Autor Tema: Kanuom Dunavom od Mohača do Beograda na TID 2010  (Pročitano 4317 puta)

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže olimp

• Morski vuk
  • Pol: Muškarac
Odg: Kanuom Dunavom od Mohača do Beograda na TID 2010
« Odgovor #30 poslato: 05.09.2010, 22:52:51 »

Doplovih i do ulaza u Tikvaru, mjesta gdje cemo postaviti kamp za nocenje. Sa obje strane prolaza rijekoljupci postaviše svoje šatore, ali umjesto da uživaju u miru i tišini pustili su preglasno da trešte novokompovani narodnjaci pretvarajuci oazu mira u oazu buke i neukusa.

Polako ulazim kroz prolaz. Pogled lijevo, prema izvoru nesnosne buke ...

... a potom udesno prema strpljivcima koji tu buku stiocki podnose .

Sama Tikvara me oduševila. Nisam odmah pošao prema mjestu gdje cemo postaviti kamp, vec sam je poceo obilaziti kružnom plovidbom u lijevo gdje se nalaze splavovi.

:drinks:
Čovjek se prima prema odijelu koje nosi, a ispraća prema duhu koji je pokazao

Van mreže olimp

• Morski vuk
« Odgovor #31 poslato: 05.09.2010, 22:53:36 »

Na poziv društva sa jednoga splava pristao sam uz njih i popio nekoliko domacih hladnih rakijica. Od društva dobih informaciju da cemo za veceru imati ovcetinu u kupusu, te iako oni pripremaju gilaš, da ce svratiti na ovcetinu jer je nezaboravna i nenadmašna po okusu. Još me pozvaše i da navratim i jedem kod njih kada gulaš bude gotov. Zahvalio sam im na pozivu i obecao da cemo se poslije vidjeti u kampu.

Dolaskom u kamp postavih šator i uselih se u njega. Cak dobih i cuvaricu šatora.

Potom podoh malo u obilazak. Susretoh i jednoga jako radoznalog labuda koji kada mi se približio, najednom me uhvatio kljunom za palac. Oguljena koža sa palca osta mi kao uspomena na njega, ali i ova fotografija.

Vidjeh i kuhare kako spremaju jelo za nas...

Van mreže olimp

• Morski vuk
« Odgovor #32 poslato: 05.09.2010, 22:54:13 »

Sredenost Tikvare me oduševila ... za svakoga ima ponešto sadržaja ...

Vidjeh i plovilo u vlasništvu nekoga sa foruma Moja ladja. Potajno sam se nadao da cu vidjeti i vlasnika, ali nisam ga vidio.

A onda prema protokolu okupismo se u 16.00 sati kod autobusa koji su došli po nas. Cilj je bio posjeta jednome svetom mjestu za pivoljubce

Do njega dodosmo za dvadesetak minuta vožnje...

Svidjelo mi se uredeno dvorište, mirisi koji u njemu vladaju ...

Malo da se i vi obrazujete...

Van mreže olimp

• Morski vuk
« Odgovor #33 poslato: 05.09.2010, 22:54:44 »

Nakon detaljnog razgledanja muzeja piva, pocesmo i sa konzumacijom istoga, tu na samom izvoru. Iskoristih situaciju da nazdravim sa svojim lanjskim prijateljima sa Kupe, a sa kojima sam se ove godine susreo u Mohacu i zajedno zaplovismo.

Od 12 ucesnika lanjske regate na Kupi, susreo sam 7  na ovoj regati. Lani sam im umjesto opraštanja rekao da se necemo opraštati, vec cemo se pozdravljati kada se sretnemo na rijekama, te neka znaju da kada god zaplove rijekom povezani su sa mnom, jer sam možda i ja toga trenutka u nekoj rijeci. Bili su sumnjicavi u mogucnost ponovnoga susreta. Dobro su to zapamtili i spomenuli mi te rijeci. Bili su presretni kada smo se vidjeli na ovoj regati.

Zatim napravismo bezbroj zajednickih fotografija...

... a onda odoh tamo gdje sam se najljepše osjecao ...

Nakon obilaska pivovare, vratismo se u kamp. Tu je sve bilo spremno...

... dobismo i živu muziku ...

... domacini nam zaželeše najtopliju dobrodošlicu ...

Van mreže olimp

• Morski vuk
« Odgovor #34 poslato: 05.09.2010, 22:55:26 »

... a mi im se zahvalismo, malo ih darovasmo skromnim pokloncicima...

... a onda se prihvatismo ovcetine ....

.. i kupusa ...

Bolje jelo žlicom do sada nisam jeo. Upoznah i kuhare, uzeh od njih recept da probam to kod kuce napraviti. Zaista vrhunsko jelo. Svaka cast majstori .

Zapoce i veselje ...

...potece i pice, razgovori ...

... pridruži nam se i društvo sa splava ...

... uz pivce svakakve price potekoše. I tako do duboko u noc. A onda je i kiša pocela, najprije lagano, a kada sam otišao u šator spavati pocela je jako da pada. Sva sreca da mi dno šatora nije propuštalo nakupljenu vodu koju je krov neometano propustio. Imao sam priliku spavati u pravom vodenom krevetu.

