Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte. Da niste izgubili svoj aktivacioni mejl?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

17.12.2017, 20:21:16

Autor Tema: Smuđ  (Pročitano 3235 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Aka

  • Administrator
  • Morski vuk
  • *****
  • Poruke: 10.401
  • Pol: Muškarac
    • nautički.info - Nautički portal, forum, nautika, informacije, saveti, iskustva, putopisi
  • 1: Aka
  • 2: Bruce Roberts TY40/42
  • 3: Marina Nauticki.info, Višnjica
Smuđ
« poslato: 25.06.2009, 12:33:39 »
Moj omiljeni način lova smuđa je ipak dubinski. Udica na kraju najlona, iznad klizno olovo sa štoperom na 50 do 80cm od udice. Mamac filet od kedera, malo zgnječen.

Smuđaroši - vaša iskustva?

Na mreži Zoran022

  • Morski vuk
  • *****
  • Poruke: 3.415
  • Pol: Muškarac
  • 1: Radni naziv: Sk Lep
  • 2: Sklepano u samogradnji
  • 3: Marina Stari Slankamen
Odg: Smuđ
« Odgovor #1 poslato: 28.08.2009, 21:35:51 »
Probao sam nekoliko nacina i tehnika za lov smudja, ali mi se ipak najbolje pokazao klasican sistem sa udicom iznad olova, na nekih 70-ak cm od olova i na predvezu od 25-30 cm. Kedera ako je sitniji kacim kako kad kad ... pesa za repic, haublera nekad ispod ledjnog peraja a nekad za nos. Cesto stavljam i zgazenog kedera za u dublju vodu, a u zadnje vreme i file "a la Aka" :) . Sproleca, udicu kacim ispod olova i stavljam onu debelu i dugacku kisnu glistu ili samo repic od kedera.

Van mreže Aka

  • Administrator
  • Morski vuk
  • *****
  • Poruke: 10.401
  • Pol: Muškarac
    • nautički.info - Nautički portal, forum, nautika, informacije, saveti, iskustva, putopisi
  • 1: Aka
  • 2: Bruce Roberts TY40/42
  • 3: Marina Nauticki.info, Višnjica
Odg: Smuđ
« Odgovor #2 poslato: 28.08.2009, 23:24:05 »
Da, sad vidim da sam ostao dužan za "recept" fileta kedera. Filet pravim tako što očistim krljušt, odsečem glavu i leđa uz kičmu i rep iza analnog otvora. Ako keder malo "prokrvari" na leđima, savršeno. Udicu pakujem u utrobu, ali da ne izviri nigde, i da ne probuši mehur. Koristim klizno olovo sa štoperom, udica 0,8m ispod štopera, na glavnom najlonu (ne volim mnogo čvorova).

Takav filet lepo "radi" zahvaljujući mehuru na nekih 0,5m od dna. Naravno, potrebno je menjati ga na pola sata, za najbolje rezultate, mada, dešavalo mi se da "udari" i posle 3 sata.