Autor Tema: Kanuom Dunavom od Mohača do Beograda na TID 2010  (Pročitano 4317 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže olimp

• Morski vuk
  • Pol: Muškarac
Odg: Kanuom Dunavom od Mohača do Beograda na TID 2010
« Odgovor #45 poslato: 07.09.2010, 20:47:52 »
                                   6. Dan      Novi Sad   -   slobodan dan na regati

Danas ne idemo nigdje, ne plovi se. Slobodan je dan. Šta u biti znaci slobodan dan na regatama? Šta se radi toga dana i kako se "potroši" cjelodnevno vrijeme? ...

Ustadosmo ujutro kada je tko želio, ali obzirom da je sunce uprlo u šatore vrlo brzo smo se razbudili jer su se šatori pretvorili u plastenike. Temperatura se u njima dignula kao u tropima, a i puni su nam vlage od prošlih kišnih dana i noci, tako da se u šatoru osjecaš kao u tropima.

Nakon jutarnje higijenske procedure lagano se okupljamo u grupice, osvježimo se rakijicom, kavicom i doruckom, a onda brzo iznesemo sve stvari koje su mokre, da se osuše. Oni koji su duže na regati moraju još oprati rublje. Dotjerujemo i svoj izgled brijuci se ( na rijekama se ne brijem pa me to nije opterecivalo ), ako postoji mogucnost detaljnije se operemo, popravimo opremu koja se pokvarila ili se pocela kvariti, a onda kud koji mili moji.

Osobno sam malo obišao okolinu da snimim poneku fotografiju za svoju "arhivu", ali i da bih vidio šta se zbiva oko nas. Iznenadilo me koliko je mladih oba spola aktivno u pripremama za sportska nadmetanja. Po cijeli dan su se smjenjivale ekipe na raznoraznim treninzima na podrucju gdje smo kampovali. Za pohvalu koliko je mladih Novosadana obuhvaceno u sportskim aktivnostima.

A ucesnici regate okupili su se kako bi odali pomen i pocast poginulim sinu našega regataša iz Austrije. Taj nemili dogadaj nas je sve pogodio, ali nam ukazao da život tece i dok se regata odvija u svim svojim lošim i dobrim stranama.

Nakon što smo obavili jutarnje poslove nas nekoliko krenusmo obalom Dunava da malo obidemo Novi Sad i Petrovaradin koji nam tajanstveno izgleda onako preko rijeke na vrhu brda.

:drinks:
Čovjek se prima prema odijelu koje nosi, a ispraća prema duhu koji je pokazao

Van mreže olimp

• Morski vuk
« Odgovor #46 poslato: 07.09.2010, 20:48:25 »

U tom cilju "forsirasmo" Dunav preko mosta. Na drugoj strani nas docekao Petrovaradin u svoj svojoj ljepoti i velicini. Najprije donji dio...

...zatim po stepenicama podosmo u gornji dio smješten u utvrdi ...

... a sa vrha je pucao prekrasan pogled na sve strane. Prema Novom Sadu ...

... starom, donjem dijelu Petrovaradina ....

... prema Dunavu koji tako mirno i idilicno lice pokazuje ...

Van mreže olimp

• Morski vuk
« Odgovor #47 poslato: 07.09.2010, 20:48:55 »

Sa Petrovaradina bih vam mogao puno lijepih fotografija pokazati, ali to cu jednom drugom prilikom. Nakon razgledanja tvrdave vratismo se u centar Novoga Sada. Centar me uvijek oduševljava svojim prekrasnim uzgledom. Sada se još i renovirao, ali unatoc raskopanosti nije izgubio svoj jedinstveni šarm...

... cvjetni aranžmani u punoj rascvjetanosti još su ga više uljepšali ...

... kada se umorih, sjedoh do staroga nam znanca da se odmorim ...

U gradu kupismo lubenicu od 16,5 kg koju smo jedva po onoj vrucini donijeli u kamp. Brže smo je smazali nego što smo je nosili. Nakon rucka koji je svako za sebe pripremio ili se snašao u okolnim ugostiteljskim objektima, poceli smo se okupljati u grupice radi razgovora i druženja. Razmjenjivali smo i price i pricice a bilo nas je iz raznih država na okupu. Cak nam niti jezik nije bio problem. Zajednickim naporima svih nas uspjeli smo jedni druge prevoditi da svima bude jasno o cemu se prica. Price, samo da bi lakše tekle, uredno smo zalijevali i podmazivali dostupnim mazalima...

Još jucer, odmah po dolasku upoznah vlasnika i njegovu ekipu koja ima Dunavski rafting. Ponovo sam ih posjetio, a razgovori su tekli nesputano kao da se znamo barem sto godina. Sve se vrtjelo oko rijeka, plovedbe njima, ljudi koji se susrecu uz i na rijeci ...

Vlasnik, gospodin Aleksandar i njegova ekipa uspješno pružaju usluge raftinga i plovidbe po Dunavu i Tisi, ali za svoje klijente su u stanju mnogo toga pružiti kako bi im boravak na rijekama bio nezaboravan. Pogodili su u srž želja avanturista svojim asortimanom usluga.

Razgovarajuci malo sa jednim, malo sa drugim društvom nisam ni primjetio kada dode noc, a poslije i vrijeme za odmor. Dan odmora je zaista bio dan kada smo se malo odmorili, povratili dah i uhvatili snagu za nastavak puta...

:drinks: :drinks: :drinks:

Van mreže olimp

• Morski vuk
« Odgovor #48 poslato: 08.09.2010, 22:10:44 »
                                             7. Dan   Novi Sad 1258. Rkm  -  Stari Slankamen 1215. Rkm

Prođe i dan odmora. Jutro nam donese uobičajene aktivnosti oko sređivanja sebe, pospremanja opreme i sklapanja šatora te svih priprema za polazak. Stigne se u svemu tome malo zameziti, popiti rakijica i kava, popričati sa ostalim učesnicima regate.

Nakon svega toga polazak. Usput se opraštam sa prijateljima, organizatorima raftinga i plovidbe na Dunavu. Čašica izvrsne rakijice od dunja za rastanak oplemeni okusom usnu šupljinu.

Petrovaradin nas promatra sa brda otkrivajući sve svoje čari kada ga se sa rijeke promatra ...

... potom uz novosadski kej dalje ...

... pa ispod cestovnog mosta ...

... pored prelijepoga broda - restorana ...

Van mreže olimp

• Morski vuk
« Odgovor #49 poslato: 08.09.2010, 22:11:22 »

... željezničkoga mosta ...

... i pomalo ostavismo Novi Sad iza sebe...

Nešto dalje uočih i prekrasnu marinu. Gotovo da je nisam niti primjetio onako uvučenu u dunavski rukavac.

[imghttp://img255.imageshack.us/img255/4639/dscf0752j.jpg[/img]http://Prolazimo i pored usidrenih teglenica i brodova ...

Vidjeh i jako devastiran brod. Nekada je zacijelo bio prekrasan. Zanimljivo bi mu bilo saznati prošlost. Šta ga je to zadesilo da je toliko devastiran, tko mu je vlasnik i da li ga namjerava prenamjeniti za nešta?

Lagano veslajući "domogosmo" se otvorenoga Dunava i velikih prostranstava.

Van mreže olimp

• Morski vuk
« Odgovor #50 poslato: 08.09.2010, 22:11:55 »

Susresmo i belu lađu. Ovoga puta nije pravila velike valove.

Hotel Dunav u Sremskim Karlovcima, mamio nas je u svoje prostore. Odolismo porivu da pristanemo osjećajući još uvijek u ustima okus izvrsne rakijice od dunja.

Pored hotela sagrađena je mala marina koja je bila prepuna čamaca.

... vodeni put nas vodi dalje ....

Ploveći po Dunavu mogli smo gledati televizor. Svojim prisustvom pokazivao je stupanj naše kulture očuvanja okoline i obzira prema njoj...

