Nisam stručnjak za brodske reflektore ali svi reflektori imaju dva bitna dela :
- sijalicu koja ima žarno vlakno na određenom mestu
- sferično ogledalo sa tačno definisanom geometrijom
Da bi bilo koji reflektor pružio ono za šta je projektovan, ne sme se narušiti položaj žarnog vlakna i sfere reflektora. Moje mišljenje je da se kojekakvim
zamenama sijalica može samo pokvariti i dobiti još lošiji rezultat.
Ako je far predviđen da ima vrlo fokusiran snop i dalek domet, onda je on takav i to je njegova namena. Isto važi i za farove koji široko osvetljavaju prostor.
Zato se i rade sijalice sa dva vlakna na tačno određenom mestu tako da može da objedini obe osobine.
Kod nekih specijalnih, kod kojih se može pomerati sijalica unutar fara, korisnik može da bira način osvetljenja između dva krajnja položaja a samim tim
i potreban način osvetljavanja. Svi bolji i skuplji automobili imaju posebno duga i posebno kratka, jer svaki kompromis unutar jednog fara je lošiji.
zaključak :
najbolje bi bilo naći dva fara sa različitim karakteristikama i koristiti ih po potrebi na lično zadovoljstvo. Ljudi koji proizvode farove su proveli
silne sate proračunavajući oblike i karakteristike paraboličnih reflektora. NIKO, pa ni oni sami ne mogu bolje bušilicama i šrafcigerima.
Ovo jeste skuplji način ali po meni jedini pravi. Ostaje samo da se nađu oni pravi.
Ko ne misli da sam u pravu neka slobodno ignoriše ovo što sam napisao