Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

23.05.2012, 20:15:04

Autor Tema: Solarni paneli - bes ili potreba ?  (Pročitano 11672 puta)

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže oblak

• UMČ
  • **
Odg: Solarni paneli - bes ili potreba ?
« Odgovor #90 poslato: 28.11.2011, 20:28:56 »
Budens, firma je iz Zagreba al imaju predstavnika u Vinkovcima koji nam je rad doneti do carinskog prelaza .  Komplet je za  vikendice i mislim da je dobro reshenje. Ima plocu 40w sto je dovoljno za frizider, TV i koliko hocesh led sijalica. Plus regulator punjenja (regler), Plus pretvarac 150w, odnosno do 300 u "piku", Plus dubokoprazneci akumulator 50ah. Pa samo gel akumulator je kod nas 70-80€. Mislim da nije lose za svaki camac, boli te bas da se prikljucujesh u marini na punjenje a i lepo ostavish jedan akumulator za starovanje motora a drugi ovaj gel za sve ostalo na chamcu. Sa tim sistemom prakticno sve moze da ti radi bez dodatnog napajanja.

Na mreži budens72

• Mornar
  • Pol: Muškarac
« Odgovor #91 poslato: 28.11.2011, 20:59:03 »
Da, naravno... moje potrebe apsolutno podmiruje.... jedino što mi nije sad momenat za kupovinu, ali u svakom slučaju sam zainteresovan....
Rastao sam pored Dunava...

Van mreže Aka

• Administrator
  • Morski vuk
    • nautički.info - Nautički portal, forum, nautika, informacije, saveti, iskustva, putopisi
« Odgovor #92 poslato: 12.12.2011, 19:18:06 »
...Komplet je za  vikendice i mislim da je dobro reshenje. Ima plocu 40w sto je dovoljno za frizider, TV i koliko hocesh led sijalica. Plus regulator punjenja (regler), Plus pretvarac 150w, odnosno do 300 u "piku", ...

Ako može i meni jedan od 40W koji će da podmiri frižider i TV... I jedan invertor od 150W koji će da pogoni taj frižider...

Aj' malo budi ozbiljan.  :diablo:

Van mreže espresso

• Mornar
« Odgovor #93 poslato: 12.12.2011, 19:48:52 »
I meni jedan komplet obavezno, za klimu :)
BG509C

Van mreže oblak

• UMČ
  • **
« Odgovor #94 poslato: 12.12.2011, 20:33:16 »
Ako može i meni jedan od 40W koji će da podmiri frižider i TV... I jedan invertor od 150W koji će da pogoni taj frižider...

Aj' malo budi ozbiljan.  :diablo:

Ne znam shta da vam kazem momci, sve zavisi kakve "ale" imate.... Moj friz je 30w a tv 15-tak....diodna rasveta se i ne racuna. Naravno solarni panel je da potpomogne a i motor i 220v na marini imaju svoju ulogu.... Pricamo o vikend kruzerima ne o totalnoj nezavisnosti.

Van mreže Aka

• Administrator
  • Morski vuk
    • nautički.info - Nautički portal, forum, nautika, informacije, saveti, iskustva, putopisi
« Odgovor #95 poslato: 12.12.2011, 20:54:32 »
E, sad već priča pije vodu :)

Naravno da nešto dopuni, ali veruj mi, 40W je igračka, više da se tešiš da koristiš solarnu energiju, nego da dopuniš akumulatore u slučaju da imaš potrošače koje si naveo. Stavi 2x100Ah akumulatora pa ti ne treba nikakav panel za 3 dana autonomije.

Na mreži Zoran022

• Global Moderator
  • Morski vuk
  • Destinacija: Gavrina ada, Belegis
« Odgovor #96 poslato: 20.03.2012, 14:30:01 »
Čitajući ovu temu svremena na vreme, a i par drugih gde se spominje solarni panel kao izvor energije, dođoh do zaključka da nabavka solarnog panela ipak nije bes. Naravno, mislim na panel snage adekvatne potrebama ili bar tu negde. Sračunao sam da bi meni jedan panel od 80 do 100W bio sasvim dovoljan za podmirenje potrošnje struje za pumpe za vodu povremeno, laptop ređe nego povremeno, LCD TV takođe ponekad, FF 140, za malo muzike sa radija ili CD-a, i, naravno, neizostavni punjači za mobilne telefone i punjači raznoraznih baterija koji rade preko inverterčića sa 12V na 220V snage 150W, LED osvetljenje i tako još ponešto sitno.
I, kako sračunah tako i kupih  :) Ispade na kraju vrlo povoljno panel od 100W sa kontrolerom od 15A. Mislim da će mi to biti dovoljno za višednevne boravke na vodi po toplom i sunčanom vremenu. Za po hladnijem i oblačnom, tu je, kao i do sada, agregat.
Prvi utisci, nakon montaže i samo jednog dana korišćenja su takvi, da niukom slučaju nisam pogrešio kad sam se odlučio za ovu varijantu snabdevanja električnom energijom na čamcu.

