Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

22.05.2012, 07:20:30

Autor Tema: Otvaranje ribolovne sezone 2011  (Pročitano 1033 puta)

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zoran022

• Global Moderator
  • Morski vuk
  • Pol: Muškarac
  • Destinacija: Gavrina ada, Belegis
Otvaranje ribolovne sezone 2011
« poslato: 23.06.2011, 19:57:20 »
Slučaj je hteo da ranije nisam mogao da otvorim sezonu, tj, nisam mogao do sada da odem na pecanje iz više od nekoliko razloga. Takođe, isti slučaj je hteo da je započnem na terenima meni nepoznatim gotovo u svakom pogledu. Naime, sezonu sam započeo na Malim Vodama, koje poznajem samo sa jednog Prvomajskog druženja još onomad. Zato sam se i odlučio da pecam baš negde tamo gde smo onomad bili, a dobacio sam i koju stotinu metara dalje  :) Sam događaj ne zaslužuje neku posebnu pažnju, pogotove ne neko pisanije o tome, ali meni koji do sada tamo nisam pecao će ostati u sećanju i to pre svega zbog jedinstvenog svitanja na tom delu vodotoka. Po kalendaru, 22. Jun je dan sa najdužom obdanicom i najkraćom noći u godini. Sunce izlazi najjugoistočnije od svih izlazaka u godini, a i zalazi najseverozapanije. Tako da je izloženost Suncu veoma dugotrajna i malo je mesta sa hladovinom. Još ako se tome doda i tropska vrućina ovih dana ...
Sve u svemu, neki opšti zaključak o prvom danu pecanja ove godine bi bio veoma štur:
Teren - nepoznat
Reztultat - poznat
Uslovi - fantastični po pitanju samog ambijenta, katastrofalni po pitanju zasićenosti posetiocima.
Naime, od svitanja pa do jedno 8 sati sve idealno. Mir i tišina. Već malo kasnije nastupaju traktori, kamioni, pumpe za navodnjavanje ...sve to u neposrednoj blizini i momentalno izgubite osećaj da ste na pecanju. U ranim popodnevnim satima nastaje prava mora ... besomučno jurcanje nekoliko glisera. Svu pažnju usmeravate na hvatanje svega pokretnog na čamcu a bogami i da sami ostanete na njemu. Zapitao sam se u jednom momentu kako vi koji stalno pecate na tom terenu možete uopšte da pecate  :032:
Ribolovnu sezonu svakako nastavljam na nekom drugom mestu, a na Male vode više ne idem da pecam iako mi se sama voda jako dopala. Jedino možda da baš poranim, pre svitanja, i da zbrišem već oko 9 sati. Vredi, ako ni zbog čega drugog, a ono baš zbog te jedinstvene lepote u svitanja.

Van mreže Misha D

• Morski vuk
Odg: Otvaranje ribolovne sezone 2011
« Odgovor #1 poslato: 23.06.2011, 20:17:26 »
Da je tu palo neko somce ili sarance (Ronac na tom terenu svake nedelje drmne po nesto preko 4-5kg, a videh i slike onih od 12kg) nebi ti lako odustao od ponovnog dolaska. :038:

Van mreže ronac

• Ponosni vlasnik mesta na Malim vodama
  • Morski vuk
  • Vučedolski vuk
« Odgovor #2 poslato: 23.06.2011, 21:55:32 »
Tako je Misho,ali po ovoj vrucincini sanse za ulov su minimalne.To sto zuje gliseri meni ne smeta,pa ni traktori ali zbog pumpi za navodnjavanje i ja u susnom periodu trazim mirnija mesta. :002:
Neka ide život

Van mreže Zoran022

• Global Moderator
  • Morski vuk
« Odgovor #3 poslato: 24.07.2011, 21:27:40 »
Posle otvaranja sezone, naravno, sledi i njen nastavak. logično a i poželjno  :)

