Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

23.05.2012, 20:52:12

Autor Tema: Bela riblja čorba  (Pročitano 1096 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže ripče

• Mali od palube
  • *
  • Pol: Muškarac
  • Dunav je moje more
Bela riblja čorba
« poslato: 28.06.2010, 22:58:43 »
Evo kako ja spremam riblju čorbu: U kotlic sipam negde oko 5-6 litara vode ,pošto nas je uvek mnogo kad se čorba kuva,u vodu dodam 2do3 glavice crnog luka isečenog sitno i dogam jednu supenu kašiku soli i to se kuva dok luk ne omekša.Za to vreme pripremim ribu ,što više raznih vrsta ribe to bolje,ja stavljam belu ribu-deveriku ,mrenu,soma ,tolstolobika,kečigu ,bandare ako ih imam oni daju poseban šmek ,obavezno stavim masnoću od ribe -ali ne preterano i ikre ako ima,glave od soma i tolstolobika iseći na manje parčiće i njih ubaciti u čorbu. .Riba se iseče na varke( kolutove ),ne mnogo debele, količina ribe po želji i mogućnosti .Kada je luk kuvan ,dopunim vodu za onoliko koliko je uvrelo i da bude za oko tri prsta preko ribe ,sačekam da proključa ,zatim u ključavu vodu lagano spuštati parče po parče ribe to je potrebno da se riba ne raspadne prilikom kuvanja,dodam paradajz iz flaše domaći, eksenciju po ukusu, NIKAKO VOĆNO ILI ALKOHOLNO SIRĆE,i ako treba još soli po ukusu,jedno dve ,tri suve ljute paprike crvene i kuvati na laganoj vatri ,bez mešanja .Čorbu kuvati dok ribi ne ispadnu oči- oko sat ipo .Kada je skuvana skinuti sa vatre i u čorbu dodati sitno izmrvljenu suvu nanu dve do tri kašike.Pokriti i ostaviti petnaestak minuta da ostoji ,da povuče miris i ukus nane .Kiseliti eksencijom po želji ako neko voli kiselije .Prijatno. :drinks:

Van mreže olimp

• Morski vuk
Odg: Bela riblja čorba
« Odgovor #1 poslato: 29.06.2010, 08:16:47 »
     Hvala. Moram ga iskušati, samo dok ovdje kod nas dođe riječna riba. (Jako rijetko da se nađe više od 2-3 vrste, ako izuzmemo pastrve koje ne idu u riblju čirbu).  :drinks:
Čovjek se prima prema odijelu koje nosi, a ispraća prema duhu koji je pokazao

Van mreže Gremlin

• Morski vuk
« Odgovor #2 poslato: 29.06.2010, 10:20:29 »
Jednom pre mnogo godina, na prvoj plovidbi gumenjakom do Djerdapa sa ocem,  sam u Donjem Milanovcu jeo slicnu riblju corbu, ali je bila potpuno bela (zuta) bez paradajza, paprike...i dobio sam objasnjenje da se to tako kuva u tom kraju, za razliku od Vojvodine, gde se stavlja paradajz i aleva paprika (slatka i ljuta)

Da li sam ja bio uvek jako gladan i kao dete, ili je ta corba stvarno bila jako dobra nisam uspeo da utvrdim, ali nikada kasnije nigde nisam probao bas takvu corbu. A ukus je ostao za pamcenje.

:drinks:

Van mreže roberto_s

• Moderator
  • Morski vuk
« Odgovor #3 poslato: 29.06.2010, 12:03:28 »
 Ljudi, da ne komplikujemo, bela riblja corba se kuva isto kao i teleca bela corbica, samo se umesto teletine meche riba. Nema tu neke filozofije, tipa prva voda, druga voda, devet puta isprana mas'......Na kraju, u prohladjenu corbu , jedno umuceno jaje i to je to !!!
 Prijatno
Kanis li pobjediti, ne smijes izgubiti !!!

Van mreže Zoran Marinković

• Morski vuk
« Odgovor #4 poslato: 29.06.2010, 14:08:20 »
 :038:
Lepo vam kažem, treba nam "turnir" u kuvanju......  :) :) :)

Pa kad se od svake čorbe proba po par tanjirića   :024: :024:....... menjamo recepte k'o sličice fudbalera. :015:

Dotle - nikome ne verujemo  :59:
Deda  Zoran

Van mreže ripče

• Mali od palube
  • *
  • Dunav je moje more
« Odgovor #5 poslato: 29.06.2010, 14:45:07 »
Ljudi, da ne komplikujemo, bela riblja corba se kuva isto kao i teleca bela corbica, samo se umesto teletine meche riba. Nema tu neke filozofije, tipa prva voda, druga voda, devet puta isprana mas'......Na kraju, u prohladjenu corbu , jedno umuceno jaje i to je to !!!
 Prijatno
Bez ikakve namere da  prodajem pamet želim samo da dodam-belu riblju čorbu su kuvali ribari u ovom kraju za vreme dugih kampovanja da ih tako nazovem ,kada su odlazili od kuće po mesec i kusur dana na mesta kraj Dunava  gde su se ulogorili i lovili ribu ,koju su u velikim buradima solili i kasnije prodavali ,Oni tad nisu mogli da nose sa sobom lako kvarljive namirnice posebno ne jaja ,nego samo ono što trpi ekstremne uslove.Od tog što su imali oni su kuvali čorbu,a ja sam to naveo u svom receptu.Recept nisam čuo ili prepisao nego sam sa svojim pokojnim dedom i ocem davnih sedamdesetih godina kraj Dunava lovio ribu i učestvovao u kuvanju.A morate priznati da je tradicija samo ono što se prenese u izvornom smislu sa koleno na koleno ,a sve ostalo su nijanse .Što se tiče turnira ja sam za ,pa ovaj život je toliko kratak da ga treba maksimalno iskoristiti .

Van mreže roberto_s

• Moderator
  • Morski vuk
« Odgovor #6 poslato: 29.06.2010, 15:54:38 »
:038:
Lepo vam kažem, treba nam "turnir" u kuvanju......  :) :) :)

Pa kad se od svake čorbe proba po par tanjirića   :024: :024:....... menjamo recepte k'o sličice fudbalera. :015:

Dotle - nikome ne verujemo  :59:

Ja sam za !
Kanis li pobjediti, ne smijes izgubiti !!!