:drinks: :drinks: :drinks:

Van mreže olimp

• Morski vuk
« Odgovor #35 poslato: 06.09.2010, 22:05:46 »
5. Dan     Bačka Palanka 1295 Rkm  -  Novi Sad 1258 Rkm

Prođe i ova burna, kišovita noć. Šator mi je propuštao kišu tako da sam imao osjećaj kao da nemam krova na njemu. Dobro da sam imao najlona tako da se ipak nekako zaštitih od kiše i ne smočih se posve. Krišom sam promatrao ostale regataše i vidjeh da i oni "dobiše" kišu kroz krov svojih šatora. Nije da mi je od toga bilo lakše, ali nekako mi je bilo milo da nije baš moj šator najgori.

Sinoć je jedan regataš iz Austrije dobio nemilu, tragičnu vijest, da mu je sin poginuo vozeći traktor. Bilo nam je žao čovjeka i suosjećali smo se s njegovom tragedijom.

Poslije doručka, kavice i rakijice počnemo raspremati logor, pakirati se da pođemo dalje...

Put do Dunava vodi nas ispod malenoga mosta koji spaja omaleni otočić sa obalom, ustvari dio obale koji s jedne strane razdvaja prolaz kojim sam jučer ušao u Tikvaru i prolaz s druge strane za izlaz iz Tikvare. Odmah po prolasku ispod mostića ulazimo u riječnu struju Dunava.

Prođosmo i pored kupališta gdje se Bačkopalančani kupaju na Dunavu...

... a potom ispod mosta što Srbiju s Hrvatskom povezuje.

Van mreže olimp

• Morski vuk
« Odgovor #36 poslato: 06.09.2010, 22:06:22 »

Danas je Rade dobio pomoćnika u svojem kanuu, sina našeg prijatelja. Kako mu je bilo teško veslati zadirkivali smo ga da mora paziti da mu veslo ne bude suho. Kada god smo mu se približili brže bolje bi zaveslao i pokazivao nam da je veslo mokro.

Uz obalu vidjesmo i prekrasnih vikendica. Neke su za prošloga vodenoga vala bile do pola u vodi ...

Ni danas nismo sami na vodi. Riječni saobraćaj ide neometano...

Vidjesmo i poneku plažu koju visoka voda nije potopila. Većinom su posjećene od kupača ili izletnika koji pored nje postaviše šatore pa dane provode sunčajući se i kupajući. Poneki i ribe pecaju...

Susretoh se i sa svojim znancima sa Kupe od prošle godine. Bračni par Engleza svake godine dio odmora provodi na rijekama. Pošli su iz Budimpešte pa idu do Bugarske. Vrlo ugodni i veseli ljudi koji odišu životnim optimizmom.

Van mreže olimp

• Morski vuk
« Odgovor #37 poslato: 06.09.2010, 22:06:57 »

Prema gustoći vikend naselja uz rijeku "osjeti" se da smo u gušće naseljenom kraju ...

... a na jednom pristaništu sačekao nas je "u zasjedi" s fotoaparatom naš dobro znani forumaš Marinković Zoran. Pozva nas u goste...

...neki su spretno pristali i izašli iz kanua, ali Vasko, regataš iz Bugarske, krivo je procjenio dubinu vode uz samu obalu i umjesto da pri iskoraku iz kanua dotakne dno on se izvrnu sa kanuom jer nije dotakao dno. Tu je rijeka dubine oko 2 metra. Ljubazno smo ga molili da to ponovi više puta kako bi ga snimili iz svih uglova.

Nije prihvatio naše molbe...

Ispred Zoranove vikendice sve je bilo spremno za doček gostiju...

... i Vasko je uspio pristati i izaći iz rijeke ...

... potom kao kompletirana ekipa, osvježismo se ponuđenim pićima od strane domaćina i njegove supruge. Očekivali oni da mi mižemo ostati duže pa da se razgori žar i nešto na njemu da se ispeče. Sudbina nam nije bila naklonjena, imali smo obaveza zbog kojih nismo raspolagali sa toliko vremena da ostanemo. Zadovoljismo se sa nekoliko izvrsnih pića pa pođosmo dalje ...

Van mreže olimp

• Morski vuk
« Odgovor #38 poslato: 06.09.2010, 22:07:30 »

... neki pretvoriše kanue u jedrilice...

... a Vali iz Ruse, Bugarska, pretvori svoj gliser u kanuu. On je započeo regatu u Budimpešti dovezavši kamionom svoj gliser. Od Budimpešte većinom vesla, a kada toliko zaostane da nikoga ne vidi od učesnika regate, upali motor i ode ispred ekipe iz Bugarske, pa onda opet gasi motor i vesla. Dobar drugarčina, skromnih zahtjeva i vesela srca.

... na nekima mjestima Dunav baš i nije toliko pitom. Zna biti dosta jakih virova koje je poželjno obilaziti..

