Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

23.05.2012, 02:31:29

Autor Tema: Yastog 23 - Dunja 2  (Pročitano 20519 puta)

0 članova i 5 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Pera GARMIN

• Morski vuk
  • Pol: Muškarac
    • GAMIN Srbija
Odg: Yastog 23 - Dunja 2
« Odgovor #345 poslato: 09.02.2012, 11:08:06 »
Citat
Mozda da na tvojoj Dunji2 doradis inox kao na renderu i recimo da se ofabra beli prelaz izmedju prozora kao na tenderu jer ipak je to prvenac i treba da bude najlepsi.

Marek,
šta još sve na Dunji treba da se doradi... biće i inox ogradice, i još svašta nešto :)

Van mreže Terca

• Mali od palube
  • *
« Odgovor #346 poslato: 09.02.2012, 12:07:41 »
Upravo tako Mushu,
kao što sam pisao u decembru 2009 (leti vreme majku mu):

Zbog ozbiljnih problema sa kompatibilnošću i CNC sečenjem na koje smo do sada nailazili, rešili smo da prvu stavku izbacimo, ostalo stoji kako je i napisano.

Imam par pitanja:
Koje su cene u tri ponuđene varijante?
Koji su rokovi isporuke?
Koje su reference? Koliko ima korisnika do sada i koga se može pitati za utiske iz eksploatacije?
Koji je put za registraciju čamca kada se kupi od vas (u sve tri varijante)?

Van mreže Pera GARMIN

• Morski vuk
    • GAMIN Srbija
« Odgovor #347 poslato: 09.02.2012, 19:23:58 »
Imam par pitanja:
Koje su cene u tri ponuđene varijante?
Koji su rokovi isporuke?
Koje su reference? Koliko ima korisnika do sada i koga se može pitati za utiske iz eksploatacije?
Koji je put za registraciju čamca kada se kupi od vas (u sve tri varijante)?

Terca,
Cene nisu još konačno formirane, trenutno radimo na fajlovima za sečenje Yastoga 19 i tada ćemo moći da spremimo preciznije cene za isečeni materijal. Za Y19 će nam biti najlakše da formiramo cene po paketima opreme. Kod većih modela upravo će raznolikost moguće opreme uticati na zaista veliki raspon cena od "ofarbanog i ustakljenog" do potpuno opremljenog. Takođe, kako se ne radi o brodovima iz kalupa, kod svakog pojedinačnog će biti moguće u određenoj meri uticati na konačni izgled, a donekle i na raspored enterijera. što može uticati i na cenu.

Što se referenci tiče, trenutno jedini Yastog koji plovi je moja 23-ka "DUNJA 2", a o njoj su svi detalji dostupni online, od procesa dizajniranja, preko izrade modela, do video klipova testiranja i galerije fotografija. Za utiske iz eksploatacije, osim mene (zadovljnog korisnika) mogu se oglasiti i neki od forumaša koji su imali priliku da vide i plove Dunjom.

Registracija u prvoj varijanti (zalepi svog Yastoga) se rešava kao samogradnja, po izgradnji trupa se od nas dobija generalni plan koji overava projektant kao potvrda da je trup izgrađen po projektu i istandardima, a to je uz račune za materijal i izjavu o samogradnji, dovoljno da se posle tehničkog pregleda obavi registracija. Kroz proces registracije sam na taj način i ja prošao u Kapetaniji Beograd. U druge dve varijante, dobija se račun od proizvođača sa kojim se vrši registracija plovila.

Van mreže Svaba

• Administrator
  • Morski vuk
« Odgovor #348 poslato: 09.02.2012, 20:03:06 »
Ako se i jednom projektu u "maloj" brodogradnji kod nas pristupilo ozbiljno u svakom smislu, onda je to Perin Yastog.

Jos jednom, bravo  :drinks:
sledeće godine u ovo doba bicu na nuli

Van mreže Aka

• Administrator
  • Morski vuk
    • nautički.info - Nautički portal, forum, nautika, informacije, saveti, iskustva, putopisi
« Odgovor #349 poslato: 09.02.2012, 20:07:44 »
Haj' da probam objektivno:

Brzina 5
Ponašanje na talasima 4
Stabilnost 4
Upravljivost 3 (osetljiv na bočni vetar)
Ekonomičnost 5
Organizacija prostora 5
Opšti utisak 4+

Jeste radili nešto po pitanju kobilice?

Van mreže Pera GARMIN

• Morski vuk
    • GAMIN Srbija
« Odgovor #350 poslato: 09.02.2012, 20:36:33 »
Haj' da probam objektivno:

Brzina 5
Ponašanje na talasima 4
Stabilnost 4
Upravljivost 3 (osetljiv na bočni vetar)
Ekonomičnost 5
Organizacija prostora 5
Opšti utisak 4+

Jeste radili nešto po pitanju kobilice?

A što 4 za talase?  :012:

Šalim se naravno, hvala na pohvalama  :dft001:

Na upravljivosti - tačnije smanjivanju osetljivosti na bočni vetar na malim brzinama, se radi prvenstveno promenom podvodnog dela korita kod modela koji su namenjeni jačim motorima. Korito Y23 je prilagođeno motorima manje snage, i svakako će dobiti jedan skrok da bi se postigao sličan efekat  smanjivanja bočnog klizanja u mirovanju.

Van mreže Ignjat

• Skipper
« Odgovor #351 poslato: 09.02.2012, 21:43:49 »
Imam par zamerki na dizajn 19-tice...
1. Ovu klupu za "sofera" pod hitno da uklonite. Nekako mi ne ide uz citav dizajn. Mnogo lepse bi cucnula jedna okretna "fotelja".
2. Da niste malo preterali sa konstrukcijom "hard top"-a. Previse krivina a i mislim da ste se malo udaljili od teme...problem ce biti i kod montaze neke cirade. Pretpostavljam da i izrada iste dosta kosta.
Sve ostalo je za 10

Van mreže Pera GARMIN

• Morski vuk
    • GAMIN Srbija
« Odgovor #352 poslato: 09.02.2012, 21:52:10 »
Ignjate,

klupa za šofera je od prvog dizajna pravljena kao polu-dvosed da može da primi dve bliske osobe, odatle je i preuzeta dimenzija. A ta dimenzija dobro dođe kao dodatna ostava za koješta (opremu, tankove i sl...) Ko voli, naravno, može da dobije i fensi/šmensi okretnu fotelju ili dve, ali bi se ja uvek pre odlučio za ovakvu klupu nego za fotelju, koliko god da je ova prva udobnija.

Konstrukcija hard topa prati liniju krova sa Y23 i čini ovu 19icu prepoznatljivim Yastogom. Jeste komplikovana i zahteva dosta inoxa, ali se uz par preciznih radijusa iz projekta lako može saviti u nekoliko firmi a da se ne čeka neki "majstor za inox sa zlatnim rukama" da se nakani da je napravi za milion nečega...

Van mreže Ignjat

• Skipper
« Odgovor #353 poslato: 09.02.2012, 22:00:44 »
Jasno je meni sta ste hteli postici linijama hard top-a, mada, bar meni je dovoljno videti siluetu trupa i znam da je u pitanju jastog.
Ponavljam, sve je uradjeno sa puno ukusa, al' eto, te dve stvari mi se nekako ne uklapaju u citavu pricu.
 :drinks:

Van mreže Pera GARMIN

• Morski vuk
    • GAMIN Srbija
« Odgovor #354 poslato: 09.02.2012, 22:04:03 »
Iskreno, meni više smeta cena hard topa nego komplikovanost izrade. Ustvari nije uopšte komplikovan za izradu - daš projekat sa radijusima pa nek se igra ko primi posao... Zbog toga sam u opisu na http://www.yastogboats.com/yastog-boats/yastog-19/ i naveo da je moguće uraditi ga bez hard topa pa mu potaviti klasičnu bimini tendu po potrebi.

Sreća pa ne ide u kalup, pa su i izmene po enterijeru dozvoljene :)

Van mreže sceka

• UMČ
  • **
« Odgovor #355 poslato: 09.02.2012, 23:27:28 »
Pero,

Imam jedno pitanje u vezi tvog Yastog-a 23, a to je kako je u kabini tokom leta? Naime nisam uspeo da vidim da li se neki od prozora otvara radi ventilacije. Otvaranje krova je po meni bez veze jer bi te onda sunce ubilo.

Zatvorena kabina (vozaceva) je po meni u redu ako se camac koristi tokom cele godine (kao sto ga ti i koristis) ali za korisnike (kao sto sam ja) koji ga koriste samo leti i po lepom vremenu je dosta neprakticna jer mislim da je unutra suvise velika vrucina. Da li sam u pravu?

Inace sve pohvale za razvoj i drugih velicina Yastoga.  :045:

Van mreže Pera GARMIN

• Morski vuk
    • GAMIN Srbija
« Odgovor #356 poslato: 10.02.2012, 09:48:36 »
Šćeko,
jedan od nedovršenih poslova na Dunji 2 su i klizni bočni prozori i otvaranje šoferke  :suicide:
Leti unutra nije strašno kad se čovek navikne, ili se zavuče u debelu ladovinu. U vožnji se svi razbeže na krov (koji može da nosi 4-5 odraslih ljudi bez problema) ili palubu.

Za ovu godinu sam planirao da napravim od alu profila klizače za delimično otvaranje bočnih prozora i da na šoferku postavim centralno staklo koje može da se otvori (i da zamenim već izgrebani klirit)

U projektu 26-ice na kojoj trenutno radimo je planirana ugradnja staklene šoferke sa tri polja od kojih se centralno otvara, i bočnih stakala koja cela mogu klizno da se otvore kako bi se u kokpitu napravila značajna promaja.

Van mreže Dunavski

• Mornar
« Odgovor #357 poslato: 10.02.2012, 10:56:14 »
Samo povedi racuna kako to radis radi curenja. Uzmi neke ipak fabricke orginal, a dobro dihtujuce. :54: :drinks:
Od svih poslova najvise volim da plovim i pecam.

Van mreže Pera GARMIN

• Morski vuk
    • GAMIN Srbija
« Odgovor #358 poslato: 10.02.2012, 11:12:17 »
nekoliko opcija je na stolu, radimo na tome.

Van mreže Dunavski

• Mornar
« Odgovor #359 poslato: 10.02.2012, 12:32:29 »
Uzimaj samo orginal ne budji nista oko prozora. Dva komada, pa kud puklo da puklo :54: :drinks:
Od svih poslova najvise volim da plovim i pecam.