Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

23.05.2012, 03:45:28

Autor Tema: Saveti i pitanja  (Pročitano 5064 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže mushu

• Global Moderator
  • Morski vuk
  • Pol: Muškarac
Odg: Saveti i pitanja
« Odgovor #15 poslato: 17.12.2009, 20:34:36 »
Sneg me ja malo asocirao na temu, ima par bitnih stvari kod zimske vozznje generalno a posebno terenske o kojima treba voditi racuna.
Zimske gume, velika veccina nas (i sebe tu ubrajam) vozzimo zimske gume na pogonskim tockovima, to je OK u gradskoj vozznji, ili po autoputu, medjutim u zimskim uslovima je jako bitno da pored dobrog grip-a zadrzimo i zeljeni pravac kretanja posebno po krivinama.
U uzbrdnoj voznji ovaj problem je daleko manji nego u nizbrdnoj, tu se moze desiti da zbog loseg prianjanja (letnje gume) zadnji deo krene da kliza, nema otpora sto dovodi do povecanja brzine zadnjeg dela i dolazi do klizanja ili okretanja. Sustinski zimske gume ne sluze samo za lakse kretanje nego i za lakse kocenje u zimskim uslovima.
Ista stvar je sa naglim kocenjem ako nema ABS-a, ne stiskajte kocnicu do kraja jer je neophdno da se tockovi okrecu, minimalno naravno, kako bi moglo da se upravlja. U slucaju "maximalnog" kocenja rezultujuca sila ce biti u onom pravcu u kom su tockovi bili do tog momenta (dok su se okretali), koliko god da okreces volan rezultata nece biti ako su tockovi blokirani.
Gume bi trebalo da budu uze nego letnje jer mnogo bolje za zimske uslove vozznje, za terence ako idu u off road jos bolje da bude i kramponka, one su zakon za sneg.
Prakticno jedina opasnost je da karoserijom sedne na nanos i da tocak nema dobru podlogu, vrti u prazno.
Tada je resenje lopata ona iz filma ako Deda mozze da se rastane od nje :55:, ili vojnicko asovce.
Ne otkopavajte tockove vec nanos ispod karoserije, mnogo je efikasnije. Tocak na dobroj podlozi prolazi kroz nanos bez problema.
Jos jedna opasana stvar, nabacan sneg i kojesta na unutrasnju stranu krila ili blatobrana, koja je pri niskim T isto sto i kamen, dakle i rezultat je isti, prevrtanje, gubljenje kontrole ITD.
Gledao sam kao se to desilo i to ne jednom, izginuse ljudi zbog ledenice.
Dakle obavezno kad stajete ocistite ledenice, traje 1 min a opasnost od nje je ogromana, cesto je nismo ni svesni. Cesto je izvestaj i nepoznatih razloga izgubio kontrolu, a malo njih se seti sta se mozze desiti.

Van mreže Aka

• Administrator
  • Morski vuk
    • nautički.info - Nautički portal, forum, nautika, informacije, saveti, iskustva, putopisi
« Odgovor #16 poslato: 25.12.2009, 21:59:13 »
E, jedno idiotsko pitanje. Na ozbiljnijoj nizbrdici pod snegom par puta sam uključivao reduktor, i naravno bez gasa sve u cilju da izbegnem pipanje kočnice koje se sigurno ne bi dobro završilo pošto nemam ABS. Ima li to veze sa mozgom?

Van mreže mushu

• Global Moderator
  • Morski vuk
« Odgovor #17 poslato: 26.12.2009, 01:06:43 »
E, jedno idiotsko pitanje. Na ozbiljnijoj nizbrdici pod snegom par puta sam uključivao reduktor, i naravno bez gasa sve u cilju da izbegnem pipanje kočnice koje se sigurno ne bi dobro završilo pošto nemam ABS. Ima li to veze sa mozgom?
Kakav je reduktor elektronski ili mehanicki?Trebalo bi da to radi jer reduktor izmedju ostalog, menja odnos snage i brzine kretanja. Ne znam koliko je pametno to raditi u kretanju( pri maloj brzini OK) jer promena odnosa redukcije mozze biti isto sto i kocenje u nekim situacijama. Ali i bez reduktora u 1. ako je manuelni menjac i blago na kocnicu, mislim zaista blago ne bi trebalo da bude problem, ne zaboravi da upravljas jer to je i cilj ove igranke.

Van mreže Aka

• Administrator
  • Morski vuk
    • nautički.info - Nautički portal, forum, nautika, informacije, saveti, iskustva, putopisi
« Odgovor #18 poslato: 26.12.2009, 09:15:13 »
Mehanički reduktor, i uključio pre nizbrdice, koja naravno nije imala mnogo krivina nego relativno prava. Prilično strma, imam utisak da ako bi samo u jednom trenutku proklizao, ne bih više mogao da ga savatam i vratim kontrolu?

Van mreže mushu

• Global Moderator
  • Morski vuk
« Odgovor #19 poslato: 26.12.2009, 21:12:47 »
Mehanički reduktor, i uključio pre nizbrdice, koja naravno nije imala mnogo krivina nego relativno prava. Prilično strma, imam utisak da ako bi samo u jednom trenutku proklizao, ne bih više mogao da ga savatam i vratim kontrolu?
Ondak si uradio si sve sto si mogao,naravno kocenje motorom sa ukljucenom redukcijom je znatno vece. Naravno u 1. i smireno. Kocnica dolazi u obzir ako nemas drvenu nogu, sto ce recci sa puno osecaja.
Preporuka ako ides na vozznju vecce pre puta ne druzziti se sa Modesty i nikako ne plesati sa istom, inace MUSHTULA(pogledati recnik)

Van mreže Aka

• Administrator
  • Morski vuk
« Odgovor #20 poslato: 26.12.2009, 21:14:32 »
Preporuka ako ides na vozznju vecce pre puta ne druzziti se sa Modesty i nikako ne plesati sa istom, inace MUSHTULA(pogledati recnik)

Nažalost, veče pre puta je 31.12-01.01 iliti, družimo se  :suicide:

Van mreže mushu

• Global Moderator
  • Morski vuk
« Odgovor #21 poslato: 26.12.2009, 21:16:16 »
Nažalost, veče pre puta je 31.12-01.01 iliti, družimo se  :suicide:
Pa nemoj da igras sa njom izmisli da si uvredjen ili tako nessto.

Van mreže mushu

• Global Moderator
  • Morski vuk
« Odgovor #22 poslato: 03.01.2010, 17:12:49 »
Opet sneg a ja se setih stvari koja sam propustio da pomenem, a ticu se zimske voznje i upotrebljivi si u svim situacijama a ne samo u off road vozznji.
Pored asova, vaznja stvar je pumpa za gume. Kod boljih terenaca mozze se ugraditi kompresor koji regulisse pritisak u gumama. To je izuzetno bitno jer po dubokom restresitom snegu ili ledenoj pokorici na porsini, smanjenje pritiska u gumi povecava gaznu povrsinu i dodatno otezzava proklizavanje tockova sto mozze biti presudno za kretanje u tim uslovima.
Naravno ako nemamo kompresor a to je 99% slucajeva ne gine izlazak i izduvavanje i kasnije pumpanje guma. Nije preporucljivo ici ispod 1.2 psi jer bi kretanje na praznijim gumama izazvalo ostecenja i gume i tocka.
Cak i kod obicnih kla ovo se primenjuje i daje odlicne rezultate, i sa lancima je ista stvar, namotirajte ih vozite 100-nak metara i dobro doegnite zatim malo izduvajte gume i videcete rezultati su neuporedivi.
Za sada toliko ako se setim jos necega dopunicu u ovom post-u, ako vas zanima bacite pogled s vremena na vreme.

Van mreže mushu

• Global Moderator
  • Morski vuk
« Odgovor #23 poslato: 31.10.2010, 22:39:54 »
Dolazi zima a od 1.Novembra je obaveza koriscenja zimskih guma, zato ne zaboravite da zimska guma ima duzi zaustavni put na suvoj podlozi od obicne.!!!!
Cim padne sneg eto zimskih carolija  ako uspem pokusacu sve i da snimim, mada.....