Van mreže olimp

• Morski vuk
« Odgovor #51 poslato: 08.09.2010, 22:12:34 »

... vidjesmo i prekrasne plaže ...

Pogled niz rijeku nam presječe most kod Beške preko kojega se odvija saobraćaj autoputa Beograd - Novi Sad. Postojanje dizalica na mostu označava da se nekakvi radovi na njemu odvijaju.

Već je i podne prošlo, vrijeme da se negdje pronađe miran kutak i dobra hrana. Sa ranijega putovanja znam da ovdje postoji mala gostionica sa prekrasnom terasom sa koje puca pogled na Dunav. Pri zadnjoj plovidbi ovim djelom Dunava, prije nekoliko godina, ovdje sam stigao gotovo u isto vrijeme kao sada. Jedino je dan bio puno topliji i jače osunčan. Pivce koje sam ovdje popio spasile su "moje motore" da ne zakuhaju. Vratile su mi radnu temperaturu.

I ovoga puta sam navratio ali da nešta pojedem.

Sa terase se i most dobro vidio. Tada vidjeh da se pored postojećega gradi novi most. Kada bude u funkciji razdvojiće se postojeći promet tako da će jednim mostom ići u jednom, a drugim mostom u drugom smjeru. Time će auto-put između Beograda i Novog Sada biti bez "uskih grla" na kojima je dolazilo do usporavanja prometa.

Van mreže olimp

• Morski vuk
« Odgovor #52 poslato: 08.09.2010, 22:13:12 »

Hladovina na terasi je prirodna i čine ju sjenke dva razgranata stabla ...

... naručih riblju čorbu koju mi donesoše. Bila je odlična, ali kako kasnije čujem i jedino jelo koje nude. I nje je ubrzo nestalo...

... tako da, kada je pristigao kolega iz Slovačke, popismo piće i premjestismo se u restoran dvestotinjak metara dalje kako bi i on mogao ručati.

Restoran je veliki, ima živu muziku i kolega mi je bio zadovoljan kvalitetom jela. Meni je jelenko uslužen na dobroj temperaturnoj razini, tako da sam zatražio repete, tj. drugu bocu...

Nakon jela pođosmo dalje ispod mosta. Od njega do vukovarske ade ima tačno 100 km uzvodno. Prošloga puta sam tu udaljenost preveslao za dan i pol.

Na pitomim obroncima Fruške gore smjestile se brojne vikendice i naselja. Sa vode puca prekrasan pogled na njih.

Van mreže olimp

• Morski vuk
« Odgovor #53 poslato: 08.09.2010, 22:13:48 »

Susretoh i Radu kako zajednički vesla u kanuu Novosađanina Janika. Svoj je kanu vezao za Janikin kanu i složno veslaju kako bi Janik uhvatio grif za veslanje kanua jednim veslom.

Smjenjuju se prelijepi prizori ...

... vidjesmo i lijepi brodić usidren malo dalje od obale...

Van mreže olimp

• Morski vuk
« Odgovor #54 poslato: 08.09.2010, 22:14:23 »

Idući dalje vidjesmo da se Radin kanu kojega su šlepali odvezao. Niti Rade, a niti Janik to nisu primjetili u žaru veslanja po nekakvim svojim taktu. Bespomoćno je plovio nošen rijekom. Pokupio sam ga i privezao za svoj kanu te ga teglio za sobom. Poslije smo ih zafrkavali i ponudili im na prodaju kanu po cijeni dva piva. Kanu su preuzeli, ali ostaše dužni za neisplaćenu cijenu.  Iduće godine, na ime kamata dugovati će cijeli sanduk, ali to će biti posebna priča.

Veslajući polako stigosmo i do Staroga Slankamena.

Cilj današnje etape je marina u Slankamenu.

Prođsmo pored restorana gdje sam jeo najbolju riblju čorbu do sada ...

Van mreže olimp

• Morski vuk
« Odgovor #55 poslato: 08.09.2010, 22:15:05 »

Na kraju pristasmo pored marine.

Postavismo logor u dvorištu i pored Bolnice, a nakon toga odoh na zasluženo pivce, kojim sam sebe počastih.

... i ostali regataši se raskomotiše ...

Još nisam pošteno niti popio pivce kada me pozvaše na oficijelni doček u zgradu bolnice. Tu smo se okupili predstavnici iz svih zemalja koje učestvuju na regati, poslušali riječi dobrodošlice Ravnateljice bolnice, predstavnika Turističke zajednice općine Inđija, doktorice koja je šef odjela u bolnici, a onda i mi njih pozdravismo. Dobismo i simboličke poklone od njih na koje smo uzvratili svojim poklonima,

Popismo i zajednučku rakijicu od dunja, a onda pođosmo na večeru.

Van mreže olimp

• Morski vuk
« Odgovor #56 poslato: 08.09.2010, 22:15:38 »

Večeri nisam mogao prisustvovati jer me iznenadio LSI svojim dolaskom sa suprugom i prijateljima da me pozdrave.

Nakon malo čašćavanja i druženja u obližnjem restoranu pokazah im naš logor i život u njemu. Možda sam im i potakao kakve avantrističke želje. Tko će ga znati. Nakon nekoga vremena odoše svojim putem. U kampu je noćno druženje počinjalo bez rasvjete, onako u romantičnom mraku...

Promatrali smo orkestar mladih svirača koji su tihom glazbom uljepšavali ugođaj zajedničkog druženja...

Jelenka je bilo sasvim dovoljno za sve nas...

Van mreže olimp

• Morski vuk
« Odgovor #57 poslato: 08.09.2010, 22:16:10 »

Atmosfera je opuštajuća, relaksirajuća, razgovori postaše malo glasniji kao i pjesma...

... sve dok ne dođe jedna regatašica sva ljuta protestirati da od nas ne može spavati. Da je netko uz nju bio ne bi se tužila na naš glasan razgovor i glasnu muziku, a ovako ...

Nakon njenoga protesta prestala je muzika, zamro razgovor, a regataši se polako udaljili svatko prema svom šatoru (tako se kaže)...ipak je dobar dio noći bio pred nama...

:drinks: :drinks: :drinks:

Van mreže olimp

• Morski vuk
« Odgovor #58 poslato: 09.09.2010, 22:31:24 »
  8. Dan    Stari Slankamen 1215. Rkm  -  Beograd 1169.Rkm

Jedno standardno jutro na regati sa nestandardnim zbivanjima. Noću je bjesnilo nevrijeme nad nama. Zalilo nas pošteno, nekima je vjetar otkrio šator (Radi) pa su se probudili u vodenom krevetu, neki su se pokrivali najlonom u šatoru (ja), a neki nisu dobili niti kapi kiše u svoj šator.

Prije nego se pospremismo i na put krenusmo, dočekaše nas domaćini iz Turističke zajednice Inđija sa vrućim burekima i jogurtom. Burek sa sirom mnoge iznenadi jer nigdje do sada na regati ne dobiše doručak. A doručak u Slankamenu je tradicionalan.

Kako bi nas uvjerio u ispravnost bureka i predsjednik TZ Inđija raspalio je zajedno sa nama po bureku. Maltene su iskre frcale ispod zubi kako smo ga u slast grizli.

Malo se osvježih sa rakijicom kod novoga prijatelja sa kojime ću vjerojatno (tako je rekao) ploviti prema Đerdapu iduće godine.

Nakon svega pođosmo. Prvo kroz marinu ...

...pa  prema "otvorenoj pučini" Dunava...

Van mreže olimp

• Morski vuk
« Odgovor #59 poslato: 09.09.2010, 22:32:15 »

Vrijeme idealno za plovidbu, sunce nije upeklo, nema padavina, nije prevruće, nema neugodnoga vjetra. Divota.

Uživam u prizorima izdignute obale od Staroga Slankamena prema Surduku. Osjećam se kao da plovim u Arizoni...

... i ovdje ima izletnika i ljubitelja rijeke...