Autopilot je uređaj koji se sastoji od tri osnovna dela: elektronskog žirokompasa koji služi za detekciju kursa plovila, zatim od procesora koji obrađuje signale koji stignu sa senzora i od pokretačkog motora za ruder (ili električne hidro pumpe u koliko je na brodu sistem upravljanja izveden pomoću hidraulike).
Da pocnem od cinjenice da sam do sada imao priliku da vidim na delu i koristim nekoliko vrsta autopilota (Raymarine, Navman, Simrad). Garmin mi je do sada ostavio ubedljivo najbolji utisak. Montaza je klasicno komplikovana zbog silnih racvi za hidrauliku, ali vredelo je svakog minuta truda.
Nisam jos imao priku da ga testiram na duzim putovanjima, ali sabralo se tu nekih 150-ak sati kracih voznji. Rezultati su premasili moja ocekivanja. U voznji "po ruti" maksimalno odstupanje od rute nikada nije preslo 10m. Isti slucaj je i u modu odrzavanja zadatog kursa. Unapred programirani manevar MOB (Man Over Board) izvodi preko svih ocekivanja, pogotovo u slucaju recnog toka. Ima odlicnu opciju senzora na hidraulicnom sistemu, koji pri pokretanju tocka kormila automatski iskljucuje autopilot i prepusta kapetanu kontrolu. Posle 10 sec. neaktivnosti tocka kormila automatski preuzima kontrolu nazad. Do sada jedina zamerka koju sam nasao, a odnosi se na software, je to sto posle "rucnog" preuzimanja kormila autopilot ostaje u rezimu "Heading hold" tj. odrzavanja zadatog kursa, cak iako je pre toga bila zadata voznja po ruti.
Takodje, u kombinaciji sa radarom, heading sensor od autopilota omogucava MARPA funkciju radara (praćenje kursa i brzine određenih plovnih objekata, koje korisnik odabere).
Poslednji put sam se usudio da ga pustim da sam vozi od Malih voda do mog veza u Visnjickom rukavcu.
U svakom slucaju, ovakvi uredjaji UVEK zahtevaju paznju kapetana, ali mnogo olaksavaju duze plovidbe pogotovo što uprvljaju brodom u zadatom kursu bolje od ijednog kormilara.
Sve u svemu, izuzetno sam zadovoljan performansama. O ceni ipak ne bih govorio.