Van mreže arsa

• Mornar
« Odgovor #97 poslato: 20.03.2012, 16:32:18 »
Čitajući ovu temu svremena na vreme, a i par drugih gde se spominje solarni panel kao izvor energije, dođoh do zaključka da nabavka solarnog panela ipak nije bes. Naravno, mislim na panel snage adekvatne potrebama ili bar tu negde. Sračunao sam da bi meni jedan panel od 80 do 100W bio sasvim dovoljan za podmirenje potrošnje struje za pumpe za vodu povremeno, laptop ređe nego povremeno, LCD TV takođe ponekad, FF 140, za malo muzike sa radija ili CD-a, i, naravno, neizostavni punjači za mobilne telefone i punjači raznoraznih baterija koji rade preko inverterčića sa 12V na 220V snage 150W, LED osvetljenje i tako još ponešto sitno.
I, kako sračunah tako i kupih  :) Ispade na kraju vrlo povoljno panel od 100W sa kontrolerom od 15A. Mislim da će mi to biti dovoljno za višednevne boravke na vodi po toplom i sunčanom vremenu. Za po hladnijem i oblačnom, tu je, kao i do sada, agregat.
Prvi utisci, nakon montaže i samo jednog dana korišćenja su takvi, da niukom slučaju nisam pogrešio kad sam se odlučio za ovu varijantu snabdevanja električnom energijom na čamcu.

Zorane, ako nije tajna, koliko para je koštao taj komplet?
Ispuni godine životom, a ne život godinama.

Van mreže Joja

• Mornar
« Odgovor #98 poslato: 21.03.2012, 03:36:34 »
Cestitam Zoki na kupovini!  :048: To ce ti biti vise nego dovoljno posta neces terati frizider na 12V ( kao neki..). Iz mog iskustva, a imam instalisano 100W vec 3 godine, nisam dosao u  situaciju da dopunjavam akumulatore ni jednom za to vreme ( radna grupa cc 300Ah). Povedi racuna ako koristis obicne akumulatore o nivou vode u njima tj cesce proveravaj nivo.
 :drinks:

Van mreže milivoj

• Mornar
  • Milva2
« Odgovor #99 poslato: 21.03.2012, 21:12:47 »
@Joja
A da li imaš frižider, i kakav. Ja sam instalirao panel 130 W, i treba da se odlučim koji i kakav frižider da uzmem. Koja su tvoja iskustva?
Najlepše ostrvo je ono na kojem ploviš

Van mreže Joja

• Mornar
« Odgovor #100 poslato: 22.03.2012, 02:52:25 »
@Joja
A da li imaš frižider, i kakav. Ja sam instalirao panel 130 W, i treba da se odlučim koji i kakav frižider da uzmem. Koja su tvoja iskustva?
Sve zavisi koliko dugo planiras da budes na camcu, tj da li frizider koristis samo za jednodnevne varijante i sl. Za duze neprekidno koriscenje je skoro nemoguca varijanta sa tom instalisanom snagom. U mom slucaju  frizider cele godine radi. Imam Elektroluksov, veci. Radi na: 12V-grejac 120W, 220V-grejac 125W i plin. Na 12 V ga uopste ne palim. Cak sam fizicki iskljucio napajanje, 12 V, da ga nebih slucajno upalio. U marini je obicno na 220 V  a inace je na plin..Velika boca traje otprilike mesec dana, zajedno sa resoom. Na 12 V trosi 10 A/h * recimo u proseku 5A/h ako mu je srednji ciklus rada recimo 50%, sto je ozbiljna dnevna potrosnja..od 120Ah...Solarna celija tih dimenzija moze teoretski dati 7A ali u praksi ona puni recimo u proseku za 12h sunca oko 30A....Sto ce reci okvirno 4 x manje nego sto ti treba samo za frizider....Ajd nek gresim...3X manje,  sto ovakvo napajanje cini skoro nemogucim...Da ne spominjem velicinu akumulatora koji to mogu da podnesu...Realno, najprihvatljivije resenje za duzi boravak je plin. Nabavis dve boce, jedna radi a druga je u rezervi. Razdelnik sa iste boce i koristis reso a mozda i neko grejanje...Mozes i manje boce ako je frka sa prostorom. Moras samo da vodis racuna o bezbednosti, tj o curenju plina. Obavezno pri zameni boca pregledati spojeve sapunicom. Plin je tezi od vazduha i ako dodje do curenja spustice se u dno broda. Realna opasnost je od trovanja gasom ( na spavanju) a manja od eksplozije. Preko dana se oseti karakteristican miris i znas da nesto nije u redu, ( on se fabricki odorizira-parfirmise , inace je bez mirisa ). Elegantno je resenje da u najnizi deo camca sprovedes crevo za ventilaciju i sa malim ventilatorcicem izvlacis vazduh ( on moze da  radi i sve vreme na 12V , to ce solarna celija da pokrije bez problema a resices dva problema...potencijalnu opasnost od curenja i izvlacenje vlage iz broda.

Van mreže zoran

• Skipper
« Odgovor #101 poslato: 22.03.2012, 11:48:59 »

Ne razumem Vas sa velikim ladjama.Zasto ne nabavite nesto ovako : http://sunshineworks.com/solar-refrigerators-freezers.htm
bog da vas pozdravi.

Van mreže Aka

• Administrator
  • Morski vuk
« Odgovor #102 poslato: 22.03.2012, 12:25:17 »
Običan kompresorski frižider, sa dobrim marketingom...

Van mreže tule

• Mali od palube
  • *
« Odgovor #103 poslato: 23.04.2012, 23:41:28 »
Zanimljiv solarni kalkulator koji daje odnos izmedju snage solarnog panela i jacine akumulatora
u zavisnosti od intenziteta sunceve svetlosti, tacnije broj sati punjenja aku.

http://www.kisaetechnology.com/pdfs/Solar_Calculator%20Chart.pdf