Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

23.05.2012, 22:06:30

Autor Tema: Priprema plovila za zimu  (Pročitano 1306 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Veštica

• neprilagodjena!
  • Administrator
  • Morski vuk
  • Pol: Žena
    • nautički.info - forum, nautika, informacije, saveti, iskustva, putopisi
Priprema plovila za zimu
« poslato: 21.09.2009, 17:01:53 »
U zavisnosti od toga, da li će se brod koristiti i u zimskim uslovima ili će na žalost vlasnika plovila morati da konzerviran odspava svoj zimski san, različite su i pripreme i radovi koji nas čekaju. Ono što u oba slučaja treba učiniti je pravljenje spiska. Dok još uživamo u jesenjim zracima sunca i izlascima na vodu, nije na odmet da imamo u blizini papir i olovku da zapišemo ono čega se u tom trenutku setimo. Dobar način da se ne zaboravi ništa što bi moglo izazvati probleme u zimskoj plovidbi ili na proleće kad stignu pripreme za novu sezonu.

Što je manja "gužva" na plovilu, lakše ćemo se organizovati i pristupiti pripremama. Shodno tome, prvi korak bi trebalo da bude sređivanje unutrašnjosti. Stvari koje se neće upotrebljavati tokom hladnih meseci, treba dobro provetriti ili oprati, proveriti da li su potpuno suve i spakovati ih na način koji će ih čuvati od vlage, samim tim i od neprijatnog mirisa buđi. U zavisnosti od mogućnosti, takve stvari je najbolje preseliti u stan/kuću, ali dobro zaštićene mogu i da provedu zimu na brodu. Stvari koje će se upotrebljavati u zimskoj plovidbi, takođe treba oprati i provetriti, zatim složiti na suvo mesto (može se ne samo zimi, već uopšte, staviti neko sredstvo protiv moljaca). Nije na odmet priuštiti nešto higijene i policama, ormarićima, tj prostorima u kojima skladištimo ili držimo stvari za svakodnevnu upotrebu. Dovoljna je topla voda ili ako je potrebno blagi rastvor deterdženta i ispiranje.

Iako ih do sada nismo koristili, čini se da su vakuum-kese odlično rešenje za odeću, posteljinu, peškire... (molimo preporuke onih koji su ih koristili).

Sledeća stavka je kuhinja. U slučaju da će spavati neupotrebljena, potrebno je detaljno sređivanje, a i ako će se koristiti, jedna "generalka" nikad nije na odmet.

Frizider:
- Isprazniti
- Isključiti
- Dobro oprati
- Ostaviti odškrinut da ne ubuđa
- Namazati gumu na vratima zaštitnim sredstvom na bazi glicerina

Police:
- konzervirane namirnice mogu ostati preko zime na brodu, ako im rok trajanja to dozvoljava
- sve kvarljivo i sa rokom trajanja koji uskoro ističe najbolje je poneti i potrošiti u kućnim uslovima
- začine, razne kesice sa polugotovom hranom i sl, u slučaju da želimo da ih ostavimo do proleća, najbolje je dobro zatvoriti i spakovati u kutiju u kojoj će biti zaštićeni od vlage i glodara (mi koristimo plastične kutije sa poklopcem iz "Uradi sam").
- sve police i fioke obrisati/oprati da nas sačekaju čiste i bez podstanara (moljci iz brašna npr.)

Da bi nas na proleće sačekao što prijatniji ambijent, treba srediti i ostale delove enterijera uz pomoć usisivača i krpe.

Ovo su grubo rečeno ženski poslovi, pa toliko od mene, mada sam možda i zaboravila nešto (ispravite me i dopunite ako treba) jer već godinama naš brod spava zimski san, ali samo sa nama u njemu. Što i vama želimo :)

O tehničkim detaljima sledi Akin post.

Ima ljudi koji govore, govore, govore - sve dok napokon ne uspeju nešto i da kažu.

Van mreže Aka

• Administrator
  • Morski vuk
  • Pol: Muškarac
    • nautički.info - Nautički portal, forum, nautika, informacije, saveti, iskustva, putopisi
Odg: Priprema plovila za zimu
« Odgovor #1 poslato: 21.09.2009, 19:03:01 »
Da nastavimo...

Plin:
- Zavrnuti bocu
- Upaliti ringlu i pustiti da se ugasi usled nedostatka plina

Struja:
- Isključiti glavni prekidač
- Skinuti akumulatore i odneti ih na toplije mesto
- Isključiti napajanje 220V sa obale

Instalacija za pitku vodu
- Isprazniti rezervoar za pitku vodu
- Otvoriti slavine
- Na ventilu ispustiti svu vodu iz sistema
- Ostaviti slavine otvorene

WC šolja POSEBNA PAŽNJA - 80% potonulih plovila su završila na dnu baš iz ovog razloga
- Sipati šaku soli ili 1dl nerazblaženog antifriza
- Ako imate običan vodokotlić, ispraznite ga i sipajte malo antifriza i u njega
- Zatvorite ventil koji dovodi vodu do WC šolje / kotlića
- Zatvorite ventil koji vodi fekalije od WC šolje

Brodski motor
- Zatvoriti usisne ventile za vodu za hlađenje izmenjivača
- Proveriti antifriz u unutrašnjem sistemu
- Upalite na kratko motor da izbaci zaostalu rečnu vodu. PAŽNJA, samo par sekundi, da impeler ne bi pregrejao.
- Ako imate bunar, zatvorite ga, sipajte oko litra antifriza i upalite motor da potroši 80% vode iz bunara.

Vanbrodski motor
- Isperite sistem hlađenja vodovodskom vodom
- Očistite alge i kamenac sa podvodnog dela motora
- Proverite cink protektore i poručite nove ako su potrošeni
- Skinite dovod goriva i pre nego što se motor ugasi našpricajte u usis za vazduh sprej za konzerviranje (ILI)
- Odvrnuti svećice i naprskati sprejem za konzervaciju (može i WD40) unutrašnjost cilindra i nekoliko puta nežno povući zamajac
- Vratiti svećice i ovlaš ih rukom pritegnuti
- Ošistite benzinom i potom podmažite sve pokretne delove motora (poluge, opruge zupčanike...)
- Očistite filter goriva ili ga zamenite ako je jako zaprljan
- Odvrnite donji čep za drenažu čizme i proveriti da li ulje u čizmi ima vode (da li se napravila penasta emulzija) - U tom slučaju, obavezno konsultujte servisera
- Motor ostavite na suvom mestu, kod 4-taktnih motora, pazite na koju stranu ga polažete, nije svejedno

Van mreže Aka

• Administrator
  • Morski vuk
    • nautički.info - Nautički portal, forum, nautika, informacije, saveti, iskustva, putopisi
« Odgovor #2 poslato: 21.09.2009, 19:04:16 »
E sada, ovo je ono kako bi trebalo raditi.

Konzerviranje Ake izgleda u praksi ovako: Jedna sijalica od 100W u motornom prostoru :)

Van mreže roberto_s

• Morski vuk
« Odgovor #3 poslato: 21.09.2009, 20:40:03 »
Paznja, paznja, NE SLUSATI VESTICE I NIKAKO NE MAZATI GUMU FRIZIDERA SILIKONOM.
Oprosti Snezo, ali u nasoj muskoj terminologiji silikon (pored inplantata) najcesce podrazumeva silikonski lepak tj. "barsil" !!
Guma se najbolje stiti medicinskim glicerinom, bilo da je u pitanju krema ili tecnost.Bude li ko barsilom premazao gumu, taj ce istu da menja na prolece ili ce satima da skida lepak sa nje..
Pozz
PS, Znam da si ovo znala, al , ko velim , vestica si , a pojedinci imaju frku od tkvih i slepo veruju svemu sto kazete!!!
Kanis li pobjediti, ne smijes izgubiti !!!

