Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

23.05.2012, 18:59:41

Autor Tema: Simboli trajne zaljubljenosti  (Pročitano 393 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže olimp

• Morski vuk
  • Pol: Muškarac
Simboli trajne zaljubljenosti
« poslato: 27.09.2010, 23:08:39 »

O mostovima već ima toliko napisano da mislimo da više nema šta da se napiše, a da se ne ponavljaju stare priče: "te da su poveznica dvije obale rijeke, povezuju narode i države, spajaju kulture i civilizacije, omogućuju brz i siguran prelazak sa jedne na drugu stranu rijeke..."

I o ljubavi i zaljubljenosti ispjevaše se pjesme, ispričaše priče, napisaše se romani i knjige, brdo materijala iz ove oblasti ekranizovalo se na filmovima, TV serijama...  Neiscrpna tema o kojoj se svakodnevno nešta novo napiše.

Svojim obilaskom grada Kelna u Njemačkoj, nekako spojih mostove i zaljubljenost. Pa krenimo nekakvim redom koji smo svi na ovaj ili onaj način proživjeli, proživljavamo ga ili ćemo proživljavati.

Pjesnici kažu da je vrijeme zaljubljenosti najljepše vrijeme u ljudskom životu. Sve nekako lebdimo u oblacima snova proživljavajući životne trenutke sa izrazitim ispoljavanjem emocija. Želimo da nam to stanje potraje jako, jako dugo, beskonačno.

U zaljubljenosti skloni smo raznim "obredima" za koje smo mišljenja da će nam vezu sa najdražom osobom učiniti besmrtnom i vječnom. Jedan takav obred (odnosno posljedice njega) vidio sam na željezničkom mostu preko rijeke Rajne.

Most započinje odmah iza poznate Kelnske katedrale.

Preko njega prelazi nekoliko kolosjeka željezničkih tračnica, a s jedne i druge strane mosta postoje pješačke staze sa kojih puca prekrasan pogled na rijeku i grad. Da ne bi pješaci prelazili preko željezničkih tračnica podignuta je žičana ograda koja sprečava prelaske preko tračnica.

A na toj ogradi mladi i zaljubljeni stavljaju lokot sa natpisom svojih imena i datuma koji zaključavaju za žicu ograde u nekakvom svom "obredu" koji simbolizira zauvijek zaključanu vjernost i ljubav jednoga prema drugome.

:drinks:
Čovjek se prima prema odijelu koje nosi, a ispraća prema duhu koji je pokazao

Van mreže olimp

• Morski vuk
Odg: Simboli trajne zaljubljenosti
« Odgovor #1 poslato: 27.09.2010, 23:09:20 »

Hodajući polako i gledajući lokote, na njima se može vidjeti da ih ima vrlo starih, da osobe čija se imena na njima nalaze nisu sve iz Kelna, a niti da su iz Njemačke. Ima ih odsvakale i svima je ista želja ispoljena prilikom postavljanja lokota na ogradu - vječna zaljubljenost jednoga u drugo, vječna vjernost i odanost jedno drugome...

Oduševilo me je sa koliko mašte, nade i truda ima postavljenih simbola zaljubljenosti do u vječnost. Koliko je samo ideja realizirano u tu jednostavnost zaključavanja lokota...

Van mreže olimp

• Morski vuk
« Odgovor #2 poslato: 27.09.2010, 23:09:59 »

... koliko je samo nade ugrađeno u ovaj "obred", koliko uzdanja u moć tako jednostavnog čina - zaključavanje...

... desetine hiljada lokota raznih oblika, boja, sistema zaključavanja, desetine hiljada nada, zavjeta, obećanja, za desetke hiljada mladih srca koje kucaju jedno za drugo ...

Van mreže olimp

• Morski vuk
« Odgovor #3 poslato: 27.09.2010, 23:10:30 »

... gdje svaki lokot bi mogao ispričati barem dvije priče, životne priče, pune emocija, sretnih trenutaka,  veselja i mladosti, nadanja ...

Razgledajući te lokote imao sam osjećaj da se vraćam u svoje dane mladosti, zaljubljenosti, nadanja i pravljenja ružičastih snova za budućnost...

... i nekako mi došlo milo oko srca od spoznaje da pojava takvih emocija kod mene dokazuje samo meni da me godine nisu pregazile, da još uvijek u meni kuca dio mladoga srca, da sam još uvijek mlad u srcu unatoč godinama ...

... ali makar moje godine prođoše, a sa njima i mladost i zaljubljenost, ipak preživješe i mladost i zaljubljenost kod nekih drugih, obnoviše se i prenašaše sa jednog mladog naraštaja na drugi ne poznajući granice država niti boju kože, narodnost, vjeroispovjest. Pravi dokaz da ljubav nema granica...

:drinks: :drinks: :drinks: