Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

23.05.2012, 19:00:38

Autor Tema: Srce remorkera  (Pročitano 1834 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže olimp

• Morski vuk
  • Pol: Muškarac
Srce remorkera
« poslato: 08.03.2010, 21:40:39 »
Za srce kažemo da je najglavniji organ u organizmu. Neumorno je u radu i dok god radi organizam živi. Kada se umori i stane nastupa smrt. Neću puno o srcu u organizmu, svi vi koji ovo čitate imate ga u radnom stanju i riječu o njemu su suvišne. Malo bih napisao o srcu remorkera.

Imao sam priliku o proljeću prošle godine biti gost na riječnom remorkeru Ruščica puna dva dana. Plovio sam njime od mjesta Orubica do Siska rijekom Savom. Pri tome je remorker vukao 4 teglenice, a u svakoj 1.000 tona sirove nafte. Za neke je to obična stvar, ali za mene, ovako radoznala, životni događaj. Uz odobrenje kapetana, jer ipak je on "bog i batina" na brodu, zavirio sam u svaki kutak remorkera, nešta sam poslikao, a nešta nisam.
Prvo što me je po polasku zanimalo je "srce" broda, odnosno motori koji su tako snažni da sve to vuku uzvodno po nabujaloj rijeci.

I ušao sam u strojarnicu, a vodič mi je bio strojarski pomoćnik, mladić koji po 16 sati na dan boravi uz stroj nadgledajući njegov rad, podmazujući ventile, klackalice i šta ti znam čega sve ne. U unutrašnjosti prilično toplo, a kako mi moj vodič objasni po ljetu se temperatura diže i do 60 stupnjeva. Tada su vrlo otežani uvjeti rada, ali šta može, raditi se mora, a stroj ne smije biti sam kada radi.

A motor... ustvari dva motora. Veličine kao šesterokrilni regali, rade ujednačeno, na razini podnošljive buke. Mrcine svaki od 850 KS koji u zajedničkom radu pri punom radnom opterećenju na sat "pojedu" i više od 600 litara nafte. Daju oko 350 obrtaja u minuti u radnom režimu, mada se "voze" na oko 280 obrtaja u minuti. Sa gornje strane oba motora ima most po kojim prolazi strojar nadgledajući rad klackalica na ventilima, provjeravajući njihov zazor i polijevajući ih uljem.

U kutu strojarnice nalazi se agregat za struju koji radi kada se glavni motori ugase. Tada proizvodi izmjeničnu struju 220 V za život i rad na brodu kada je ovaj usidren.

A pod stropom strojarnice spajaju se cijevi koje u dimnjak sprovode sagorjele plinove. Laički bi rekli auspuh.

Za upravljanje ovakvim grdosijama i radi kontrole njihovog rada ima cijeli razvodni ormar sa prekidačima i mjernim instrumentima.

I na kraju da napomenem strojar bez odobrenja kapetana ne smije sam mijenjati režim rada stroja. Da se u toj buci ipak komunikacija između kapetana i strojara održava postoji kontrolna okrugla tabla sa strelicom na kojoj strelica prikazuje koju komandu zahtjeva kapetan od strojara.

Za mene je obilazak strojarnice bio događaj. Rado bih ga još koji puta doživio. A za one koji nisu u takvoj prilici pokazujem ove fotografije.....

Čovjek se prima prema odijelu koje nosi, a ispraća prema duhu koji je pokazao

Van mreže broker975fx

• Morski vuk
Odg: Srce remorkera
« Odgovor #1 poslato: 08.03.2010, 22:12:09 »
Au pa ovo je pravi hevi metal :004:

Glupo pitanje jel moguće da kapetan na mostu nema komande motora?
Nisam baš skapirao kolike su dimenzije lađe mada vidim da je u pitanju grdosija, kolika je okvirna potrošnja prilikom rada uz neki ekonomičniji režim?

