Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

23.05.2012, 21:53:50

Autor Tema: Nautički bonton  (Pročitano 1592 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže giga

• Skipper
  • Pol: Muškarac
Odg: Nautički bonton
« Odgovor #15 poslato: 26.02.2010, 21:57:51 »
:)

Ovo poslednje pitanje je baš zanimljivo. Šta da ti kažem, imam trogodišnje iskustvo sa ortačkim držanjem splava/marine. Da su cvetale ruže, nisu, ali nismo se ni posvađali. Sad, valjda je tu najvažniji element karaktera TOLERANCIJA :) Mali milion puta smo išli jedan drugome na živce, ali ipak uvek našli rešenje. Ako ništa drugo, jedan ne popuštao.

Naša Mentulagra je završila kod prijatelja, i njih trojica su vlasnici čamca. Mislio sam da će to biti  :suicide: međutim, evo šest godina funkcioniše kao sat. 80% zajedno idu na vožnje, sa sve porodicama i prijateljima, a onih 20% se lako dogovore ko je korisnik. Naravno, jedan ispadne malo veći magarac pa se mnogo više trudi oko broda, sređuje ga, doteruje i održava. Valjda tako mora.

U ovo prosto ne mogu da poverujem,pa ja nemogu da se dogovorim sa rodjenom decom oko neke stvari koja je normalno moja,a ti slozi tri vlasnika jednog  broda  :diablo: :diablo:

Van mreže iverko

• Skipper
« Odgovor #16 poslato: 26.02.2010, 22:06:35 »
Svaka im čast. Kakav im je recept? ja bre ne mogu ni u poslu da se pouzdam u saradnike, a kamoli u uzivanju. Doduše to je pitanje izbora saradnika.
Ali i ovo je off topic.
Pa nije moguce da samo nas nekolicina diskutujemo na ovu temu (makar i u off-u). Šta je sa drugima ili podrazumevaju ponašanje po bontonu ili su protiv bilo kakvog bontona?

Van mreže Aka

• Administrator
  • Morski vuk
    • nautički.info - Nautički portal, forum, nautika, informacije, saveti, iskustva, putopisi
« Odgovor #17 poslato: 26.02.2010, 22:13:10 »
Još samo malo offa :)

Ako vam još kažem da njih trojica imaju zajedničku štampariju :)

Bolje je 3 nego 2. Neparan broj je za ortakluk zakon.

Stvarno, što Iverko kaže, da li se ostali ne slažu pa ćute ili?

Van mreže iverko

• Skipper
« Odgovor #18 poslato: 26.02.2010, 22:23:23 »
Evi i još jednog podpitanja, a u vezi krstarenja na iznajmljenoj jahti: šta je važno reći kada je tu bonton u pitanju? I pitanje odnosa skipper-a i putnika? Čini mi se da tu ima malo razlike ili dodataka u odnosu na opšti Nautički bonton (sigurno se razlikuje i onaj na reci od onog na moru).
Al' sam dosadan.

Na mreži Svaba

• Administrator
  • Morski vuk
« Odgovor #19 poslato: 26.02.2010, 22:28:19 »

U poslu sam u ortakluku i to funkcionise 5 godina,mogu da kazem perfektno.

Za brod bi se  na tu varijantu tesko odlucio.Stvar je u tome sto ni u jednom momentu ne znam kada cu biti slobodan,te nisam spreman da i to malo slobodnog vremena
trosim na usaglasavanje sa ortacima.Kad se jos umesaju i zene :suicide:

U svakom slucaju pozdravljam svaki ortakluk (dobar) i na neki nacin se divim posadi Mentulagra. :drinks: Da je retko,retko je. Ipak je ovo Srbija. :)
sledeće godine u ovo doba bicu na nuli

Van mreže Aka

• Administrator
  • Morski vuk
    • nautički.info - Nautički portal, forum, nautika, informacije, saveti, iskustva, putopisi
« Odgovor #20 poslato: 26.02.2010, 22:29:20 »
Evi i još jednog podpitanja, a u vezi krstarenja na iznajmljenoj jahti: šta je važno reći kada je tu bonton u pitanju? I pitanje odnosa skipper-a i putnika? Čini mi se da tu ima malo razlike ili dodataka u odnosu na opšti Nautički bonton (sigurno se razlikuje i onaj na reci od onog na moru).
Al' sam dosadan.

Nisi :)

Skipper po pravilu mora da bude "nevidljiv". Ako nema posebnu kabinu i WC onda spava u kokpitu, i jedva čeka prvu luku da obavi potrebe :)
Skipper kod ukrcaja objasni putnicima pravila ponašanja na brodu, i posle toga se komunikacija svodi na slušanje želja za rutom i upozorenja putnicima. Druženje je zabranjeno.

Naravno, to je po pravilu, i tako i bude ako su putnici "zapadnjaci". Sa našima je 99% obrnuto. Svi smo "raja" :)

Van mreže Aka

• Administrator
  • Morski vuk
« Odgovor #21 poslato: 26.02.2010, 22:30:18 »
U svakom slucaju pozdravljam svaki ortakluk (dobar) i na neki nacin se divim posadi Mentulagra. :drinks: Da je retko,retko je. Ipak je ovo Srbija. :)

Uostalom, videli ste ih i na Bariču i na Paradajzu i na Lidu :) Sa sve ženama.

Van mreže iverko

• Skipper
« Odgovor #22 poslato: 26.02.2010, 22:32:46 »
Sviđa mi se ovo za zapadnjake, ali nisam ni protiv ovog drugog (u granicama lepog ponašanja), a ako je skipperka u pitanju onda sam isključivo za ovo drugo.  :57:
Inače krstarenje još nisam probao, ali imam želju.

Van mreže Aka

• Administrator
  • Morski vuk
« Odgovor #23 poslato: 26.02.2010, 22:35:29 »
Sviđa mi se ovo za zapadnjake, ali nisam ni protiv ovog drugog (u granicama lepog ponašanja), a ako je skipperka u pitanju onda sam isključivo za ovo drugo.  :57:
Inače krstarenje još nisam probao, ali imam želju.

Moraš da probaš. Ako ti se svidi, sve ostalo će ti biti dosadno i bledo. :)

Van mreže broker975fx

• Morski vuk
« Odgovor #24 poslato: 27.02.2010, 09:15:13 »
Još samo malo offa :)

Ma sad čitam, nećete verovati ali IT u firmi mi ukinuo sve omiljene nautičke sajtove sa obrrazloženjem za tvoje dobro :007:
Nema druge od toga da budem vlasnik

Šta se teme tiče naravno podržavam, prihvatam i poštujem. Mislim da je tu pre svega u pitanju vaspitanje i da će nautičar biti podjenako fer vozač na putu kao i dobar komšija u zgradi i ulici

Van mreže mossi

• Skipper
  • AP - 323A
« Odgovor #25 poslato: 27.02.2010, 10:18:51 »
Bonton kao i sve drugo.
Uživaj u svemu, ali pazi da tvoja prava ne ugrožavaju, tuđa.
Kad se to poštuje, tad je svima dobro.

Van mreže pumpi

• Skipper
  • Dunavski upijac vina
« Odgovor #26 poslato: 27.02.2010, 20:47:45 »
Jednostavno, neke stvari ne treba da se podrazumevaju, samo zato što su u 95% slučajeva takve.

Inače, kad sam već krenuo u ovom pravcu, odavno imamo izreku - što veći brod manje posade. Na našem prvom čamcu od 6m nikada nije bilo manje od 4 ljudi, pa sve do 12 003  U jednom trenutku smo se malo zapitali, kada smo čuli izjavu od jednog redovnog člana posade "što bi mi kupovali čamac kad ga ti imaš?". Ta osoba je zaista volela da plovi i mlati po Dunavu, a odgovor sam dobio kada sam im ponudio jedan odličan, a jako povoljan čamac. I? Šah-mat. Druga stvar, koja ide u prilog ovoj tvrdnji sa početka pasusa je da na većem čamcu čovek počinje da živi, a ne samo vikendaši. Naravno, pričam o iskrenim ljubiteljima plovidbe i vode, a ne o statusnim simbolima.

Dobro vece evo da vam se i ja pridruzim u diskusiji .Ja ove ljude koje Aka naziva posadom nazivam GLUMCI ..sve im je kao lepo i fino a prstom ne mrdaju da nesto pomognu.Dok sam reparirao brod nijedan se nije pojavio da mi ponudi hladnu vodu a kamoli pivo,e cim sam porinuo brod eto ih jedan po jedan na kafu i na hladno pivo i kao uzgred kada cemo da isplovimo a ja ih lepo ispratim jednog po jednog u Pirot po Malter-PM.
Bolje i sam da plovim nego sa takvima :diablo: :diablo: :diablo:
U vinu lezi istina

Van mreže Aka

• Administrator
  • Morski vuk
« Odgovor #27 poslato: 04.03.2010, 22:36:08 »
...Mislim da je tu pre svega u pitanju vaspitanje i da će nautičar biti podjenako fer vozač na putu kao i dobar komšija u zgradi i ulici

Hmmm... i da i ne. Znam priličan broj ljudi koji isplovljavanje doživljavaju kao pušteni sa lanca, i na vodi čine sve ono što im tekovine civilizacije brane...

U gradu su male pitome mace, koje staju na žuto svetlo.