Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

23.05.2012, 19:52:55

Autor Tema: Meteo prognoza za nautičare  (Pročitano 547 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Aka

• Administrator
  • Morski vuk
  • Pol: Muškarac
    • nautički.info - Nautički portal, forum, nautika, informacije, saveti, iskustva, putopisi
Meteo prognoza za nautičare
« poslato: 25.11.2011, 12:46:24 »
Već skoro godinu dana koristi zyGrib za vremensku prognozu. Potpuno besplatan open-source softver, kao i servis za pribavljanje podataka. Imam odlična iskustva sa ovim programom i mogu ga preporučiti.

Paketi se skidaju preko Interneta i na primer za Srbiju i malo šire, paket je oko 5kb, a u njemu je prognoza za narednih 7 dana, u koracima od po 3h. Za more, daje i prognozu talasa, što će ponekome biti od velikog značaja.

Rad sa programom je jako jednostavan. Obeleži se polje koje vas zanima i klikne na ikonicu za download paketa. Po prijemu paketa, automatski se zuira taj region i mozete birati prikaz na karti: vetar, talasi, oblačnost...

Program možete skinuti sa ove adrese: http://www.zygrib.org/index.php?page=abstract_en

Van mreže broker975fx

• Morski vuk
Odg: Meteo prognoza za nautičare
« Odgovor #1 poslato: 25.11.2011, 13:17:45 »
Hajd da probam, počeo sam da skidam neki fajl od 121mb sa mapama visoke rezolucije al ne vide da ima da se bira region barem ne za sada

Van mreže Aka

• Administrator
  • Morski vuk
    • nautički.info - Nautički portal, forum, nautika, informacije, saveti, iskustva, putopisi
« Odgovor #2 poslato: 25.11.2011, 13:21:05 »
To radiš kad startuješ program. Na mapi sveta obeležiš kvadrat koji te zanima...

Inače, program se ne instalira. Raspakuj taj .zip, otvori folder u koji si raspakovao i dvokliklikni na zyGrib.exe

Na mreži Zoran022

• Global Moderator
  • Morski vuk
  • Destinacija: Gavrina ada, Belegis
« Odgovor #3 poslato: 26.11.2011, 09:24:55 »
Slatko programče, upravo sam ga isprobao  :)

E sad, za 7 dana unapred je malo nesigurno, kao i svaka prognoza, ali ako bi se svakodnevno snimali podaci za približno isto podrućje, to bi bilo sasvim u redu. Ali, da bi se to moglo, potrebno je imati internet ''tamo negde'', pa neko lapatopče uz sebe, pa neko napajanje za njega ...  :032: Znači neki ''nautički laptop'' je skoro pa neizbežan  :)

Van mreže broker975fx

• Morski vuk
« Odgovor #4 poslato: 26.11.2011, 09:43:37 »
Pa Zoki zar ti nisi beše proizvođač prvog domaćeg nautičkog lap topa - sad u paket pored već postojećih dodaj i ove prognoze a da bi bilo zvučno sistem može da nazoveš recimo PDNLT1 ko zna jednog dana možda postaneš brend ko NAVTEX ili Garmin GDL-40 :)

Na mreži Zoran022

• Global Moderator
  • Morski vuk
  • Destinacija: Gavrina ada, Belegis
« Odgovor #5 poslato: 26.11.2011, 12:55:37 »
Ne, nisam ja nikakav proizvođač nautičkog laptopa. Ja sam samo svoj stari laptop prilagodio potrebama navigacije. A onda sam taj laptop zamenio nešto novijim i uradio to isto. Na njemu je sada i ovo programče za vremensku prognozu, tako da baš dobro dođe na čamcu. I, što je najvažnije, uz besplatan softer predstavljen na ovom forumu, to može da uradi svako od nas ko je spreman da svoj laptop nosi sa sobom na čamac i kome to treba, naravno. Znam nekolicinu koji su to uradili kao i ja, pa ne vidim razlog da se meni pripisuje neka titula pionira u delu primene računara na čamcima  :)

Van mreže milivoj

• Mornar
  • Milva2
« Odgovor #6 poslato: 27.11.2011, 01:17:56 »
@Aka, iz tvog iskustva korišćenja programa, a i redovnog boravka na području Djerdapa, da li je Program  prikazivao i talase na Dunavu u tom području?
Najlepše ostrvo je ono na kojem ploviš

Van mreže Aka

• Administrator
  • Morski vuk
« Odgovor #7 poslato: 27.11.2011, 08:58:00 »
Nema visine talasa za reke, samo za mora.

Inače, volim da pogledam i ovaj sajt: http://www.poseidon.hcmr.gr/

Van mreže espresso

• Mornar
« Odgovor #8 poslato: 27.11.2011, 10:11:34 »
Proslo let sam od jednog medjunarodnog sudije na regati Kup Djerdapa dobio preporuku za ovaj norveski sajt sa kojeg su oni skidali prognozu

http://www.yr.no/place/Serbia/Other/Dobra~791469/

Mozete da ukucate ili pretrazite gotovo sva mesta na Dunavu ili bilo gde u svetu.
BG509C

Van mreže njegos68

• UMČ
  • **
« Odgovor #9 poslato: 27.11.2011, 10:21:36 »
 Odli;an sajt..  :045: