Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

22.05.2012, 07:25:37

Autor Tema: Poslednji topli dan 2010.  (Pročitano 678 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Aka

• Administrator
  • Morski vuk
  • Pol: Muškarac
    • nautički.info - Nautički portal, forum, nautika, informacije, saveti, iskustva, putopisi
Poslednji topli dan 2010.
« poslato: 10.12.2010, 14:31:06 »
08.12.2010 godine. Temperatura oko 19 stepeni, u duksu na gliseru na Dunavu.

Kiza je došao da izvadi svojeg primerka Narvala i otpremi ga do Sakula, na zimski san. Naravno, nije me dugo trebalo nagovarati da pođem sa njima do Stare centrale da bih "pomogao" :)

U stvari, više je bilo u pitanju da sa Kizom pogledam nešto, no o tome ćemo možda kasnije pričati.

U svakom slučaju, opet sam se oduševio ovim gliserom, natprosečne čvrstine i stabilnosti, koji sa lakoćom postiže 50km/h sa motorom od 90 ks i 3 konja pride :) Za nepunih 6 minuta smo stigli od Višnjice do Stare centrale. Usput su nas zapljuskivali talasi bukvalno vrućeg vazduha.

:drinks:

Van mreže mushu

• Global Moderator
  • Morski vuk
Odg: Poslednji topli dan 2010.
« Odgovor #1 poslato: 10.12.2010, 14:37:47 »
Gliser izgleda mocno, mozda malo neskladan, ali sam siguran da plovi za medalju.
Sigurno je bilo uzivanje.

Van mreže Aka

• Administrator
  • Morski vuk
    • nautički.info - Nautički portal, forum, nautika, informacije, saveti, iskustva, putopisi
« Odgovor #2 poslato: 10.12.2010, 14:42:17 »
Meni baš opako dobro izgleda, a o ponašanju na vodi... biće tu dosta tekstova i testova, samo da se gospoda iz Narvala smiluju  :011:

Van mreže mushu

• Global Moderator
  • Morski vuk
« Odgovor #3 poslato: 10.12.2010, 14:50:27 »
Ja licno bih voleo malkice vise duzine za tu sirinu, medjutim to je mozda i zbog te prednje platforme koja je sigurno maksimalno funkcionalna, ali meni vizuelno deluje camac kraci nego sto jeste. To se lepo vidi kada pogledas slike sa poluboka gde se ne vidi paluba i kad ona vidi.
Ali i vizuleno bez probe odaje utisak velike stabilnosti.

Van mreže Aka

• Administrator
  • Morski vuk
« Odgovor #4 poslato: 10.12.2010, 14:57:08 »
Jeste on ozbiljno širok.

L.O.A:       635 cm
Width of hull:    220 cm
Draft:       35-16 cm
Lightweight app: 650 kg
Fuel tank:       140 l
Max engine:    70-150 hp

Traži jače motore, ali zato ima neverovatnu stabilnost, upravljivost i čvrstinu. Sa ovim motorom od 90 konja praktično da nema razlike kada si sam u njemu i sa još 3 odrasle osobe.

Pre par meseci sam izašao na Dunav po vrlo jakoj košavi i sve što mogu da kažem je: talasi na Dunavu za njega ne postoje. Fast track-ovi mu daju odličnu brzinu u zaokretu. Pod punim gasom, puno kormilo u jednu stranu, pa drugu nije uspelo ni milimetra da prokliza čamac. Gubitak na brzini je bio ispod 20%.

Van mreže mushu

• Global Moderator
  • Morski vuk
« Odgovor #5 poslato: 10.12.2010, 15:00:12 »
Cak i po brijkama je malo sirok, ali kazem siguran sam u stabilnost i upotrebljivost u  svim uslovima.

Van mreže Joja

• Mornar
« Odgovor #6 poslato: 10.12.2010, 17:48:28 »
Lici na poznato spasilacko korito.. cini mi se da se zove BOSTON ili nesto tako.. Izuzetno stabilno...Ako, nije lose za pomocni camac.....da se ode po hladno pivo..( a i da stigne hladno)..

Van mreže Gremlin

• Morski vuk
« Odgovor #7 poslato: 10.12.2010, 17:50:25 »
Lici na poznato spasilacko korito.. cini mi se da se zove BOSTON ili nesto tako.. Izuzetno stabilno...Ako, nije lose za pomocni camac.....da se ode po hladno pivo..( a i da stigne hladno)..

A moze dosta piva da se nakrca, sirok je camac...jos ako je ono tvoje cesko Pilsner Urquell...ma ko mleko je bilo - hvala kod jednom donatorima...

:drinks:

Van mreže Svaba

• Administrator
  • Morski vuk
« Odgovor #8 poslato: 10.12.2010, 21:29:21 »
Camac izgleda fenomenalno,samo bi ja tu "turio" jos 50% konjova  :drinks:

sledeće godine u ovo doba bicu na nuli

Van mreže roberto_s

• Morski vuk
« Odgovor #9 poslato: 11.12.2010, 11:09:07 »
 Bio na njemu jednom prilikom, setao po njemu levo desno pokusavajuci da ga jako zaljuljam .......C  ...nece. Mnogo mi se svidja.
Kanis li pobjediti, ne smijes izgubiti !!!

Van mreže Aka

• Administrator
  • Morski vuk
« Odgovor #10 poslato: 12.12.2010, 21:22:33 »

Da, liči na Bostonca (Boston Whaler) Montauk, ali samo liči. Inače, ovo je sve samo ne pomoćni čamac. Previše je težak za povući ga :)

Što kaže Švaba, traži jake motore, ali zato kad izglisira ne pita za talase i opterećenje u čamcu.