Čitajući ovu temu svremena na vreme, a i par drugih gde se spominje solarni panel kao izvor energije, dođoh do zaključka da nabavka solarnog panela ipak nije bes. Naravno, mislim na panel snage adekvatne potrebama ili bar tu negde. Sračunao sam da bi meni jedan panel od 80 do 100W bio sasvim dovoljan za podmirenje potrošnje struje za pumpe za vodu povremeno, laptop ređe nego povremeno, LCD TV takođe ponekad, FF 140, za malo muzike sa radija ili CD-a, i, naravno, neizostavni punjači za mobilne telefone i punjači raznoraznih baterija koji rade preko inverterčića sa 12V na 220V snage 150W, LED osvetljenje i tako još ponešto sitno.
I, kako sračunah tako i kupih

Ispade na kraju vrlo povoljno panel od 100W sa kontrolerom od 15A. Mislim da će mi to biti dovoljno za višednevne boravke na vodi po toplom i sunčanom vremenu. Za po hladnijem i oblačnom, tu je, kao i do sada, agregat.
Prvi utisci, nakon montaže i samo jednog dana korišćenja su takvi, da niukom slučaju nisam pogrešio kad sam se odlučio za ovu varijantu snabdevanja električnom energijom na čamcu.