Sneg me ja malo asocirao na temu, ima par bitnih stvari kod zimske vozznje generalno a posebno terenske o kojima treba voditi racuna.
Zimske gume, velika veccina nas (i sebe tu ubrajam) vozzimo zimske gume na pogonskim tockovima, to je OK u gradskoj vozznji, ili po autoputu, medjutim u zimskim uslovima je jako bitno da pored dobrog grip-a zadrzimo i zeljeni pravac kretanja posebno po krivinama.
U uzbrdnoj voznji ovaj problem je daleko manji nego u nizbrdnoj, tu se moze desiti da zbog loseg prianjanja (letnje gume) zadnji deo krene da kliza, nema otpora sto dovodi do povecanja brzine zadnjeg dela i dolazi do klizanja ili okretanja. Sustinski zimske gume ne sluze samo za lakse kretanje nego i za lakse kocenje u zimskim uslovima.
Ista stvar je sa naglim kocenjem ako nema ABS-a, ne stiskajte kocnicu do kraja jer je neophdno da se tockovi okrecu, minimalno naravno, kako bi moglo da se upravlja. U slucaju "maximalnog" kocenja rezultujuca sila ce biti u onom pravcu u kom su tockovi bili do tog momenta (dok su se okretali), koliko god da okreces volan rezultata nece biti ako su tockovi blokirani.
Gume bi trebalo da budu uze nego letnje jer mnogo bolje za zimske uslove vozznje, za terence ako idu u off road jos bolje da bude i kramponka, one su zakon za sneg.
Prakticno jedina opasnost je da karoserijom sedne na nanos i da tocak nema dobru podlogu, vrti u prazno.
Tada je resenje lopata ona iz filma ako Deda mozze da se rastane od nje

, ili vojnicko asovce.
Ne otkopavajte tockove vec nanos ispod karoserije, mnogo je efikasnije. Tocak na dobroj podlozi prolazi kroz nanos bez problema.
Jos jedna opasana stvar, nabacan sneg i kojesta na unutrasnju stranu krila ili blatobrana, koja je pri niskim T isto sto i kamen, dakle i rezultat je isti, prevrtanje, gubljenje kontrole ITD.
Gledao sam kao se to desilo i to ne jednom, izginuse ljudi zbog ledenice.
Dakle obavezno kad stajete ocistite ledenice, traje 1 min a opasnost od nje je ogromana, cesto je nismo ni svesni. Cesto je izvestaj i nepoznatih razloga izgubio kontrolu, a malo njih se seti sta se mozze desiti.