Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

23.05.2012, 19:13:26

Autor Tema: AIS - Automatic Identification System  (Pročitano 708 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Pera GARMIN

• Morski vuk
  • Pol: Muškarac
    • GAMIN Srbija
AIS - Automatic Identification System
« poslato: 14.02.2010, 22:55:27 »
U poslednjih par godina AIS je počeo da privlači pažnju "malih" nautičara širom sveta, posebno od kako se pojavio "AIS Class B" standard. Imam sreću da sam u INFO TEAM-u došao u priliku da radim sa Plovputem na zaista prvim koracima u implementaciji "Inland AIS-a" na Dunavu, pa se sad eto osećam prozvanim da malo pojasnim stvari.

Moj omiljeni blog o nautičkoj elektronici PANBO, ima celu kategoriju tekstova posvećenu AIS-u: http://www.panbo.com/archives/cat_ais.html
Tamo se množe pronaći mnogo pametnih stvari na tu temu, i videti kompletan razvoj AIS transpondera, prijemnika i infrastrukture.

O čemu se zapravo radi?
AIS je akronim za Automatski Identifikacioni Sistem, koji olakšava praćenje gustog brodskog saobraćaja u velikim lukama. Svaki brod opremljen AIS transponderom (primopredajnikom) odašilje preko VHF antene kodiranu poruku o podacima koje unosi kapetan: ime broda, broj putnika, vrstu i količinu tovara i destinaciji, ali i podatke sa pripadajućeg GPS prijemnika: poziciju, brzinu, kurs. Te podatke može primiti svako opremljen AIS prijemnikom, pregledati ih u tekstualnom obliku, ili ih prikazati na kompatibilnim GPS ploterima kao grafičku poziciju tih bordova - "AIS meta"

Da bi cela stvar radila, potrebno je podići potreban broj AIS baznih stanica - specifičnih primopredajnika koji primaju sve podatke sa brodova opremljenih AIS transponedrom u svom dometu, obrađuju ih i ponovo emituju u etar. Da bi sve radilo, osmišljen je specifični sistem time slotova u oviru kodiranja podataka, ali je to već dosasni deo priče...

Šta je tu zanimljivo?
Ais za početak omogućava da se vide brodovi iza krivine (pod uslovom da imaju transponder). To radarom nije moguće.
Omogućava i lakšu predikciju pozicije i pouzdanije upozorenje na potencijalnu koliziju...
Olakšava posao lučkim kapetanima koji imaju uvid u dolazeće brodove

Najzanimljivije je da je AIS prisutan i kod nas. Već nekoliko godina Ploput aktivno koristi evropske fondove za podizanje AIS baznih stanica i implenetaciju RIS-a (rečnih informacionih ssistema) kojima je primarna funkcija podizanje bezbednosti plovidbe kroz Srbiu. Mi smo imali tu sreću da za njih izradimo dve bazne stanice koje su postavljene na HE Djerdap 1 i 2...

A najgori deo priče je da već dve godine ne postižem da na AKI postavim probe radi jedan NASA Marine AIS prijemnik koji bi trebalo da prikaže AIS mete na Garmin GPSMAP 4008 ploteru, nadam se da ću odvojiti uskoro vremena i za to, pa da na ovim stranam prikažemo kako prijemnici rade u praksi.

Poslednje novosti iz sveta AIS-a su:
Sve rasprostranjeniji "Class B" AIS transponderi namenjeni malim nautičarima (jeftinija verzija, manjeg prioriteta emitovanja)
Integracija AIS prijemnika u radio stanice (Garmin VHF 300 AIS na primer)
Emitivanje AIS podataka preko interneta (prikupljanje podataka sa AIS prijemnika i slanje na servere koji ih prikazuju online)

Stvar tek postaje zanimljiva, a stavljanjem u funkciju AIS mreže baznih stanica koje će pokriti Dunav, Savu i Tisu, i uvođenjem obaveze za korišćenje AIS transpondera na komercijalnim plovilima (trgovačke i putničke flote), opremanje AIS prijemnicima će postati zanimljivo i nama, "malim" nautičarima. Primera radi, sve bele lađe koje plove Dunavom, i velika većina stranih teretnjaka imaju AIS transpondere, i moguće ih je videti kada su u dometu postojećih AIS baznih stanica...

Na mreži Aka

• Administrator
  • Morski vuk
    • nautički.info - Nautički portal, forum, nautika, informacije, saveti, iskustva, putopisi
Odg: AIS - Automatic Identification System
« Odgovor #1 poslato: 14.02.2010, 23:09:07 »
A najgori deo priče je da već dve godine ne postižem da na AKI postavim probe radi jedan NASA Martie AIS prijemnik koji bi trebalo da prikaže AIS mete na Garmin GPSMAP 4008 ploteru...

