Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

23.05.2012, 21:53:17

Autor Tema: Nautički bonton  (Pročitano 1592 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Aka

• Administrator
  • Morski vuk
  • Pol: Muškarac
    • nautički.info - Nautički portal, forum, nautika, informacije, saveti, iskustva, putopisi
Nautički bonton
« poslato: 25.02.2010, 15:32:46 »
Nemojte me pogrešno shvatiti sa ovom temom.Dovoljno sam dugo na vodi, što slanoj, što slatkoj, držao sam marinu i svačega sam se nagledao. Na kraju zaključio da je u pitanju samo nepoznavanje činjenice da se kućni bonton primenjuje i na čamcu :)

Pokušaću da se setim nekih scena koje se ne smatraju lepim ponašanjem u svetu nautike. Dopunjavajte dalje...

• Poštujte svako plovilo - od čuna do turističkog broda. Svi smo mi na vodi, i tu nema razlika
  • Nemojte pristajati uz tuđi brod bez prethodne dozvole kapetana
  • Nemojte ulaziti u tuđi brod bez dozvole kapetana
  • Na marinama koje imaju i restoran, nemojte silaziti kao gost na pontone a da prethodno ne pitate čuvara ili domara za dozvolu
  • Nemojte se penjati na tuđe brodove u marini.
  • Ako vam se desi da morate da se vežete za tuđ brodić koji je već na vezu, na obalu izlazite tako što ćete preći preko pramca tog brodića a ne kroz kokpit ili krmenu palubu.
  • Kada prolazite pored brodića usidrenog ili vezanog za obalu, smanjite gas i pokušajte da pravite što manje talase
  • Za dame, nikada u štiklama na brod (Modesty je izuzetak :) )
  • Kada vam se učini da je neko u problemu sa čamcem, usporite i priđite malo bliže. Ne budite nasrtljivi, možda se samo "osamio" :)
  • Kada vidite da neko pristaje u marini, priđite i sačekajte instrukcije kapetana. Nikako i nikada nemojte hvatati delove poput ograde i privlačiti ga
  • Kada idete kroz marinu, i vidite da neko sedi u brodiću koji bi želeli da pogledate, nemojte tražiti od kapetana da pogledate brodić. Zastanite ispred, pa ako vas pita da li može da vam pomogne, obratite mu se sa molbom. Tako će vas skoro svako pustiti. Čamac je privatna svojina i u glavnom oaza intime. Nemojte je narušavati. To bi bilo kao kad bi neko zvonio na vrata vašeg stana i pitao vas, "izvinite, ja bih malo da pogledam vaš stan?"
  • Izujte se kada stupate na tuđ čamac (ne važi baš u svim slučajevima :) )
  • Pozdravite ili otpozdravite plovilo sa kojim se mimoilazite
  • Ako prolazite pored usidrenog čamca, na vama je da se prvi javite.
  • Ne prolazite preblizu usidrenog čamca. Nije neophodno saznati šta je trenutno na meniju :)

Ovo ne spada u bonton, ali često viđam tu scenu: NIKADA ne podmećite noge prilikom pristajanja! Noga mnogo lakše puca od čamca.

I za kraj, ono što mene lično dovodi do ludila - Ako ste bili gost na čamcu, nemojte prilikom pristajanja stajati na krmi kao zapete puške i iskakati na ponton kao da vas jure indijanci. Sačekajte da kapetan priveže brod, i pozdravite se kao ljudi. Jbg, jedino još Božu nismo naučili ovoj stavki  :011:

Van mreže mushu

• Global Moderator
  • Morski vuk
Odg: Nautički bonton
« Odgovor #1 poslato: 25.02.2010, 15:37:53 »
Ja bih dodao:

• Kada pristajete, a na pramcu imate pomoćnika (mornara), nemojte vikati i paničiti - sve se može uraditi i normalnim glasom
  • Imajte spremne konope za dodati ih ako vas neko na vezu sačekuje ili pomaže
  • U marini, na vezu ili sidru kada ima čamaca u okolini, ne remetite mir glasnom muzikom ili vulgarnim ponašanjem
  • Ako isplovljavate rano ujutro upalite motor i zagrejete ga bez turiranja i isplovite tiho i mirno kao pravi morski vuk, a ne uz galamu i pompu

Van mreže Veštica

• neprilagodjena!
  • Administrator
  • Morski vuk
  • Pol: Žena
    • nautički.info - forum, nautika, informacije, saveti, iskustva, putopisi
« Odgovor #2 poslato: 25.02.2010, 17:20:29 »
Ovo sa izuvanjem je takav mač sa dve oštrice  :suicide:
Zaboravio si da spomeneš da ko je više od dva puta smatrao nas za Indijance, više nije imao pristup brodu  :011:
Ako je Ronac usidren i mesi kiflice, svakako je poželjno prići bliže, bar ćemo mi rizikovati ;) (naravno početak rečenice je za sada u domenu naučne fantastike)  :005:

Šalu na stranu, ovo većina ljudi na neki način zna, jer sve kreće od osnovnog kućnog vaspitanja koje se kasnije proširi i na sve druge životne segmente, pa i na nautičko vaspitanje. Nije na odmet da ko ne zna baš sve stavke, ako želi i pročita ih, ali kao i sa Kodeksom - normalan svet će to poštovati, dok pojedincima ne vredi da ti ceo brod bude oblepljen ovim, oni teraju svoje.

Kada pristajete  a na pramcu imate pomocnika(mornara) nemojte vikati i paniciti sve se moze uraditi i normalnim glasom

Ovo je vrlo opciono  :011:

• Ako isplovljavate rano ujutro upalite motor i zagrejete ga bez turiranja i isplovite tiho i mirno kao pravi morski vuk, a ne uz galamu i pompu

Izuzetak od pravila je Prvi maj. Tad je ova stavka ne samo dozvoljena, već poželjna.
Ima ljudi koji govore, govore, govore - sve dok napokon ne uspeju nešto i da kažu.

Van mreže iverko

• Skipper
« Odgovor #3 poslato: 25.02.2010, 23:38:08 »
Pa samo pitam, uctivo prema bonton-u.
Inace mislim da je kucno vaspitanje neophodno svuda pa i na camcu/brodu, ali ipak tu ima i malih razlika.
U ostalom ne bi bilo interesantno biti na camcu da nema vise slobode na camcu nego na kopnu.
Ostalo pada u domen bezbednosti.

Van mreže Aka

• Administrator
  • Morski vuk
    • nautički.info - Nautički portal, forum, nautika, informacije, saveti, iskustva, putopisi
« Odgovor #4 poslato: 25.02.2010, 23:46:52 »
Ajde da malo sam sebe ogovaram...

Skoro godinu dana sam bio maltene svaki dan na marini, odvezem klinca u školu, i odem na marinu, sednem na Aku i radim odande (uveo sam i kablovski Internet).

Barem jednom dnevno, u letnje doba, mi se dešavalo da tako neko dođe, gleda i dere se sa pontona "Alo, gazda, jel' mogu da vidim brod..."... Posle n-tog puta, malo je počela kosa da mi se diže na glavi od takvih pitanja... vidi da kuckam po sokoćalu ali, zaboga, to je valjda javno dobro...

Ima tu još bisera... Nismo davali nikada gostima kafane da idu na pontone. Jednostavno, neću da mislim ko je sa kakvim namerama. Jednog dana, dođe čovek, pozdravi se uljudno i kaže "idem kod XY na brod, sad će on da dođe..." mi mu mrtvi 'ladni kažemo, "važi, čim XY dođe :) " i vratimo ga nazad... Posle godinu i nešto dana sam shvatio da je to bio Dača, sa kojim sada pravimo novu marinu  :011:

Van mreže iverko

• Skipper
« Odgovor #5 poslato: 25.02.2010, 23:51:07 »
Sto se tice zapitkivanja to razumem, narocito posle n/tig puta.
Ali za ostalo, al ste bre bili "kruti". Eto, kako situacija moze da se preokrene.
Sad vidim da ste malo popustili.

Van mreže Aka

• Administrator
  • Morski vuk
« Odgovor #6 poslato: 25.02.2010, 23:56:06 »
Ma, vidi, mnogo je to klizav teren: kafana + marina. Dešavali su se tu razni pokušaji krađe, tipovanja i sl. Moraš da budeš tvrd, na granici pristojnosti, ako misliš da sačuvaš red. Za 3 godine, na marini je nestao samo jedan perorez :)

Van mreže iverko

• Skipper
« Odgovor #7 poslato: 26.02.2010, 00:09:04 »
Mozda ranije, ali danas, mislim da su prave kradje camaca i brodova prakticno nemoguce. Pa danas je teze registrovati camac/brod nego kola. D
No ovo je u off-topic.
I dalje mislim da je kucno vaspitanje (a ne skola i bogatstvo) najvaznije. mislim da je popis koji je naveden u prvom postu uglavnom ok, ali ovako napisan deluje zastrasujuce, ipak smo na camcu/brodu/vodi. A gde je tu i alkohol?; pa mora se bar malo  :drinks: pre i za vreme plovidbe.
To poslednje a i ostalo ide u domen bezbednosti na vodi, ali to je druga (veoma vazna) tema.
Inace kod mene na camcu moze kako ko hoce, ali da ne nervira druge i da sebe i druge, svojim ponasanjem, ne dovodi u opasnost.
Kada je rec o deci (posebno tudjoj, a i svoju je smor stalno kontrolisati) to je posebna prica.  :010:

Van mreže iverko

• Skipper
« Odgovor #8 poslato: 26.02.2010, 00:10:58 »
I naravno da dodam, ako nista ne upali PONUDI KOMSIJU  :drinks:

Van mreže Aka

• Administrator
  • Morski vuk
« Odgovor #9 poslato: 26.02.2010, 00:22:49 »
Mozda ranije, ali danas, mislim da su prave kradje camaca i brodova prakticno nemoguce. Pa danas je teze registrovati camac/brod nego kola. D
No ovo je u off-topic.
I dalje mislim da je kucno vaspitanje (a ne skola i bogatstvo) najvaznije. mislim da je popis koji je naveden u prvom postu uglavnom ok, ali ovako napisan deluje zastrasujuce, ipak smo na camcu/brodu/vodi. A gde je tu i alkohol?; pa mora se bar malo  :drinks: pre i za vreme plovidbe.
To poslednje a i ostalo ide u domen bezbednosti na vodi, ali to je druga (veoma vazna) tema.
Inace kod mene na camcu moze kako ko hoce, ali da ne nervira druge i da sebe i druge, svojim ponasanjem, ne dovodi u opasnost.
Kada je rec o deci (posebno tudjoj, a i svoju je smor stalno kontrolisati) to je posebna prica.  :010:

Naravno. Čamci se jako retko kradu, i ugavnom su "nestanci" posledica loših čvorova i/ili kanapa. Motori nažalost i dalje "nestaju". Najviše krađa se dešava upravo u letnjem periodu kada su vlasnici na marini, ostavili otvoren čamac, i seli u kafić na hladno pivce. Veruj mi, nismo jednom imali situaciju da dođe čovek sa čamcem, veže se na marinu i izađe sa kanticom za gorivo, kao do pumpe. U povratku, onako usput, pokupi 3 štapa za pecanje, valjaće mu. Na njihovu žalost, to su pokušali na pogrešnom mestu...  :)

E, sad ja da se opet vratim iz off-a :)

Premišljao sam se da li da napišem spisak iz prvog posta, upravo iz razloga koji navodiš. Na kraju sam ipak rešio da ga pustim, samo kao neki podsetnik.

PS
1. Veštica i ja smo najgori od sve dece po pitanju nepridržavanja tih pravila :)
2. Nigde nema u spisku uskraćivanja  :drinks:
3. Ne smem da kažem javno, dupe će mi pomeriti :)

Na mreži Svaba

• Administrator
  • Morski vuk
« Odgovor #10 poslato: 26.02.2010, 00:34:31 »
U spisku nisi uzeo u obzir drugove ribolovce.Pored mesta gde pecaju takodje treba smanjiti gas i potruditi se da se ne prave talasi. :)
sledeće godine u ovo doba bicu na nuli

Van mreže iverko

• Skipper
« Odgovor #11 poslato: 26.02.2010, 00:36:05 »
Bravo. Pa ovo u P.S. sam hteo da cujem. I svidja mi se.
Dakle ja predlazem da svi procitaju stavke iz I posta (i dodataka, a moglo bi ih biti jos bar toliko), koji i nisu neka dogma, pa da prilagode svoje ponasanje prema situaciji.
Koliko vidim, svi ovde na forumu su zreli i ok, a opet gresiti je normalno; svi ponekad pogresimo. Opasno je stalno gresiti ili biti neprilagodjen, posebno na vodi.
E sa takvima se ne druzim.

Van mreže Aka

• Administrator
  • Morski vuk
« Odgovor #12 poslato: 26.02.2010, 00:51:07 »
U spisku nisi uzeo u obzir drugove ribolovce.Pored mesta gde pecaju takodje treba smanjiti gas i potruditi se da se ne prave talasi. :)

Kako nisam?
"Poštujte svako plovilo - od čuna do turističkog broda. Svi smo mi na vodi, i tu nema razlika"
"Kada prolazite pored brodića usidrenog ili vezanog za obalu, smanjite gas i pokušajte da pravite što manje talase"

Bravo. Pa ovo u P.S. sam hteo da cujem. I svidja mi se.
Dakle ja predlazem da svi procitaju stavke iz I posta (i dodataka, a moglo bi ih biti jos bar toliko), koji i nisu neka dogma, pa da prilagode svoje ponasanje prema situaciji.
Koliko vidim, svi ovde na forumu su zreli i ok, a opet gresiti je normalno; svi ponekad pogresimo. Opasno je stalno gresiti ili biti neprilagodjen, posebno na vodi.
E sa takvima se ne druzim.

:)

Iverko, svi smo mi pomalo kockasti :)

Veštica i ja smo prvi koji mnogo volimo društvo na brodu, ali opet, to ne znači da ga volimo 365 dana godišnje. Nekada poželimo da blejimo u vodu, i čak međusobno ćutimo. Mnogo, mnogo dana smo proveli sa, na primer Roncem, na reci. Dešavalo se ponekad da 2 dana budemo na 100m vezani a da se ne posetimo ni jednom. Naravno, dešavalo se da 90% vremena budemo jedni drugima u gostima :)
Izađem sabajle, sav krmeljiv i pokažem mu poznati pokret koji kaže "hoćemo da peremo zube?" što znači: "Dolazi ovamo na rakijicu" :)

Jednostavno, neke stvari ne treba da se podrazumevaju, samo zato što su u 95% slučajeva takve.

Inače, kad sam već krenuo u ovom pravcu, odavno imamo izreku - što veći brod manje posade. Na našem prvom čamcu od 6m nikada nije bilo manje od 4 ljudi, pa sve do 12 :)  U jednom trenutku smo se malo zapitali, kada smo čuli izjavu od jednog redovnog člana posade "što bi mi kupovali čamac kad ga ti imaš?". Ta osoba je zaista volela da plovi i mlati po Dunavu, a odgovor sam dobio kada sam im ponudio jedan odličan, a jako povoljan čamac. I? Šah-mat. Druga stvar, koja ide u prilog ovoj tvrdnji sa početka pasusa je da na većem čamcu čovek počinje da živi, a ne samo vikendaši. Naravno, pričam o iskrenim ljubiteljima plovidbe i vode, a ne o statusnim simbolima.

Nemojte me pogrešno shvatiti. Ipak smo mi ponekad i socijalni :)

Van mreže iverko

• Skipper
« Odgovor #13 poslato: 26.02.2010, 07:56:53 »
I ja bih voleo da se "uselim" nekome u čamac. Lepo je to, ali lepše je biti na svom čamcu, nekako si slobodniji (da ga sam čistiš i sređuješ, tegliš i brineš). I nekako tu možeš i da živiš (eto alternative kad se posvađaš sa ličnom vecom ili kad ti treba malo mira da se misli srede). A može da se i isplovi pa na sidro, pa ko hoće da smeta mora da pliva. A opet, lepo je i u društvu biti, ali veličina društva ipak zavisi i od veličine broda (i broja kabina, ako ne i WC-a), ali to je možda pitanje u vezi krstarenja (nisam bio, ali planiram nekad u budućnosti).
A da ste ti i Veca socijalni, i više od toga, imao sam prilike da se uverim u toku prošloodišnjeg izleta na Baričku.
No ima tu mesta i za diskusiju o bontonu kad se plovilo/splav deli između dva vlasnika i bontona na samoj marini. E, tu je to možda još važnije biti vaspitan. Ima li tu iskustava u vezi toga?

Van mreže Aka

• Administrator
  • Morski vuk
« Odgovor #14 poslato: 26.02.2010, 08:10:59 »
:)

Ovo poslednje pitanje je baš zanimljivo. Šta da ti kažem, imam trogodišnje iskustvo sa ortačkim držanjem splava/marine. Da su cvetale ruže, nisu, ali nismo se ni posvađali. Sad, valjda je tu najvažniji element karaktera TOLERANCIJA :) Mali milion puta smo išli jedan drugome na živce, ali ipak uvek našli rešenje. Ako ništa drugo, jedan ne popuštao.

Naša Mentulagra je završila kod prijatelja, i njih trojica su vlasnici čamca. Mislio sam da će to biti  :suicide: međutim, evo šest godina funkcioniše kao sat. 80% zajedno idu na vožnje, sa sve porodicama i prijateljima, a onih 20% se lako dogovore ko je korisnik. Naravno, jedan ispadne malo veći magarac pa se mnogo više trudi oko broda, sređuje ga, doteruje i održava. Valjda tako mora.