Van mreže olimp

• Morski vuk
« Odgovor #2 poslato: 08.03.2010, 22:18:50 »
Ima kormilo, sirenu, dvogled i bocu pive, i puno čikova oko pepeljare. Biti će riječi i o tome, samo polako  :drinks:
Čovjek se prima prema odijelu koje nosi, a ispraća prema duhu koji je pokazao

Van mreže mushu

• Global Moderator
  • Morski vuk
« Odgovor #3 poslato: 09.03.2010, 12:48:06 »
Odlicna prica i tema, ajde daj nastavak bas me zanima  :045: :045: :045:

Van mreže broker975fx

• Morski vuk
« Odgovor #4 poslato: 01.12.2011, 11:37:50 »
Šteta što ne dočekasmo kraj priče al barem da se setimo početka

Van mreže Joja

• Mornar
« Odgovor #5 poslato: 01.12.2011, 13:28:51 »
S obzirom na snagu mislim da je greska u tekstu da trosi 600l/h pre ce biri 60l :)

Van mreže Gorance

• Skipper
« Odgovor #6 poslato: 01.12.2011, 13:55:19 »
Evo Ruscice negde okolo Brckog...

Van mreže njegos68

• UMČ
  • **
« Odgovor #7 poslato: 01.12.2011, 18:14:55 »
S obzirom na snagu mislim da je greska u tekstu da trosi 600l/h pre ce biri 60l :)
Nebi rekao da je greška... Zašto misliš da 2 motora od po 850 ks troše po 30 litara po motoru?  :007:

Van mreže igorbos

• Mali od palube
  • *
  • Mirno more nikad nije stvorilo dobrog mornara!
« Odgovor #8 poslato: 01.12.2011, 18:21:04 »
 :045: ne trose,"gutaju".
Igor

Van mreže Gorance

• Skipper
« Odgovor #9 poslato: 01.12.2011, 18:37:34 »
Tesko da ovi motori "progutaju" 600l na sat.
Nije nemoguce,samo mi je malo tesko da zamislim koliki su im onda tankovi za gorivo,koliko cesto i kako sipaju gorivo...
Motor novije proizvodnje,1200ks,izvlaci 1800 obrtaja,trosi od 60l do Xl,pa sad...

Van mreže broker975fx

• Morski vuk
« Odgovor #10 poslato: 01.12.2011, 20:03:22 »
Evo Ruscice negde okolo Brckog...

To je izgleda brod iste klase kao i Sisak. Proizvodnja između 1 i 2 sv. rata. Duh starih vremena - meni je mnogo lep

Van mreže Joja

• Mornar
« Odgovor #11 poslato: 02.12.2011, 09:03:43 »
Nebi rekao da je greška... Zašto misliš da 2 motora od po 850 ks troše po 30 litara po motoru?  :007:
Pa iz licnog iskustva, posto imam stari mali remorker koji ima 75KS i u normalnoj voznji trosi  od 3.5-4l/h :) A bio sam na novijoj samohotki ( ne znam koliki su motori ), koja pevozi 1000 tona  i trosi oko 30l/h ( usput ide oko15-20km/h) :032:

Van mreže njegos68

• UMČ
  • **
« Odgovor #12 poslato: 02.12.2011, 09:44:49 »
 Ja sam laik za ovu problematiku ,ali kako reče Broker  to su motori izmedju 2 svetska rata... a tada se nije gledalo na potrošnju baš..  :dft010:

Van mreže Aka

• Administrator
  • Morski vuk
    • nautički.info - Nautički portal, forum, nautika, informacije, saveti, iskustva, putopisi
« Odgovor #13 poslato: 02.12.2011, 10:09:58 »
Kako god bilo, teško da troši preko 0,3l po konjskoj snazi. To znači da bi na punom gasu trošio oko 250l na sat.  :032:

Ali sigurno da ga ne teraju pod punim gasom...

Van mreže Nino

• Morski vuk
« Odgovor #14 poslato: 02.12.2011, 11:15:18 »
A i dizeli troše 180 gr/ks, a ne 300 gr/ks  :038: