Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

23.05.2012, 03:50:37

Autor Tema: Brod od betona  (Pročitano 667 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže olimp

• Morski vuk
  • Pol: Muškarac
Brod od betona
« poslato: 15.05.2010, 10:52:02 »

Sagrađen je uz puno ljubavi i umjeća od betona i armiranoga željeza, pretkraj osamdesetih godina prošloga stoljeća na obali rijeke Save kod Zagreba. Prvobitna je namjera bila da služi kao odmor, razonoda ali i izvor prihoda vlasniku koji bi ga u prigodnim trenucima iznajmljivao.

Ideja i zamisao su zaista bili dobri, ali lokacija mu nije išla od ruke. Zagreb ima prednost što rijeka Sava prolazi kroz njega, ali i veliki nedostatak što je brza i za takav brod plovna oko 2 km u jednome smjeru.

Naime malo niže, nizvodnije od Mosta Mladosti rijeka spušta svoju razinu preko kaskada za oko 8 metara. Preko njih se ne može preći osim kada je riječ ni nivo višlji nego u ljetnim prilikama za oko 8 ili više metara pa se kaskade izgube u bujici vode.

Kako se to događa svega nekoliko puta godišnje, pretežno u kasnu jesen i rano proljeće, veći dio godine ovaj brod je zarobljen na oko 2 km plovnoga puta. Za tako malu udaljenost najam broda je besmislen, tim prije jer uz rijeku nema nekakvih sadržaja koji bi je činili straktivnom,

Obzirom da je gotovo pri centru grada, na prostoru dostupnom svakome, na prostoru gdje se još čuje gradska buka, nije pogodan niti za odmor, jer nema mira uokolo. Ta dostupnost svakome zahtjeva i konstantan nadzor broda i prisustvo nekoga na njemu inaču, kako je to puno puta bilo, dođu neznani, provale u njega, pokradu šta se pokrasti može, a onda mu devastiraju unutrašnjost.

A unutrašnjost je posebno pažljivo i dugo radio, mjenjao, dorađivao, pa opet mjenjao. U nju je uložio puno truda, ali i ljubavi i znanja.

:drinks:
Čovjek se prima prema odijelu koje nosi, a ispraća prema duhu koji je pokazao

Van mreže olimp

• Morski vuk
Odg: Brod od betona
« Odgovor #1 poslato: 15.05.2010, 10:53:25 »

Nije se razbacivao novcem, niti skupocjenim materijalima. Gledao je da sve bude funkcionalno i za oko lijepo, ali i skromno po financijskim izdacima. Ta skromnost se ne ističe, naprotiv savršeno se uklapa u prostoru.

Pogonski stroj mu je motor iz automobila (neznam kojega). Vidio sam ga nekoliko puta kako lagano klizi rijekom, a jednom sam se i vozio njime. Užitak skučen na mali prostor, koji se onda pretvara u muku, jer sa brodom tih mogućnosti biti na malom prostoru je kao da si u nekakvom zatvoru.

Vlasnika sam upoznao, bili smo jedno vrijeme dobri, a onda su nam se putevi razišli kada je čuo da imam namjeru kupiti sebi brod za svoje potrebe. Pomislio je valjda da mu mislim preuzeti ideju da iznajmljujem brod. To mi niti nakraj pameti nije bilo, jer ta 2 km za mene su mala udaljenost za kanu, a kamo li za brod. Ako mogu kanuom preći 700 km, kako bih onda brodom dopustio da sam "zatvoren" na 2 km plovidbe. No on to nije shvatio i jednoga dana je prestao sa mnom komunicirati.

U to vrijeme je prešao na drugi dio rijeke gdje ja i inače nisam odlazio i tako se ne viđesmo nekoliko godina. Brod sam mu viđao sa mosta, ali nisam imao potrebu, a i nisu me putevi doveli bliže njemu.

Prije par mjeseci vidjeh da se za većega vodostaja vratio nazad "na staro" mjesto. Kada se povukla voda ostade nasukan na obali. Pomislio sam da ga želi renovirati, pa je to razlog zašto se nasukao. Međutim kada god sam prolazio mostom sa kojek je brod vidljiv nikada nisam vidio nikakve aktivnosti pored broda pa me to zainteresiralo. Šta se dogodi da ga nasuče na obali.

Jer ovako nasukan prava je meka lopovima i onima koji uvijek drugome žele štetu napraviti. Jednoga dana odlučih se da dođem do broda da ga pogledam. I dođoh do njega. Na trupu nisam uočio ništa što bi bilo nužno i hitno popravljati. Dobro izgleda iako se boja počinje ljuštiti sa njega.

Ušao sam preko krme u njega i zastao zgrožen. Vrata provaljena, unutrašnjost devastirana, sjedala rasparana... jad i pustoš. Ni sličica od stare ljepote i šarma. Ovako nemoćan brod je na dohvatu svakoga i zli ga devastiraše. Neznam šta se sa vlasnikom dogodilo da ga ostavi nasukanoga na obali, da ostade bez nadzora. U veoma kratkom vremenu uništiše mu dugi i naporan rad i trud da si napravi nekakav kutak koji bi ga ispunjavao i radovao.

Malom nepažnjom, nekom potrebom ili nevoljom brod ostade na suhom i to onda nije više vaš, već svačiji brod, a onda  nestade mjesta gdje ste se ugodno i bezbrižno osjećali. Nestade vašega "raja". A za stvaranje novoga treba vremena, truda, znoja, odricanja i financija. Vodimo o tome računa.

:drinks: :drinks: :drinks:

Van mreže olimp

• Morski vuk
« Odgovor #2 poslato: 19.09.2010, 22:11:40 »

Van mreže Gremlin

• Morski vuk
« Odgovor #3 poslato: 19.09.2010, 23:24:31 »
Iz cele price mi nije bas jasno zasto je brod potonuo, jel imao rupu kroz koju je primio vodu ? Da su ga izvukli u poslednji cas, to se dobro vidi na snimku...ali zao mi broda...

:012: :012: :012: :012: :012:

Van mreže olimp

• Morski vuk
« Odgovor #4 poslato: 21.09.2010, 19:24:48 »
Brod je još na mjestu, malo ispod površine vode. Nije ga voda otrgnula sa veza

Van mreže olimp

• Morski vuk
« Odgovor #5 poslato: 22.09.2010, 19:43:28 »
Na žalost, danas kada se voda malo više povukla, sve je jasno. Brod je otrgnut sa vezova, pa je čak sa broda otpao i dio konstrukcije koji je ostao na mjestu, vezan.

Lučka kapetanija Sisak izdala je rješenje da brod ne smije ploviti dok se ne izvrši remont na njemu (ako se pronađe i bude u stanju da se uopšte remont isplati)

Od vlasnika je uzeta izjava na zapisnik na okolnosti potapljanja plovila...

... i pala buha na medvjeda. Vlasnik je ogorčen, najavljuje tužbu protiv države i svotu od 150.000 € , država i državni organi tvrde da su ispravno postupili, a sud će svoje reći, uz napomenu da vlasnik ima 68 godina, a koliko takva suđenja traju... neizvjesno je da li će pravomoćnu presudu doživjeti.

Van mreže Aka

• Administrator
  • Morski vuk
    • nautički.info - Nautički portal, forum, nautika, informacije, saveti, iskustva, putopisi
« Odgovor #6 poslato: 22.09.2010, 21:14:18 »
I šta sad?

Zašto je uopšte dozvolio da brod toliko dugo trune na obali? Pa ko mu je kriv što je plovilo ostavio bez nadzora i što nije na vreme reagovao? Zašto je morao da čeka da Sava toliko naraste? Zašto na vreme nije sklonio brod bliže drugom bedemu?

Iskreno, moj stav je da takva osoba ne zaslužuje da ima šiklju, a kamoli ozbiljnije plovilo. Nema tu izgovora. U 99% potunuća, krivi su neodgovorni vlasnici. 1% je priroda.