Veslajući pored Vala začusmo u daljini pjesmu i graju ljudi, a iz raslinja pored obale dizao se dim. Priđosmo malo bliže, a onda neki ljudi izađoše na malu čistinu na obali i pozvaše nas da dođemo. Poziv rado prihvatismo.

Dolaskom bliže vidjesmo da tu ima jako puno ljudi okupljenih oko vatri i stolova. Nekakva fešta...

Van mreže olimp

• Morski vuk
« Odgovor #39 poslato: 06.09.2010, 22:08:15 »

... fešta je bila i te kakva. Okupili se mještani obližnjega Bačkog Petrovca pa napraviše fišijadu. Kotlića na sve strane. U njima se krčkaju "tajni sastojci" začina i razne vrste riba ...

... na platou iznad plaže postavljeni su stolovi sa svim "alatima" da se riblja čorba isproba i iskonzumira...

...a veselo društvo brižljivo priprema riblju čorbu (ili riblji paprikaš, baš nisam siguran)...

... naši domaćini  "potegoše" pivcu na nas te nas pozvaše da im se pridružimo u isprobavanju jela. Pivcu prihvatismo, ustvari dvije, ali nismo mogli čekati još nešta više od sat vremena na jelo. Zato smo se malo sa njima porazgovarali, razmjenili neke priče...

... fotografirali se ...

...pa pođosmo dalje. Bilo mi je žao što sam knap sa vremenom. Rado bi im se pridružio degustirajući pripremljeno. Nisam nikada imao prilike prisustvovati takvoj jednoj manifestaciji. Za pohvalu je kakav je štimung bio kada smo došli.

Van mreže olimp

• Morski vuk
« Odgovor #40 poslato: 06.09.2010, 22:08:52 »

... Dunav nam otkriva nezaboravne scene ...

... pogled na Banoštor ....

... susresmo i regataše koji potražiše odmor na obali, a možda još nešta ...

...dođe i do nesporazuma. Naš forumaš Misha D očekivao me na ulazu u Dunavac kod Čerevića, međutim nisam shvatio tačno gdje se trebamo vidjeti tako da uđoh u Dunavac nasuprot Banoštra kod skele. A u Dunavcu lijepi prizor ...

Van mreže olimp

• Morski vuk
« Odgovor #41 poslato: 06.09.2010, 22:09:25 »

Dođosmo i do Čerevića, mjesta gdje su mi, prije nekoliko godina, provalili u šator i iz nega ukrali lovački nož koji sam nosio. Nož koji baš nema neku posebnu vrijednost, ali ima sentimentalnu...

... na lijevoj strani rijeke su vikendice ...

... a onda ulazak u Dunavac. Pored ušća Dunavca je čarda, a pored nje vezana plovila Mishe D i njegovog društva čiji postadoh gost...

Nakon okrepe o kojoj je već bilo riječi na ovom forumu, krenusmo ispraćeni Mishom D ...

... bilo nas je velikih, ali i malih rijekoplovaca ...

Van mreže olimp

• Morski vuk
« Odgovor #42 poslato: 06.09.2010, 22:09:54 »

Fruška gora nam je pokazivala svoje čari i ljepote ...

... na putu sretoh i regatašicu Žuži iz Slovačke. Komunikativnu i veselu ženu koja već godinama plovi Dunavom na TID-u...

...pred Novim Sadom veliko ruglo od vikendica koje spriječavaju prilaz obali rijeke. Svaki vlasnik je uzurpirao onoliko obale kolika je širina njegove vikendice pa neplanski uređuje samu obalu kako želi. Vjerujem da je to sve bespravno sagrađeno...

... i najveće je ruglo koje sam do sada vidio uz sve rijeke kojima sam plovio ..

... "preko puta" kojim plovimo lijepo se vidi Ratkovac...

Van mreže olimp

• Morski vuk
« Odgovor #43 poslato: 06.09.2010, 22:10:39 »

.. cilj današnje etape je blizu. Puštamo da nas voda nosi uživajući u prelijepom sunčanom danu koji polako izmiče...

...polako prilazimo sve bliže ...

... i Sremsku Kamenicu vidjesmo ...

... ali i jednu lijepu vilu ...

Van mreže olimp

• Morski vuk
« Odgovor #44 poslato: 06.09.2010, 22:11:20 »

Pred samim ciljem susretoh majku sa kćerkom kako veslaju čamac.Zamoliše  me za dozvolu da me fotografiraju...

... molbi sam im udovoljio. Za vas je i ova fotografija dovoljna ...

... cilj današnje etape se primakao ...

... smjestismo se na novosadskoj plaži Štrand, prelijepom mjestu na kojem Novosađani razviše razne sportske i kulturne aktivnosti...

Bivamo počašćeni sa najobilnijim jelom na dosadašnjem dijelu regate od izvora pa do Novog Sada.

Nakon večere malo prošetasmo, a onda umorni zavukosmo se u šatore na spavanje. Tokom noći šator mi je obilazio čuvar čuvajući me od miševa i zmija...

:drinks: :drinks: :drinks: