnom moze doce do totalnog odumiranja tkiva i amputacije, zatim trebalo bi nozicem koliko toliko sterisanim spojiti rezom dve rupe od zuba i ISTISKIVATI krv iz rane, nikako sisati jer ako imate ranicu u ustima isto je kao i da vas je ujela. Dati serum ako ima, po mogucstvu u okolini ujeda, ako ne u prvi veci misic iznad mesta ujeda.

MNOGI lekari ce reci samo  daj serum i sto pre u prvu medicinsku ustanovu, U PRAVU SU, predhodni postupak je ako ste zaista daleko i vreme dolaska do civilizacije je dugacko( VISE SATI ILI DAN). VREME JE PRESUDAN FAKTOR

OBAVEZNO UVEK DOPREMITI UJEDENOG DO MEDICINSKE USTANOVE JER JE MOGUCA ALERGIJSKA REAKCIJA NA SERUM
.

Van mreže Veštica

• neprilagodjena!
  • Administrator
  • Morski vuk
  • Pol: Žena
    • nautički.info - forum, nautika, informacije, saveti, iskustva, putopisi
Odg: Prva pomoć kod ujeda zmije
« Odgovor #1 poslato: 21.09.2009, 00:42:28 »
Nadam se da ćemo ovo što nam je Mushu ispričao za zmije, samo pročitati i zapamtiti, ali ne i doživeti.

Bitno da znamo kako da se ponašamo u ovakvim trenucima kada panika i strah mogu otežati pružanje prve pomoći, pa je otvorena nova tema da bismo razmenili svoja znanja o pružanju iste u različitim situacijama.
Ima ljudi koji govore, govore, govore - sve dok napokon ne uspeju nešto i da kažu.

Van mreže mushu

• Global Moderator
  • Morski vuk
« Odgovor #2 poslato: 21.09.2009, 12:46:59 »
generalno nije lose da otvorite temu o Prvoj pomoci u praksi ima tu koje cega od bezazlenih povreda do opekotina i teskih traumatskih stanja.
Cini mi se da su nasi iz C.Ksta prvaci evrope u pruzanju prve pomoci mozda se nadje neko kvalifikovan. Jedno je spasavanje zivota u bespucu i konspiraciji a drugo u kakvim takvim uslovima civilizacije.

Van mreže Modesty

• Mornar
« Odgovor #3 poslato: 22.09.2009, 23:23:36 »

Taj serum, koji pominjete, za koje on zmije radi?

Van mreže mushu

• Global Moderator
  • Morski vuk
« Odgovor #4 poslato: 22.09.2009, 23:37:37 »
Ajde da odgovorim, nadam se da AKA nece naci razlog za pravljenje pometnje.
Serum se zove ANTIVIPERIN i pravi ga Torlak, radi za poskoka i sarku, to su zvanicno jedine dve otrovnice na nasim prostorima.
Mozda sad ima i nek drugi serum, nisam se raspitivao u zadnje vreme.
Dobra stvar je da unazad 40god niko nije umro od ujeda poskoka ili sarke, bilo je amputacija i gubljenja vida, ali ne  smrtnih slucajeva, uglavnom su stizali do lekarske pomoci.

Van mreže Modesty

• Mornar
« Odgovor #5 poslato: 23.09.2009, 00:19:23 »
A u Hrvatskoj i Grčkoj?

Van mreže mushu

• Global Moderator
  • Morski vuk
« Odgovor #6 poslato: 23.09.2009, 00:32:58 »
Za Hrvatsku je isto, osim da u delu Hercegovine imaju i Crnu udovicu-pauk, ali to  vec nemam pojma sta i kako.
Grci imaju jos neke otrovnice ne znam koje, znam, jer sto ides juznije sve ih je vise po vrstama, znam da Spanija i juzna Italija imaju Bastardu, verovatno i Grci.

Van mreže Modesty

• Mornar
« Odgovor #7 poslato: 23.09.2009, 00:39:15 »
imala sam više bližih susreta sa zmijama (što u vodi, što van iste) al' me srećom nijedna nije ujela....uglavnom beže.....jednom sam, u kampu, čak pala na zmiju (mučenica)
nadam se da ću ostati u RESPECT odnosu

Van mreže mushu

• Global Moderator
  • Morski vuk
« Odgovor #8 poslato: 24.09.2009, 10:24:50 »
Beze sem kad nemaju gde, kao na primer kad padnes na nju, onda ume da bude  :029:. Ako si gabaritan kao ja onda nema sanse da prezivi, uglavnom su ujedi prilikom havtanja ili gazenja, mada Gremlinovo iskustvu ne bih voleo da imam.

Van mreže Veštica

• neprilagodjena!
  • Administrator
  • Morski vuk
    • nautički.info - forum, nautika, informacije, saveti, iskustva, putopisi
« Odgovor #9 poslato: 24.09.2009, 10:28:16 »
Ako je moguće, ja bih najradije da izbegnem svako iskustvo vezano za zmije. Ali moramo da budemo informisani svakako.
Da usput podsetim Aku da bi mogao on da podeli sa nama i svoje iskustvo - potezanje zmije prilikom paljenja vanbrodskog motora :002:
Ima ljudi koji govore, govore, govore - sve dok napokon ne uspeju nešto i da kažu.

Van mreže mushu

• Global Moderator
  • Morski vuk
« Odgovor #10 poslato: 24.09.2009, 11:24:05 »
To je realnost u prirodi ne smes biti fobicna, strah ume da bude mnogo gori od samog susreta najcesce bezazlenog ili ne daj Bozze ujeda, koji su retko  fatalni.

Van mreže admiral

• UMČ
  • **
  • DUNAVSKI SAN 2, ***NS 001-A***
« Odgovor #11 poslato: 26.01.2010, 15:48:46 »
Samo jedan dodatak. Ako imate serum držite ga u frižederu, duže će trajati a i radiće posao. I špricer i pivo su bolji kada su ladni. Zmije bas i ne volem. Bojim se da mi ne popaju ribice, isprazniće mi akvarijum.