Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

22.05.2012, 07:47:20

Autor Tema: ADRENALIN DŽANKI?  (Pročitano 448 puta)

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Modesty

• Moderator
  • Mornar
  • Pol: Žena
ADRENALIN DŽANKI?
« poslato: 24.09.2009, 23:15:25 »
ADRENALIN DŽANKI?

Skoro sretoh jednog druga koji se upravo vratio sa kanjoninga po Nevideu.
Znam šta je kanjoning, al za Nevidio nikad čula (a i nevidila) te mi je čovek objasnio detalje i preneo utiske tipa: „ludilo“, fenomenalno, „strava“, „moraš da probaš“, „pririda je vrh“, ali  i kako je jedva živu glavu izvukao....

Iako mi je adrenalina pun K.-c, ipak sam se raspitala, kontaktirala još neke ljude koji su se Nevidili, surfovala po netu....i zaključila da ovo mora da se proba....deluje „do J.-ja“!

AJD REDOM:

Kanjoning:
je jedan od najmlađih ekstremnih sportova i podrazumeva prolazak kroz kanjon savladavanjem istog slobodnim stilom: plivanjem, skakanjem sa vodopada, prolaženjem tesnaca, kaskada i bukova korišćenjem užeta, ruku, nogu, a ponekad i zuba .... Dakle, kako znaš&umeš......Cilj je dizanje adrenalina i zabava, a kao trebalo bi poštovati osnovne bezbednosne (iliti što bi naš narod reko, bezbedonosne) mere, te ići sa iskusnim (?) vodičima i proverenom (?) opremom.....naravno u društvu bar još 4-7 prijatelja (kad ginemo da ginemo zajedno!)...

Kanjon Nevidio:
Citiram prvi crnogorski sajt: „se nalazi u centralnom dijelu Crne Gore na obroncima planine Durmitor. Prvi put je osvojen 1965 godine a do tada Nije-vidjen odakle i vjerovatno
potice njegovo ime. Poslednji je osvojeni kanjon u Evropi a i danas je jedno od manje posjecenih mjesta. Kanjon je dug oko 3 km i ima veliki pad, odnosno veliki broj vodopada, virova i prolaza koje je izdubila voda. Na nekim mjestima se njegove litice suzavaju i do pola
metra, a visina im doseze gotovo 400 m. Kanjon se prolazi jedan dan sa posebnom opremom (ronilacko-alpinistickom) i uz obavezno vodjstvo iskusnih vodica. Detaljnije, kanjon Nevidio je dio Male Komarnice koja izvire u podnožju južnog dijela Durmitora tačnije u Dobrom Dolu. Ponirući prolazi između Boljskih greda (2091m.n.v) i Lojanika (2091m.n.v) da bi se ponovo pojavila u pitomoj rečnoj dolini kao stalna rijeka. Na samom kraju doline počinje kanjon Nevidio ili Nevidjbog kako ga nazivaju stanovnici ovoga kraja. Sa pravom nosi ovo ime jer se Komarnica odjednom gubi u čudno uklesani ulaz i postaje ljudskom oku nevidljiva.“

Citiram drugi crnogorski sajt: „Zabačen i sakriven na nepristupačnom terenu izazivao je pažnju i znatiželju ali je bilo malo organizovanih pokušaja da se upozna i istraži. Prvi ozbiljniji pokušaji izvedeni su 1957g. i 1964 g.koji su bili neuspješni. Nizale su se čudne i fantastične priče o poslednjem neosvojenom kanjonu Evrope. Tako je bilo sve do avgusta 1965.g. kada su članovi P.S.D. Javorak iz Nikšića, iako sa oskudnom opremom, prošli kanjon i prvi predstavili svijetu dugo skrivenu, divlju i zapanjujuću ljepotu. Prvi dodir sa Nevidiom zasjenjuje neopisivom ljepotom, neobičnom i čudnom na koju čovjek nije navikao. Veći dio kanjona se nalazi u vječitoj sjenci. Zbog okomitih stijena sunčevi zraci ne mogu da dopru do dna. Na strmim i nepristupačnim stijenama vladaju surovi uslovi za vegetaciju tako da se za kanjon može reći da je dragulj surove prirode koji je ujedno raj i pakao. Širina kanjona na pojedinim mjestima je manja od jednog metra. Pojedini djelovi kanjona prolaze se samo uz pomoć alpinističke opreme.

KO ORGANIZUJE I VODI KANJONING U NEVIDIO-u?

Ima ih više, a evo jednih: Društvo „Nevidio“:
Citiram isti:,,Nevidio” je društvo ekstremnih sportova osnovano sa ciljem unaprijedjenja i popularisanja ekstremnih sportova u Crnoj Gori.  (www.nevidio-canyoning.com)

Okosnicu društva čine ljudi koji se preko 20 godina bave planinarenjem, alpinizmom, skijanjem, spasilaštvom, ronjenjem… Članovi našeg društva su učesnici mnogih ekspedicija (EVEREST 96, MONT BLANC , DOLOMITI, CRVENO MORE…)

PROBATI?
Obavezno!
Samo mi prijatelj reče, isključivo leti i to kad su najtopliji dani, jer se smrz’o k’o P.-a.....
Dade mi još jedan koristan savet: Pošto su učesnici kanjoniga međusobno vezani, pa ako se jedan zaglavi ili Sj.-e na bilo koji način, svi su u problemu....te da obavezno biram s’ kim idem...

"Nevidimo" se u julu!

Van mreže mushu

• Global Moderator
  • Morski vuk
  • Pol: Muškarac
Odg: ADRENALIN DŽANKI?
« Odgovor #1 poslato: 25.09.2009, 15:43:31 »
Sta im ovo treba u zivotu, zao im sto su im noge citava a bogami i kicma. :suicide:
Modesty pozdravi drugara i pitaj ako mu fali adrenalina mogu da probam da ga prebacim u Bagdad, na poslove obezbedjenja, tamo ce stalno da bude na adrenalinu. a i to ako neko z....e stvar svi stradaju, tako da ima slicnosti. Ako nista drugobar ce pare da zaradi, AKO PREZIVI.

Van mreže Modesty

• Moderator
  • Mornar
  • Pol: Žena
« Odgovor #2 poslato: 26.09.2009, 19:18:19 »
Pa, vidi, osim što je uzbudljivo, i slažem se da kao takvo nije samo po sebi dovoljno, priroda je luda....bukovi....vodopadi...pećine...klisura....

Valjda neki idu samo da bi se reklo da su bili, drugi zbog adrenalina....a ja bih otišla zbog prirode (a i radoznalosti).
I drugi koji su bili kažu da je fantastično!

Van mreže mushu

• Global Moderator
  • Morski vuk
« Odgovor #3 poslato: 27.09.2009, 20:20:19 »
Ondak napred, i lako je za noge, zenske pogotovo, jedan oziljak vise manje, :011: ali kicmu cuvaj :032:

Van mreže zoki novus

• Morski vuk
  • vidi petre sarance
« Odgovor #4 poslato: 28.09.2009, 01:07:53 »
sto bi rekao moj pokojni deda Vidoje
pobesneli od dobrog zivota sve to treba u rudnik

Van mreže paracinac

• UMČ
  • **
« Odgovor #5 poslato: 29.09.2009, 09:14:30 »
Strava uzas lepota ovo samo treba doziveti  SVAKA IM CAST I JA BI  dasam mladji ;)
Zivot je zadatak zato nemoj u zivotu imati zelje nego jasne ciljeve.