Dakle, nakon povratka u ''domaće'' vode usledile su i pripreme za ugodan boravak na tim vodama. Uz pecanje, naravno. I, tako, sa jednim danom pauze radi snabdevanja proboravismo bogami desaetak dana na vodi. Baš ugodnih desetak dana. Poslužilo nas je i lepo vreme. Malo je neobično da ističem ovo o lepom vremenu, ali početak leta i nije bio baš letnji.
Pored lepog vremena, što je bilo i za očekivati u ovo doba godine, zadesila nas je i jedna ozbiljna salauka. To je prva salauka koju smo dočekali na SkLep-u i mogu reći da sam jednostavno oduševljen učinkom one moje ''home made tende''. Na vreme smo je spustili i učvrstili, tako da nevreme skoro da nismo ni osetili. Istina. bilo je malo šećkanja i cimanja na konopcima, ali u granicama podnošljivog. Neki čamci u susedstvu su bili lepo istumbani, ali mi prođosmo bez posledica  :)
Tako promenljivo vreme i jako nizak vodostaj svakako su uticali i na rezultate ribolova, ali, sve u svemu, ja sam vrlo zadovoljan. Nema ništa za rubriku o trofejima, ali imao sam prilično raznovrstan ulov, od veoma krupnih babuški, do lepih štuka i sasvim pristojnih smuđeva. Jedino somići ko punoglavci  :) Svakodnevne nagle promene vremena i česti, vrlo obilni pljuskovi, me nisu bitno omeli u pecanju, jer gotovo da nije bilo nikakve razlike u aktivnosti riba pre i posle pljuskova. Ako se dobro sećam, nekada je to imalo uticaja, tj, uvek smo posle kiše lepo pecali. A sada ni pre ni posle ...  :011:

Van mreže Ika

• Morski vuk
  • stiže novi čamac
« Odgovor #4 poslato: 24.07.2011, 22:07:37 »
Jeli pozicija standardna, na formozi ili na gavrinoj
I još da dodam.Mi koji smo tende i cerade postavljali sami smo oduševljeni.Moja je verovatno ružnija od tvoje al zato kad je spustim i uvežem kap jedna kiše ne prođe u čamac , dok znam dosta njih kojima su radili majstori za paprene sume a koji se sklanjaju kod mene kad krene žešći plusak.

Van mreže Zoran022

• Global Moderator
  • Morski vuk
« Odgovor #5 poslato: 25.07.2011, 15:14:20 »
Pozicija je Mitićeva ada iliti Formoza kako joj je popularniji i poznatiji naziv. Gavrinu adu posedam krajem avgusta, septembar i oktobar dok se som ne povuče. A onda se povlačim i ja  :) , Jopet na Mitićevu adu, zbog radi smuđa i štuke.

Van mreže iverko

• Skipper
« Odgovor #6 poslato: 25.07.2011, 15:51:25 »
Svaka čast Zorane022.
Kako izdražavate u divljini tako dugo, i kakve dnevne aktivnosti praktikujete, osim što gledate u štapove?
I koja Vam je lokacija, da bih Vas eventualno, ako krenem nagore, našao sa onim programomom i GPS-om što ste mi ga instalirali (inače radi ko zmaj)?
Pozdrav,
Jovan

Van mreže iverko

• Skipper
« Odgovor #7 poslato: 25.07.2011, 15:57:03 »
I zaboravih najvažnije: hoće li tu štuka na voblera ili kakvu varalicu?

Van mreže Misha D

• Morski vuk
« Odgovor #8 poslato: 25.07.2011, 16:27:09 »
Pozicija je Mitićeva ada iliti Formoza kako joj je popularniji i poznatiji naziv. Gavrinu adu posedam krajem avgusta, septembar i oktobar dok se som ne povuče. A onda se povlačim i ja  :) , Jopet na Mitićevu adu, zbog radi smuđa i štuke.
Da, to je najlepse i najbolje mesto na Formozi, a moze samo precizno da se zabaci na kedera jer ima dosta panjeva i mreza-bubnjeva lokalnih ribara. :012: :031: :019:

Van mreže Zoran022

• Global Moderator
  • Morski vuk
« Odgovor #9 poslato: 25.07.2011, 18:29:39 »
Svaka čast Zorane022.
Kako izdražavate u divljini tako dugo, i kakve dnevne aktivnosti praktikujete, osim što gledate u štapove?
I koja Vam je lokacija, da bih Vas eventualno, ako krenem nagore, našao sa onim programomom i GPS-om što ste mi ga instalirali (inače radi ko zmaj)?
Pozdrav,
Jovan

Bude tu raznih zanimacija  :) Malo švrćkanja malim čamcem po okolini, posete i druženje sa prijateljima, uz pićence i poneko klopence i tako, uvek ima neki poslić oko pribora, pripreme mamaca, spremanje i čuvanje ulova, malo radnji i oko čamca ... Uglavnom, ima aktivnosti taman za ceo dan, a nađe se vremena i za malo brčkanja u vodi, sunčanja itd. Dvoje smo i uglavnom uspevamo da pozavršavamo sve nabrojano  :)

Sama lokacija je najbolje data na slici koju je Aka poostavio ovde: http://www.plovidba.info/forum/dogovori-za-druzenja-i-regate/praznik-(ne)rada/15/ stim što je po ovom vodostaju na gornji špic gde sam ja, moguće doći samo ulaskom sa strane gornjeg špica ade.
Na tom potezu ima dosta varaličara i koliko vidim imaju i uspeha u lovu štuke i ponekog smuđa muvanjem i na tvistera.

I, što kaže Miša, ima dosta panjeva i granja i treba biti pažljiv u odabiru mesta za pecanje.

Van mreže iverko

• Skipper
« Odgovor #10 poslato: 25.07.2011, 19:25:02 »
Sve mi jasno.

Van mreže Zoran022

• Global Moderator
  • Morski vuk
« Odgovor #11 poslato: 29.07.2011, 11:06:52 »
I tako, red kiše, red pljuskova, a između poneka salauka. Čak dve prilične za mqnje od 10 dana. Jedino po tome mi se čini da je ipak leto  :032: A Sunce na kašičicu. Voda nadire naočigled, Za skoro 2m se digla. U sredu je dolazila po 3 cm na sat a juče i danas nešto malo. Čak se i malo iščistila voda od ogromne količine drvlja i trave. Nije se videla voda.
A i nešto ladno ovijeh dana, pa sam sve nešto gledao u onu Trumu  :011:
A riba radi, jedino ju je teško uhvatiti  :)
Sudeći po par poslednjih jutara, leto nam ipak nije stiglo. Ili je preskočeno, pa direkt u jesen  :032:

Van mreže Zoran022

• Global Moderator
  • Morski vuk
« Odgovor #12 poslato: 07.08.2011, 11:47:28 »
I poslednjih pet dana je bilo red vetra red kiše a između vetar i kiša zajedno, sa pomalo Sunca tek da pomislimo da je leto. Ali zato lep vikend konačno, poklon prirode za one koji ne mogu na vodu radnim danima :)
Znači, vreme u suštini i nije toliko loše da je u pitanju jesen. Ali je zato ulov čisto letnji, tj, nikakav :)
Kako god, ljudi izlaze na vodu, trpe kišu i vetar ali pecaju. I plove. Pred poslednju oluju u taj kanal se sakrio čitav konvoj čamaca na putovanju uzvodno i nizvodno. Sa prestankom oluje nastaviše svoja putovanja.

Van mreže Zoran022

• Global Moderator
  • Morski vuk
« Odgovor #13 poslato: 23.09.2011, 20:31:13 »
Još sam na početku ribolovne sezone. Prvo nije bilo ribe, posle nije bilo vode ... i tako. Pored svega toga, imao sam i jedan nesvakidašnji doživljaj. Naime, posle silne buke za koju nisam znao od čega dolazi, podiže se silan vetar i sa njime kapljice vode kao pljusak. U toj izmaglici od vode vidim da se nešto veliko kreće na gore. Kad se malo podiže od vode, vidim da je to helikopter što nosi onu cisternu za gašenje požara. I odmah se setim one priče od onomad, kako su negde u nekim planinčinama, posle ugašenog požara, pronašli jedinu žrtvu tog požara - gnjurca sa sve bocom i perajima :) Zamalo da me pokupi onom cisternom  :011:
Pošto je to bilo baš blizu, lepo smo se izgestikulrali sa pilotom koji se izvinio i kasnije je vežbao tu radnju sa uzimanjem vode puno dalje od mene.

Van mreže broker975fx

• Morski vuk
« Odgovor #14 poslato: 23.09.2011, 20:37:42 »
Pa jel ima ribe u Belegišu sada?