Van mreže Gremlin

• Morski vuk
« Odgovor #4 poslato: 21.09.2009, 20:45:39 »
Oprosti Snezo, ali u nasoj muskoj terminologiji silikon (pored inplantata) najcesce podrazumeva silikonski lepak tj. "barsil" !!
Guma se najbolje stiti medicinskim glicerinom, bilo da je u pitanju krema ili tecnost.Bude li ko barsilom premazao gumu, taj ce istu da menja na prolece ili ce satima da skida lepak sa nje..
Pozz
PS, Znam da si ovo znala, al , ko velim , vestica si , a pojedinci imaju frku od tkvih i slepo veruju svemu sto kazete!!!

Taman sam hteo da primetim da je u pitanju glicerin...

:drinks:

Van mreže Veštica

• neprilagodjena!
  • Administrator
  • Morski vuk
« Odgovor #5 poslato: 21.09.2009, 20:49:14 »
Pozz

:) U pravu si, mislila sam na premaz za zaštitu gume na bazi silikona ili kao što ti kažeš glicerina. Ispraviću!
Loše sam napisala, hvala na komentaru, ali Veštica znala ili ne, svakako ne bi premazala gumu bilo čim lepljivim, suviše sam vezana za taj frižider :), ustvari sadržaj istog.

Ne treba imati frku od Veštica, a ponajmanje ih slepo slušati. Ovo napisano je tu za sve nas, podložno promenama u zavisnosti od iskustva.

Aka je već priznao, nismo merodavni. Znamo kako treba konzervirati brod, ali to nismo uradili od 2003. godine, pa smo malo zarđali na tu temu.

Ima ljudi koji govore, govore, govore - sve dok napokon ne uspeju nešto i da kažu.

Van mreže Veštica

• neprilagodjena!
  • Administrator
  • Morski vuk
« Odgovor #6 poslato: 21.09.2009, 21:58:57 »
Pošto smo zašli u novu (staru) temu, nastavak je prebačen:
http://plovidba.info/forum/index.php/topic,45.0.html

Van mreže Veštica

• neprilagodjena!
  • Administrator
  • Morski vuk
« Odgovor #7 poslato: 28.11.2010, 22:18:37 »
Nadam se da će nas biti više koji se ne pripremamo za zimu konzerviranjem već dovlačenjem nafte i drugih podrepština za prijatan boravak na reci u snežnim danima.
Ali ko želi, mora, nema uslove za zimsku plovidbu... nije na odmet da se podseti kako se pakuje lađa za zimski san.

Van mreže Zoran Marinković

• Morski vuk
« Odgovor #8 poslato: 28.11.2010, 22:45:25 »
 :038:

Ja sam obavio pripreme čamca za zimu.... prevrnem ga opanačke na splav i zavežem da ga korida od talasa ne zbaci i .....pa to je to :011:

U aprilu ga bačim u vodu, okačim Tomu ili Johnija i :beach:

Namerno ga ne koristim u ovim 'ladnim danima jer nisam baš zdrav da bi se kockao i vozao u otvorenom čamcu, koljiko god da želim to :012:
Deda  Zoran

Van mreže milivoj

• Mornar
  • Milva2
« Odgovor #9 poslato: 30.11.2010, 19:39:48 »
Uz Akin i Veštičin (uobičajeno detaljan i precizan) detaljan opis svih aktivnosti na brodu pred zimu, dodao bih samo jednu napomenu, obavezno proveriti i zatvoriti sve spoljnje male otvore, (od komandi, ventilacije i sl.). Vodeni glodari baš zimi traže mirna i skrovita mesta za nova legla, a pogotovo ako osete makar i tragove hrane. Imao sam iskustva.
Najlepše ostrvo je ono na kojem ploviš

Van mreže zoran

• Skipper
« Odgovor #10 poslato: 13.12.2010, 12:35:30 »

Ja bi dodao jos,
  Ako duze  vreme ne koristite camac,parce kartona
namazanog lepkom za miseve,a u sredini parce sla-
nine.Sto je sigurno sigurno.