Pa dobro, sve to što je broker rekao je neophodno i dobro je da je to pomenuo, ali ja bih poentirao sledeće:
Prvo (o prvoj pomoći):
Da li svi znamo kako se koristi materijal iz prve pomoći i uopšte da li znamo kako i kada se prva pomoć primenjuje/daje? Mislim da je ovo pitanje važnije kada smo na čamcu/brodu, nego na drumu. Ono što smo imali prilike da naučimo u auto-školi ili za potrebe polaganja za UMČ, je samo varka da nešto znamo, a ne znamo (osim za lekare). Ja lično bih imao problem da procenim potrebu i ukažem prvu pomoć nekome, a pri tome duboko sam u medicini i kao laik mislim da dosta znam, doduše u sasvim drugoj oblasti, kao neka vrsta saradnika. kako da ne napravim veći problem od koristi pacijentu. E, sad postoje razni kursevi, ali ko ima vremena i para da to sve savlada.
Drugo (o gašenju požara):
Da li svaki čamdžija ili vlasnik brodića - amater, i da ima aparat za gašenje požara, zna da ga pravilno iskoristi. Sumnjam. Recimo da kažem da bih možda znao da ga u takvoj situaciji i iskoristim, iako sam već 2 puta uspešno koristio u kući kada mi se zapalio strujomer i kada je komšija zapalio neki suvi bor na terasi.
Treće (o pojasevima):
Kad smo na reci, da li je baš neophodno da za svakoga (prema registraciji) na čamcu/brodu imamo pojas/prsluk? Na većim čamcima uvek ima stvari koje plutaju, pa se za tu svrhu mogu i iskoristiti. A kada je u pitanju zima i voda, onda mislim da nema baš pravog rešenja; iako dobro plivam, mislim da se ne bih izvukao kada bih zimi pao sa čamca u vodu, makar i prsluk imao. Dakle, pažljivo sa čamcem i rekom u toku zime!
Evo tema za one kurseve o kojima sam vam govorio u ranijim postovima, a u vezi polaganja za UMČ.