Jeste :)

Ako sam dobro upućen u ove stvari, dodatnu komplikaciju čine manje razlike na Inland Waterways (RIS) u odnosu na Offshore (AIS). Nije mi jasno da li je baš moralo, ali pretpostavljam da nije pitanje samo birokratije i standarda. Ako se ne varam, transponderi su isti u oba sistema?

Inače, postoji odličan on-line sajt za praćenje plovila koja imaju aktivan AIS transponder. Podaci se prikazuju u realnom vremenu. Vredi pogledati.
http://marinetraffic.com/ais/

Van mreže Pera GARMIN

• Morski vuk
    • GAMIN Srbija
« Odgovor #2 poslato: 14.02.2010, 23:42:32 »
Aka,
u pravu si za razliku između Inalnd i Offshore AIS-a,
nisam siguran, ali mislim da je problem rasporedu baznih stanica na reci i moru, i raspoloživim slotovima u kodiranom signalu... ali da ne lupam. Pitaću pa pišem.

Morali bi da namestimo taj prijemnik kod tebe, pa da i slike stavimo!

Na mreži Aka

• Administrator
  • Morski vuk
    • nautički.info - Nautički portal, forum, nautika, informacije, saveti, iskustva, putopisi
« Odgovor #3 poslato: 15.02.2010, 00:28:16 »
E, dok se ti i ja pogodimo sa slobodnim vremenom...

Do tada:
(do duše, nisam siguran da li je ovo MARPA ili AIS)

ovo već sigurno jeste...

A sam receiver koji još uvek bezbadno "spava" na Aki izgleda:

Van mreže Pera GARMIN

• Morski vuk
    • GAMIN Srbija
« Odgovor #4 poslato: 15.02.2010, 00:38:49 »
Dok imaš ime ili MMSI broj, to je AIS.
MARPA ne može primati te informacije, samo poziciju i brzinu...

btw, nabavio sam i adapter BNC - TNC za onaj Glomex spliter...

Na mreži Aka

• Administrator
  • Morski vuk
« Odgovor #5 poslato: 15.02.2010, 00:45:58 »
Dok imaš ime ili MMSI broj, to je AIS.
MARPA ne može primati te informacije, samo poziciju i brzinu...

btw, nabavio sam i adapter BNC - TNC za onaj Glomex spliter...

Onda, prva pauza između dva koraka Yastoga, pa da napravimo jednu reportažu o RIS-u :)

Van mreže Pera GARMIN

• Morski vuk
    • GAMIN Srbija
« Odgovor #6 poslato: 15.02.2010, 00:48:46 »
Dogovoreno,
raspitaću se pa da idemo i u Plovput ako su raspoloženi...

Van mreže broker975fx

• Morski vuk
« Odgovor #7 poslato: 15.02.2010, 11:43:28 »
Jeste :)

Inače, postoji odličan on-line sajt za praćenje plovila koja imaju aktivan AIS transponder. Podaci se prikazuju u realnom vremenu. Vredi pogledati.
http://http://marinetraffic.com/ais/

Ne služi mi ničemu ali provede sat vremena gledajući kretanje gomile tankera oko Roterdama, odlična stvar

Na mreži Aka

• Administrator
  • Morski vuk
« Odgovor #8 poslato: 15.02.2010, 12:24:30 »
Ne služi mi ničemu ali provede sat vremena gledajući kretanje gomile tankera oko Roterdama, odlična stvar

:)

Tako sam ja gledao gužvu na Bosforu....

Van mreže roberto_s

• Morski vuk
« Odgovor #9 poslato: 15.02.2010, 13:14:51 »
 a ja sam gledao ludilo oko luke bgd : Francuska , Zorza Klemensoa, Venizelsova,..... Ne moze jedna ulica od pocetka do kraja da ima jedno ime pa to ti je..... Sta da se radi kad ima toliko zasluznih stranaca ovde kod nas......a ulica nedovoljno !
Kanis li pobjediti, ne smijes izgubiti !!!

Van mreže Sasa1979

• Skipper
  • "Nisu nas slomile, ni sve ove teške godine"
« Odgovor #10 poslato: 11.11.2011, 21:36:29 »
Ko želi moze da pogleda i sledeći sajt: http://www.marinetraffic.com

Na ovom sajtu izaberete luku i videćete koja su plovila u luci i koja plovila se očekuju da pristignu u luku. Kada izaberete traženu luku, izbaciće Vam nazive brodova. Klikom na naziv broda, dobijete njegovu sliku i sve ostale podatke.

Pa, ko ima vremena neka pogleda. Ja trenutno pregledavam luku Konstanca :)

Pozdrav svima  :038: